· 

Een stille muis mét een vette bek!

'Oh, wat ik merk is dat aan het begin van die lockdown, iedereen enorm moest wennen aan het digitale werken. En het resultaat was dat ik heerlijk de tijd had om de dingen rustig uit te werken, na te denken, leuke dingen te doen met de kinderen.

Maar dat is dus echt van korte duur want we lijken op mijn werk, nu steeds meer uren in een werkdag te willen proppen, meer meetings, meer acties. Want online Dat was zo efficiënt. Ik wil juist weer meer gaten in mijn agenda. Ik wil vertragen. Maar dit is tegen de stroom in van, meer, meer, en meer.
En naast ons gewone werk én de normale werkzaamheden, lijken er steeds maar weer nieuwe vraagstukken bij te komen, oplossingen willen we het liefst nu en soms moet dat ook want.

Het is crisis maar die crisis duurt en duurt Maar het blijkt geen sprint maar een marathon. Sommige dingen moeten snel maar heus niet alles. Als we niet oppassen voeren we met elkaar onnodig de druk op waardoor we dus nog meer stress ervaren.

 

 

 

nick-fewings--dtKoaHpi9M-unsplash

Gedoe in de organisatie!

Veel mensen die ik spreek staan in de overleef stand. Omdat de onderneming dreigt om te vallen. Omdat te maken hebben met de impact van COVID op hun eigen gezondheid of kwetsbaarheid. Omdat ze vrienden hebben in het buitenland, die in grote financiële problemen zitten, Omdat ze zich zorgen maken over de aanpak van de overheid of over de reacties op de aanpak van de overheid. We voelen dat er de grootste veranderingen gaande zijn, daar krijg je als individu, weinig grip op. Daardoor kun je harder gaan werken, de juiste beslissingen nemen of juist beslissen het naast je neer te leggen. En je cirkel van je leven te verkleinen of een combinatie van beide.

 

 

En wat nou als je een roeptoeter bent die stille rakkers nooit zendtijd geeft tijdens een overleg?

 

Dus voor al die drukke Donders, ik geef je wat tips, praktisch kun je voordat je gaat spreken jezelf de volgende vraag stellen.  Wanneer het antwoord op de vraag nee is, luister hier eens verder naar jezelf én de stilte. Voor je spreekt is het antwoord op al je vragen ja, dan deel je de wijze die tot je is gekomen.

Men noemt het ook wel...

👉Vragen voor de Drukke Donders

  • Is de boodschap alleen voor jou bestemd?
  • Is de boodschap voor meer mensen bedoeld dan alleen de laatste spreker?
  •  Is het echt de bedoeling dat de boodschap hier nu hier en nu uitgesproken moet worden, kunnen anderen de boodschap mogelijk onjuist begrijpen. zoals een politieke mening of een persoonlijke mededeling?
  • Is dat wat je wilt zeggen echt niet alleen van en voor jouzelf, maar van en voor het grotere geheel?

 Tot slot moet je spreken? Spreek dan!

De stille muis in je team zijn

En wat nou als je goed bent in verstoppertje spelen op het werk?  Ik las afgelopen week de zin de stilte praat als woorden tekortkomen!

 

Tot slot twijfelen mag, stop met te denken bij twijfel niet doen, start met bij twijfel doen of zoals mijn opleider zegt: Geef je bek een duw!  Het heeft mij zoveel vrijheid gegeven

 

Een Chinees gezegde luidt:

’wie blijft twijfelen over de volgende stap staat zijn hele leven op één been’. 

 

Dat is onaangenaam en brengt je nergens. Bepaal een tijd waarin je mag twijfelen. En stort je daarin, met alle verwondering en nieuwsgierigheid die je in je hebt.

 

                                                                                                                                                                   foto: ernie-a-stephens-KflQqYcFknk-unsplash

👉Jezelf laten zien in het oerwoud van Bavianen

Stel dat je een jaar van prominentie hebt en meer van jezelf wil laten zien op allerlei plekken waar je professioneel aan de slag bent. Je kunt dan dagelijks een aantal vragen stellen, zoals:

  • Heb ik agendapunten ingebracht als daar aanleiding toe was?
  • Heb ik vragen die in mij opkwamen gesteld?
  • Was ik voorbereid aanwezig in de gesprekken vandaag?
  • Heb ik in online gesprekken actief meegedaan?
  • Heb ik een compliment gegeven als daar een aanleiding voor was?

Je kunt zowel ja/nee-scores geven als een rapportcijfer of een score op een 5-puntenschaal als jou dat helpt over de vragen na te denken. Als je regelmatig de vragen beantwoordt, dan kun je aan het eind van elke week het patroon bekijken en nagaan wat er goed gaat en wat je kunt aanpakken. Scoor je heel vaak positief op een vraag? Dan is het misschien tijd die achterwege te laten. De gewoonte is een feit! Hoewel het ook lekker kan zijn om elke dag weer het vinkje te zetten en blij te zijn.

 

Neem je thema bij de hand en ga na waar je dagelijks aan kunt merken of je aan je thema gewerkt hebt. Deze zullen nog wel een aantal keren veranderen gedurende het jaar, maar je moet ergens beginnen.


Stel je open voor alle emoties en invalshoeken. Van jezelf maar ook van anderen. Van de meerderheid, van de minderheid. En kies dan een richting. Het hoeft niet voor eeuwig. Het mag tijdelijk zijn. 

Maar kies. Het hoeft niet perfect te zijn. Goed is goed genoeg. Je kunt toch niet voorspellen hoe het loopt. Stap stevig door en blijf vragen stellen bij alles wat je tegenkomt. En sta te allen tijden open om je eigen keuzes bij te stellen. Hou je aandacht bij het moment, verval niet in vertwijfeling, maar ram erop los met de Mensen om je heen.

 

Een wijs mens twijfelt. Neemt beslissingen. Probeer dingen uit. En blijf vragen stellen. Elke dag.

 

                                                                                                                                                               foto alex-alvarez-63YVMrL2d6g-unsplash

Wat zijn jouw doelen?

Een doel voor een jaar stellen heeft zijn waarde. Als dat wat je wil wat minder concreet is, dan is een thema een manier om bij allerlei keuzemomenten gedurende de dag uit je thema hulp te vinden de juiste keuze te maken. Reflecteer op dag niveau en scoor jezelf op een aantal vragen of stellingen of je vandaag een goede dag vond. Succes!

Persoonlijke ontwikkeling is erg belangrijk. Mensen die een leven lang leren, vergroten hun marktwaarde. Daarnaast is het leren van nieuwe dingen natuurlijk ook ontzettend leuk. Als jouw jaarthema 'leren', 'persoonlijke ontwikkeling' of bijvoorbeeld 'jaar van diversificatie' wordt, zijn onze Inspiratie Classes, wellicht iets voor je. Raak niet uitgeleerd! Ontdek of het iets voor je is!

⏩Team coaching

In veel (zorg)organisaties verdwijnt er energie en tijd in gebrekkige communicatie en strijdige belangen. Er is sprake van eilandjes en wij-zij denken. Dat gaat direct ten koste van de klant en de te behalen resultaten. Bovendien heeft het een negatieve impact op ieders werkplezier en motivatie.

 

Goede samenwerking is daarom cruciaal. Ook al zijn ieders persoonlijke kwaliteiten nog zo goed, dat betekent nog niet dat het resultaat of de kwaliteit optimaal is. Inzicht in elkaars kwaliteiten en rollen is nodig. Net als goede communicatie, heldere taakverdeling en het managen van verwachtingen.


Met teamcoaching kan een groep professionals transformeren in een echt team. Een team dat in staat is om constructief om te gaan met conflicten en verschillende belangen. Een team dat elkaar op een positieve manier aanspreekt. Een team dat gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor het beoogde resultaat en daar met energie en bevlogenheid aan werkt.

Ben je op zoek naar een programma dat zich uitsluitend richt op individuele en samenwerkende medewerkers?

Sinds vijftien twintig jaar begeleid ik specialisten en leiders op het gebied van persoonlijk leiderschap en samenwerking. Wat mij drijft is de overtuiging dat gezonde, gelukkige en goed functionerende medewerkers cruciaal zijn voor onze organisaties.

En dat aandacht voor de medewerker/ mens daarom heel hard nodig is. 

Ben je als leider of specialist op zoek naar meer innerlijke rust, meer energie en werkplezier?