CSR-methode (stresscoaching)

Over de CSR-Methode

De CSR-Methode pakt stressklachten en burn-out psycho-biologisch aan. Dat betekent dat je wordt gecoacht op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche.

 

‘CSR’ staat voor Chronische Stress Reversal: het terugdraaien en herstellen van de (ziekmakende) effecten van chronische stress.

 

 

Roofbouw

 

De klachten die horen bij overspanning en burnout ontstaan niet van de ene dag op de andere. Het is het resultaat van een langdurig en progressief proces van mentale en fysieke uitputting. Tijdens dit roofbouwproces krijg je steeds meer lichamelijke en psychische klachten.

 

Chronisch onvoldoende herstel

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat chronische overbelasting, gevolgd door onvoldoende herstel, leidt tot ontregeling van fysiologische mechanismen die bedoeld zijn om je in stressvolle situaties te helpen extra prestaties te leveren.

 

Het fysiologisch evenwicht raakt meestal verstoord door een combinatie van factoren: door de situatie op het werk (zoals gebrek aan waardering en hoge werkdruk), factoren in de privésituatie, de psychische en fysieke conditie, leefwijze en zelfmanagement.

 

Je raakt ontregeld door het steeds maar ‘aan’ staan

 

Op zeker moment helpt enkel rust nemen niet meer: dat noemen we overspanning of burn-out. De chronische alarmtoestand heeft tot lichamelijke ontregelingen geleid. Je herstelt pas als de vicieuze cirkel van ontregeling wordt doorbroken en gekeerd. (Vandaar onze naam CSR: Chronische Stress Reversal.)

 

Focus op de oorzaak, niet op de symptomen

 

Het mentale en lichamelijke disfunctioneren leidt vaak weer tot verdere problemen, zowel op het werk als in de privésfeer. Doordat je een kort lontje hebt en weinig veerkracht, krijg je bijvoorbeeld sneller conflicten op je werk. Of je krijgt relatieproblemen, of oude trauma’s spelen weer op. Dit soort afgeleide problemen fungeren vaak als aanmeldingsklacht en – ten onrechte – als focus van de diagnostiek en behandeling.

 

Psycho-biologische aanpak = effectief en prettig

 

Op grond van deze uitgangspunten werd de CSR-Methode ontwikkeld. In de coachpraktijk wordt deze benadering niet alleen door de cliënten hoog gewaardeerd (gemiddeld evaluatiecijfer: 8), hij is ook bewezen effectief. Cliënten voelen zich begrepen (‘het zit niet tussen m’n oren’), begrijpen waarom ze klachten kregen, stoppen het roofbouwproces en leren wat er nodig is voor duurzaam herstel. Ook het bevorderen en begeleiden van verantwoorde werkhervatting maakt deel uit van de aanpak.

 Je coach

Ik ben Ina Mennegat en heb van het brengen van ‘beweging’ mijn beroep gemaakt. En dat is een fantastisch vak. Ik mocht al veel organisaties, teams en mensen laten zien hoe ze ‘in beweging’ kunnen komen. En wat dat voor hen betekent. Met coaching, leiderschapstrainingen en tal van tools ontstaan die nieuwe inzichten. En daarvan leer ik zelf ook nog elke dag!

 

Al sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door en nieuwsgierig naar menselijk gedrag, succes en samenwerking. Daarom volgde ik verschillende opleidingen op het gebied van o.a. leiderschap, executive coaching en verandermanagement. Mijn aanpak is no-nonsense en praktisch. Ik durf die kritische, soms confronterende vragen te stellen en een figuurlijke ‘schop onder kont’ uit te delen. Want het leven speelt zich af aan het eind van jouw comfortzone!

 

Meer weten?

Wat kun je als werkgever doen?

Als werkgever vind je het natuurlijk naar voor je medewerker dat hij of zij ziek is of zoekende is naar nieuwe mogelijkheden rondom zijn of haar werksituatie. Vanuit jouw positie wil je graag iets doen om te zorgen dat je werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag kan, al dan niet binnen de huidige functie. Want ziekte heeft ook een grote impact op de bedrijfsprocessen. Natuurlijk de uitval van de persoon waar het om gaat en diens werk, maar ook het regelen van vervanging, overdragen van kennis en werkzaamheden en mogelijk kwaliteitsverlies. 

 

Blijf in gesprek met je medewerker en denk mee over zaken die kunnen helpen bij het herstel. Een van de mogelijkheden is het aanbieden van mogelijkheden die daarbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld: individuele coaching in de buitenlucht!

“Ina heeft me weer zin in het leven gegeven, zowel privé als zakelijk. Ik heb meer vertrouwen in mezelf en in de ander gekregen. Daardoor heb ik weer een leuker leven en ben een fijner mens naar anderen.”

 

 

 

 

 

Passie en focus

Ik beschouw Ina als een rolmodel voor uitstekend leiderschap. Ze is gepassioneerd, gefocust, veeleisend en altijd ondersteunend en eerlijk tegenover de mensen met wie ze werkt. "
Lees meer referenties: https://www.darebeweegt.nl/referenties/

 

 

 

Onze missie

Onze missie is simpel. Succesvolle mensen helpen om hun – soms onbewuste - gewoonten te doorbreken om zo nog succesvoller te worden.


Het bereiken van positieve - en blijvende - veranderingen voor zichzelf, hun omgeving en hun team. We willen je helpen en inspireren om je leven nog een klein beetje beter te maken. Met betekenisvolle impact. En positieve energie stimuleren.