Positief provoceren

Provocatieve therapie is hard, confronterend en speciaal bedoeld voor mensen die een schop onder de kont kunnen gebruiken.

Tenminste, zo wordt vaak gedacht en beweerd.

En tot op zekere hoogte klopt deze visie. Provocatieve therapie wordt inderdaad als confronterend en motiverend ervaren.

 

Maar tegelijkertijd is deze kijk op provocatieve therapie nogal magertjes. Want het allerbelangrijkste ingrediënt van de provocatieve stijl is: humor. Tijdens therapeutische sessies wordt onbedaarlijk gelachen, waardoor mensen hun persoonlijke ellende gemakkelijker kunnen relativeren. 

 

Acceptatie:

Zo bracht een patiënt van mij, Sylvia (54), het probleem in dat zij zich de laatste tijd zo ‘gebruikt’ voelde door haar vriendinnen, vooral omdat die vriendinnen heel vaak bij haar komen eten, maar er nooit iets tegenoverstellen. Hierop stelde ik de vraag: ‘ok, maar is het niet prachtig om te merken dat je nog bruikbaar bent; en dat dan vooral op jouw leeftijd’? Zij keek mij eerst wat meewarig aan, schoot in de lach en zei: ‘eerlijk gezegd denk ik dat ook heel vaak’. Wat precies vroeg ik: ‘nou, dat ik allang blij mag zijn dat ik vriendinnen heb die van mij willen profiteren’. Er volgden nog meer lachsalvo’s en Sylvia zei tegen het einde van de sessie: ‘ik ben een vruchtbare perenboom; en kan alleen maar tevreden zijn dat ik word kaalgeplukt’. 

 

Nu is deze uitkomst er één van acceptatie.

 

foto Unsplash Jarek Jordan

Protest

 

Evengoed kan de provocatieve stijl juist een heftige protest-reactie teweegbrengen. Zo bracht Henk (34) op mijn spreekuur het probleem in dat hij door angst bevangen een huismus was geworden, waarop ik vroeg: ‘waarom is dat een probleem?’ Henk moest lang nadenken en zei: ‘het probleem is dat mijn wereld zo klein is geworden’, waarop ik glimlachte: ‘ja, maar een kleine wereld is mooi omdat alles te overzien en te behappen is; bovendien de grotere wereld daarbuiten is dreigend en gevaarlijk en niet geschikt voor overgevoelige mensen’. Heel stellig reageerde Henk met de woorden: ‘ik neem daar geen genoegen mee; en ga van de week weer eens er op uit met mijn beste vriend’. Niet lang daarna kwam Henk weer als vanouds, zonder angstgevoelens, onder de mensen.

 

Door critici wordt dikwijls in twijfel getrokken of een therapievorm zoals de provocatieve stijl zo snel resultaat kan opleveren. Dikwijls tot mijn eigen verbazing is het positieve effect dikwijls onmiddellijk. Blijkbaar leren mensen toch sneller van een stevige uitdaging dan dat zij invoelend over hun bolletje worden geaaid.

 

foto Unsplash: Jeff Shaldon


Een coachgesprek met humor;-)

Werkwijze

Vanuit een goed contact met respect en speelsheid daagt Ina mensen graag uit om het eigen geluk te vinden en/of verder te vergroten. Zowel in de persoon zelf als tussen mensen. Dat mensen graag veilig verbonden zijn met anderen en ten diepste erkend en herkend willen worden is daarbij uitgangspunt. Vanuit verschillen in behoefte je emotioneel verbonden weten, geeft de kans op groei en geluk.

 

De missie van Ina:

Mens en organisatie in beweging brengen!

 

Expertise

• Provocatief therapeut

• Systeemtherapeut

• (Management)trainer

• Coach

• Kennis kliko & doorgeef luik

 


Waar wil je zitten. In de gewone bank of op het stoeltje voor hopeloze gevallen?

-provocatieve uitspraak

Praktisch

Direct in actie & duurzaam resultaat

 

🌶Provocatief coachen is een prikkelende manier van helpen; een unieke cocktail van warmte, uitdaging en humor.

🌶Provocatief coachen is vaak effectief juist waar de klassieke benadering tekort schiet.

 

Kom maar langs als je durft!

 

Hoeveel gesprekken?

 

Een enkel gesprek kan al veel helderheid opleveren over een specifieke vraag.

 

 

 

 



Mogelijkheden voor vergoeding

  • Vanuit een PGB-budget.
  • Vaak zijn werkgevers bereid om de kosten van de gesprekken te vergoeden in het kader van coaching en ontwikkeling.
  • Informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden.
  • Soms passen de sessies binnen het budget van een re-integratietraject.

NIEUWSGIERIG?


 

Wil jij je eigen denken en vragen eens onderzoeken?
Boek dan een gesprek met humor!

 

Ervaringen:

“Met gemengde gevoelens ging ik naar de persoonlijke coaching, maar ik heb genoten van de aanpak van Ina. Al die management ervaring van mij moet toch langzamerhand genoeg zijn, maar ik merkte, je stopt pas met leren als je de kist in stapt. Ina wist mij haarfijn met de nodige precisie het punt aan te geven waar ik – zonder het zelf door te hebben – terugviel in gedrag. En ze deed dat zonder modellen of andere shit. Gewoon mij aankijkend en mij de spiegel voorhouden. Een knappe prestatie en het resultaat is dat ik het nog iedere dag gebruik.”

 

-Leidinggevende hoofd programma's projecten en onderhoud