· 

Vol gas, zonder handjes

Als we een topprestatie leveren, hebben we te maken 

met allerlei invloeden, die zowel bevorderend als 

belemmerend kunnen werken op ons succes en plezier in presteren.

 

We dagen je uit om aan de slag te gaan, te ontdekken 

waar jij invloed op uit kunt oefenen, een plan te maken en actie te ondernemen.

 

Geef gas en rem op tijd!!!

 

 

Om een topprestatie te leveren moeten we alles moeten geven. Niet één keer, maar voortdurend. Een toppresteerder gaat door zijn of haar ongekende drive door en door met het leveren van topprestaties. Het is continu gas geven maar niet vergeten te remmen. Als we niet af en toe remmen, leidt dit tot overtraining, oververmoeidheid en uiteindelijk een burn-out. Maar niet getreurd, ook hier hebben we zelf invloed op. Het verbaast je misschien niet: het begint bij bewustwording.

 

foto Unsplash: keith-luke-GUAcpXPyFRc-unsplash (1)

Alarm bellen

Volgens de Amerikaanse psychotherapeut Christina Maslach bestaat een burn-out uit drie min of meer samenhangende kenmerken: uitputting, die tot uiting komt in extreme vermoeidheid, cynisme, manifesterend in een afstand voelen tot ons werk en tot de mensen met wie we werken, en een lager zelfbeeld hebben van ons eigen kunnen en onze eigen prestaties. 

 

Bij een burn-out ben je emotioneel en fysiek uitgeput en kun je weinig tot niets presteren. ‘Je hebt te veel gas gegeven en je bent niet op tijd op de rem gaan staan.’ Een burn-out ontstaat door te veel stress en continue overbelasting. Daarnaast moeten we alert zijn op de volgende persoonskenmerken: het hebben van een sensitieve persoonlijkheid met bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme. Herken jij deze eigenschappen? Beware! Ze staan te boek als risicofactoren. 

Burn-out bij sporters

 Bij topsporters kan overtraining en de continue prestatiedruk leiden tot een burn-out. Topsporters met een burn-out hebben dezelfde kenmerken van fysieke of emotionele uitputting.

 

Zij verliezen tijdens een burn-out het geloof in hun eigen prestaties en ze voelen zich minder verbonden met de sport dan voorheen. En wat een verrassing: bij sporters blijkt ook dat perfectionisme een grote rol speelt bij het ontstaan van een burn-out. 

 

Voorkomen van burn-out 

We weten dat een burn-out funest kan zijn voor een topsporter en zijn prestaties. Er bestaat echter nagenoeg  geen onderzoek, voor zover wij weten, waarin het voorkomen van een burn-out bij sporters is onderzocht. In het bedrijfsleven is er wel al veel onderzoek gedaan naar het voorkomen van een burn-out. Het blijkt dat ‘cognitieve gedragstherapie’, het aanleren van helpende denkpatronen, een goede methode is om het risico op een burn-out te verkleinen. Het gaat om bewustwording: bewust zijn van onze eigen gevoelens, gedachten en ervaringen door ‘mindfulness’ en accepteren dat een burn-out kan ontstaan. 

 

 

mathilde-langevin-5WA2v95NAjw-unsplash

👉Dit gaat je helpen

Ga aan de slag om mindfulness onderdeel te maken van je dagelijkse bestaan.

 

  •  Zorg voor helderheid en overzicht en maak bewuste keuzes in wat je doet. 
  • Stop met multitasken, werk aan één ding tegelijk met je volle aandacht.
  • Richt je op je adem als je stress hebt.
  • Eet gezond en met aandacht.
  • Beweeg meer en geniet van het moment. 

Mocht je tips willen over ‘meer mindfulness in je leven’, daar hebben we een training voor klaar staan, Balanceren door grip op stress! heel 10-tipsboek aan besteed. 

Invloed op succes door (die kak)hormonen

Wist je dat we door middel van het managen van onze hormoonspiegel ons succes kunnen vergroten? Hormonen hebben een goede ‘gas- en remwerking’ in ons lichaam, mits we zorgen voor een goede balans.

 

Het stressssssssshormoon

Als we een gezonde spanning ervaren, zorgt dit voor een verhoging van het stresshormoon cortisol. Ons lichaam is alert en wordt op scherp gezet: het gas gaat erop. Hierdoor kunnen we een betere prestatie leveren. Na het behalen van een prestatie is de spanning eraf, gaat ‘de rem erop’ en daalt de cortisolspiegel weer naar een normaal niveau. 

 

Als door aanhoudende stress het cortisollevel niet daalt, gaat dit voor problemen zorgen. Te lang een hoog cortisollevel heeft een naar effect: het maakt ons onzeker en bang om fouten te maken. Uiteindelijk kan dit leiden tot onder andere slaapproblemen, uitputting en uiteindelijk een burn-out.

 

Dus… Stop op tijd met gasgeven! 

 

foto Unsplash: jan-huber-pm6WFmd2F-8-unsplash

Trots!

Het hormoon serotonine heeft te maken met status, met trots zijn op prestaties die we bereikt hebben. Serotonine komt vrij in ons lichaam wanneer we bijvoorbeeld een medaille ontvangen en op het moment dat we écht voelen dat onze inspanningen erkend en gewaardeerd worden. 

 

Het hormoon komt ook vrij bij de teamleden die zich betrokken voelen bij het behaalde succes. Bijvoorbeeld als zij in een toespraak bedankt worden voor de inspanningen die zij verricht hebben om de topprestatie te behalen. Sta daarom eens wat vaker bewust stil bij persoonlijke- en teamsuccessen en vier ze. 

De leuke hormonen!!!

Tot slot is er het blij-makende hormoon oxytocine, dat een belangrijke rol in relaties speelt. Wanneer we iemand iets geven zonder daar iets voor terug te willen, geeft dat een goed gevoel (bestaat altruïsme eigenlijk wel, aangezien je er dus wél iets voor terugkrijgt?). Dat gelukzalige gevoel wordt veroorzaakt door oxytocine. 

 

Bij aanraking zoals een handdruk, schouderklop of knuffel komt ook oxytocine vrij. Zo worden relaties versterkt en ontstaat een gevoel van vertrouwen, van vriendschap en van saamhorigheid. Oxytocine, ook wel  het knuffelhormoon genoemd, vergroot ons empathisch vermogen, waardoor we ons beter kunnen inleven. 

 

foto: marco-bianchetti-vzFTmxTl0DQ-unsplash (2)

Advies

Vergroot je invloed op een positieve hormoonbalans door je te verdiepen in de wisselwerking tussen hormonen en voeding. Voor het samenstellen van een hormoonbalansdieet kun je bij een diëtist terecht. 

Magische wisselwerking

Het is ruimschoots bewezen dat door bewegen in de natuur het niveau van het stresshormoon cortisol wordt verlaagd en het niveau van serotonine en endorfine wordt verhoogd. Juist door invloed van deze hormonen gaan we ons goed voelen.

Hoe fijn is dat! Wandelen in de natuur kan namelijk altijd, met je partner, met je gezin of gewoon alleen. Het kost niets en levert ons veel op. 

De Supermanhouding

De Amerikaanse onderzoekers Amy Cuddy en Andrew Yap waren benieuwd naar het effect van het aannemen van de ‘Supermanhouding’ op de toe- en afname van hormonen. Wat blijkt? Het testosteronniveau stijgt en het stresshormoon cortisol neemt af. Het boost daarmee niet alleen ons zelfvertrouwen maar zorgt ook voor minder stress. Je denkt nu misschien: “Superman, serieus? ”

Wij zeggen: “Probeer het eens.” Be super(wo)man!

Plaats je handen of vuisten in je zij, recht je rug en zet je voeten, enigszins uit elkaar, stevig neer op de grond. Zoals Superman! Houd deze pose twee minuten aan.

 

foto geekster

Het effect, zo zeggen de onderzoekers, heeft een enorme krachtige werking en houdt vervolgens zo’n vijftien tot twintig minuten aan. Dus neem voor een prestatie of een belangrijke presentatie de Supermanhouding aan en ervaar de positieve invloed van hormonen! 

 

So burn-on! 

 

Vlieg als Superman of Supervrouw moeiteloos door naar je volgende topprestatie

Teamcoaching

In veel (zorg) organisaties verdwijnt er energie en tijd in gebrekkige communicatie en strijdige belangen. Er is sprake van eilandjes en wij-zij denken. Dat gaat direct ten koste van de patiënt/ klant en de te behalen resultaten. Bovendien heeft het een negatieve impact op ieders werkplezier en motivatie.

 

Goede samenwerking is daarom cruciaal. Ook al zijn ieders persoonlijke kwaliteiten nog zo goed, dat betekent nog niet dat het resultaat of de kwaliteit optimaal is. Inzicht in elkaars kwaliteiten en rollen is nodig. Net als goede communicatie, heldere taakverdeling en het managen van verwachtingen.

Met teamcoaching kan een groep professionals transformeren in een echt team. Een team dat in staat is om constructief om te gaan met conflicten en verschillende belangen. Een team dat elkaar op een positieve manier aanspreekt.

Een team dat gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor het beoogde resultaat en daar met energie en bevlogenheid aan werkt.

Bent u op zoek naar een programma dat zich uitsluitend richt op individuele en samenwerkende medewerkers?

Sinds ruim vijftien jaar begeleid ik specialisten en leiders op het gebied van persoonlijk leiderschap en samenwerking. Wat mij drijft is de overtuiging dat gezonde, gelukkige en goed functionerende medewerkers cruciaal zijn voor onze organisaties.

En dat aandacht voor de mens daarom heel hard nodig is. 

Ben je als leider of  specialist op zoek naar meer innerlijke rust, meer energie en werkplezier?

 

bron: CMI topprestaties leveren, you tube ted  amu cuddy/ CSR methode