· 

Niets doen is ook een risico!

Zo, we zijn weer los, afgelopen vrijdag met een aantal pittige ondernemende dames gestart met een Mindful Walk Cursus, 5 weken ergens vertragen om weer een helder beeld te krijgen van de zaak of bepaalde situaties.

 

Ze hebben allemaal goede intenties, werken hard en willen doelen halen. Ze komen afspraken na en uiteraard hebben ze de administratie op orde en besteden ze voldoende tijd aan het gezin.

 

Maar toch, alle verstoringen die er zijn, handelen ze af en tussendoor draaien ze de spoedklusjes en soms een was even weg. Kortom, je hebt een drukke agenda. Door al deze tijdsdruk komt het toch regelmatig voor dat je je planning niet haalt. Nog zoveel acties die je had willen doen, moet je even verzetten naar morgen.

 

Vooral de uitdagende acties komen hierdoor meer op de achtergrond.

 

foto Unsplash Matthen Warring

Als je haast hebt moet je stilstaan.

Wat veel ondernemers doen, is dan nog harder werken. Er kan nog meer in die 24uur! De vraag die jij jezelf kunt stellen, is een post-it waardig.
Hang Moet ik dit nu doen eens op je voorhoofd!

 

Heb jij op dat moment wel 100% aandacht voor je doel?

 

Mijn eigen ervaring is dat dit niet het geval is. De oplossing zit al in het probleem. Niet harder en langer werken maar slimmer. Gaspedaal even loslaten en de accu oplader erbij pakken. Daarom geef ik zelf de Mindful run/ walk cursus. Heb het zelf nog het meeste nodig van alle cursisten😉

 

Een marathon ren je ook niet op een sprintsnelheid. Bij een kruising neem je gas terug om het overzicht te bewaren.

 

Waarom neemt een coach van een team een time-out?

 • Hij zorgt ervoor dat iedereen weer rustig wordt.
 • Men bespreekt heel kort wat goed en niet goed gaat
 • Er volgt een nieuwe strategie
 • Het team staat even stil, uit de hectiek en chaos, dicht bij elkaar, als team
 • Even tijd m op adem te komen en vieze energydrank te drinken
 • Het doel wordt weer even helder gemaakt
 • En bij het volleybalteam van mijn lief slaan ze elkaar dan soms op de billen, we zijn er weer😉

 

foto digital detox

Luister naar de signalen

Op het moment dat jij als ondernemer opgejaagd voelt, is dat hét signaal om even pas op de plaats te maken.

 

‘Ben je thuis nog leuk vroeg ik onlangs aan een directeur?’ Het antwoord kwam vrij snel, ‘tuurlijk’. Om me op maandag te bellen dat hij thuis een draak is op dit moment. Het wordt hem allemaal te veel. De onrust in zijn lichaam en de omgeving neemt toe. Hij reageerder veel reactiever op dingen en mensen. Hij had geen goed overzicht meer over alle dingen die hij nog moest doen. Is dit dan een burn-out? Het aanvragen van je eigen time-out, vertragen.

 

Hoe kan jij als ondernemer vertragen?

Je kan natuurlijk in een sauna gaan zitten maar er zijn diverse manieren om in een korte tijd even rustig te worden en een helder beeld te krijgen van de huidige situatie. Een kort maar doeltreffend lijstje:

 

 • Tot 10 tellen voordat je reageert. Stap uit het reactieve patroon waar je inzit als de druk te groot is
 • Ga naar het toilet (link wc ev)
 • Als je in gesprek bent en je voelt interne barometer oplopen, stel dan eerst een open vraag. Deze begint met een vragend voornaamwoord zoals wat, wie, hoe en waarom, waarvoor, welke enz. Doordat jij een open vraag stelt, moet de ander antwoorden en ‘koop’ jij even tijd om eerst te denken en te voelen i.p.v. te reageren. Je hebt de tijd om rustiger te ademen
 • Neem een korte koffiebreak (voorkeur niet na 15.00
 • Durf bepaalde dingen gewoon niet te doen. Neem een beslissing wat belangrijk is en neem geen beslissingen als je moe bent
 • Sluit je ogen 5 minuten.
 • Als je luncht, doe dat dan niet aan een bureau, maar neem de tijd daarvoor
 • Overweeg de tomatentechniek
 • Ga aan de wandel, ga even op een andere plek zitten of staan. Ga uit van de energie die op je huidige plek is ontstaan. Op de nieuwe plek voel jij je direct anders
 • Besef dat niemand in deze wereld jou genoeg betaalt om ziek te worden

 

 

Kom op adem

Om het concentreren op je adem te vergemakkelijken, kan je de oefening met het rietje doen. Ik leg hem eerst uit, dan kan je hem straks uitproberen.

 

Als je het snel benauwd hebt, verkouden bent of last hebt van je luchtwegen, kies dan een dik rietje. Als je geen last hebt van je luchtwegen, dan werkt een dunner rietje prima.

 

Instructie:

 1.  Je gaat gemakkelijk zitten. Niet onderuitgezakt, maar ontspannen en actief.
 2. Je neemt een rietje losjes tussen je lippen. Klem je lippen niet strak op elkaar.
 3. Sluit je ogen. Adem nu normaal in door je neus. Je krijgt evenveel lucht als anders. Pauzeer kort en dan blaas je de lucht met een hoorbare fff-klank weer uit door het rietje.
 4. Bij elke uitademing kan je tegen jezelf ‘los’ of ‘ontspan’ zeggen. Je laat je spieren bij elke uitademing een beetje losser.
 5. Doe dit 1 minuut.

 

Wat merkte je bij jezelf op? Alle observaties zijn oké.

Veel mensen worden hier rustig en een beetje slaperig van. Een prima oefening om voor of na een stressvolle gebeurtenis te doen en voor het slapen.

Als de oefening de eerste keer nog niet goed lukte, probeer hem dan op een rustiger moment nog eens uit. Als je de oefening niet prettig vindt, dan kies je een andere ademoefening.

 

Overzie je de dingen op een andere manier, nu jij een kort moment voor jezelf hebt genomen? Welk ander perspectief heeft je dit opgeleverd?

 

Enne, als van tevoren vaststond dat een bepaalde aanpak gegarandeerd succesvol was, dan was iedereen ondernemer! Als je garantie wilt, moet je een wasmachine kopen!

 

Ondernemen, innoveren, is per definitie onzeker. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we de risico’s niet onder ogen moeten zien. We moeten er alles aan doen om ze te minimaliseren. Het doel is immers om sterker uit de crisis te komen, niet zwakker of met heel veel risico.

 

Dan helpt een opgeruimd hoofd, de wind in je haar (ik heb nog een Corona kapsel) en onderweg de tijd nemen.

 

 

 De grootste roem in het leven ligt niet in het nooit vallen, maar in telkens weer opstaan

-Nelson Mandela

 

Onderneem het!

 

Unsplash Mokoti Tonn

Geïnspireerd door CSR en Jos Burgers