· 

wc-valuatie

Als je net zoals als mij een heethoofd mag zijn dan is het soms zalig om even af te koelen op een eigen plek. Gewoon met je aangebrande koppie en dito billen even verkoeling zoeken op een wc bril.

 

Dat heb ik vaak gedaan in de verhitte momenten bij Ikea. Eerst afkoelen en dan weer terug naar het team.

 

Een beetje zelfkennis is helemaal niet verkeerd in deze. 'Je zal maar onnodig mensen raken met je scherpe opmerkingen', wat mijn idee destijds.

 

Profiteer van de natuurlijk rustmomenten die op een dag voorkomen. Bijvoorbeeld de momenten dat je op de toilet zit. Gebruik die tijd om even tot rust te komen, je gedrag te evalueren, aandacht te besteden aan stres signalen en rustig te ademen.

 

Je zit er toch;-)

 

Foto: unsplash Jasmin Sessler

Een wc-valuatie* gaat als volgt:

  1. Ga zitten op het toilet
  2. Vraag jezelf af of je je grenzen goed bewaakt hebt het afgelopen uur. Als je spanning voelt, bedenk dan waar dat aan kan liggen.
  3. Doe daarna een check van het hele lichaam, begin bij de benen en eindig bij je hoofd. Voel waar spanning zit. Als je spanning voelt, probeer die los te laten.
  4. Ontspan daarna je hele lichaam door langzaam te ademen. Adem 3 tellen in, adem dan in 5 tellen uit. Wacht even voor je vanzelf opnieuw inademt. Herhaal dat minimaal 5 keer en eindig met een diepe zucht.
  5. Beantwoord tot slot de vraag: ‘Hoe blijf ik het komende uur ontspannen?’

 

Bij deze methode zit je misschien wat langer op de toilet dan gebruikelijk, maar het kan je veel opleveren.

 

Je zult merken dat de oefening je uit de ‘Turbostand’ haalt en dat je daarna makkelijker ontspannen kunt blijven.

De ervaring is dat je na een wc-valuatie geconcentreerder kunt werken en beter afstand kunt nemen van alle ‘moetens’.

 

TIP: Als je vergeet om de wc-valuaties te doen, plak dan een Post-it thuis om de wc-deur en oefen met de wc-valuatie thuis. Als je eraan gewend bent, doe hem dan ook in andere omgevingen, zoals op het werk. En natuurlijk is de wc-valuatie niet uitsluiten gebonden aan de toilet. Je kunt hem ook prima doen terwijl je op een trein wacht of wanneer je ergens rustig zit.

 

En bij een goed gevoel kan het zelfs met de deur open, maar dat laat ik aan jou!

 

Bron: Daniëlle Matto