· 

Koekje van eigen deeg!

Voor me zit een knappe jongedame, een zoekende ondernemer. Doe ik het nou wel, of niet? Na het theetje en hoest, leuke vakantie gehad gooit ze de vraag maar op tafel.

'Ondernemer skills. Hoe bouw ik een onderneming waar ik gelukkig van word en wat daarvan levert ook nog geld op (en tussendoor over belemmerende overtuigingen aanpakken). Over doelen stellen en eraan werken (concreet stappenplan/weekagenda). Over wat er in mijn hoofd zit op papier krijgen. 

Bovenal ook over een haalbare situatie creëren. Ik heb niet de illusie dat ik geld verdien in het komende jaar als ik een eigen onderneming start, maar een inkomen is wel relevant. Hoe ziet dan een balans eruit tussen werken in loondienst en stappen maken in een eigen onderneming? Wat wil ik doen in loondienst?

 

Hoe hoe hoe hoe hoe hoe dan Inaaaaaaaa?'

Bron foto Verkade.nl


Verwarring al om.

Als je iets wilt wat je nog nooit hebt gehad, moet je iets doen wat je nog nooit hebt gedaan.

Da’s lekker makkelijk. Maar ik heb echt geen idee HOE ik dat moet doen. Ze pakt nog maar een Nizza Verkade koekje. Terwijl ik denk:  'waarom zetten ze op deze koekjes VERKADE ZAANDAM?'

Het woord lekker kan je er toch ook in boetseren.

 

Ik wijk af.

Tja, hoe dan?


Ik vergelijk het starten van een bedrijf vaak met het rennen van een marathon. Aan het begin van het jaar pak je een doel. Ik ren de marathon van New York, 1e zondag van november.

En dan ga je terugtellen in tijd.

Hoeveel maanden heb ik om te trainen, wat moet er getraind worden en nog iets met goede voeding, slaap, hardloopschoenen en wat bietensap. Dan heeft het aanmelden bij de badminton vereniging niet zoveel zin. Dat heeft niks met het doel te maken.

 

Zonder doel komt niets tot stand. Een mens zonder een doel zwerft door het leven, strompelt en struikelt, weet niet waar hij/ zij naar toe gaat en bereikt daardoor ook niets. Wat lucht is voor het leven, dat is een doel voor succes: zonder lucht geen leven en zonder doel geen succes. 

 

Dus begin met een helder doel voor ogen! Waar staat je piket paaltje, waar wil je aan het einde van het jaar op toasten?! 

 

Foto unsplash: Johannes W nf


Doelen stellen

Benoem eens je drie doelen voor dit jaar. Doelen die jij in jouw functie (bv. binnen dit jaar) wilt realiseren. Wat wil jij in je werk bereiken?

Op basis daarvan krijg je meer richting in je werk en kun je bovendien effectief werken aan dat wat écht belangrijk is in jouw werk.

 

Drie tip voor een helder doel:

 • Maak het tijdgeboden
  Zorg dat je een stip aan de horizon hebt.
 • Maak het meetbaar
  Met andere woorden; hoe weet je later of dat doel behaald is? Gebruik getallen
 • Maak het uitdagend
  Krijg je er een kick van als je het haalt?

Zonder doelen is alles even belangrijk

En weet ook dat je veerkracht mag tonen, want Corona stond niet in elk businessmodel. Het monster aankijken en proactief zijn. Openstaan voor verandering betekent ook dat we initiatief nemen en proactief zijn. Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat we op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in ons vakgebied of dat we nieuwe werkwijzen aanleren.

 

Was bij een Omgevingsdienst in ons land en er zijn nog mensen die daar in een postkamer werken. Dan denkt mijn hoofd: ‘onder welke steen lig jij dan?’ 30% van de huidige banen komt binnen 5 jaar te vervallen. Ehm, wie gaat jou dat vertellen in een aangetekende brief, bezorgd door een postduif?!

De enige manier om zin te geven aan verandering is, om erin te duiken, mee te bewegen, en mee te doen aan de dans.
Aldus de Engelse filosoof Alan Watts.

Ook al is je danspartner Corona, wellicht heeft ze een paar swingende heupen.

 

Er zal maar zo’n postkamer geval in je organisatie zitten, durf je hier open over in gesprek te gaan of ist zo’n buikschuiver, lekker voor je uit schuiven?!


Leer welke zaken prioriteit hebben

Al jaren is mijn grote held Stephen Covey en is waarschijnlijk ’s wereld’s meest bekende managementauteur. Zijn boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” is het best verkochte non-fictie boek van de afgelopen 25 jaar: 25 miljoen keer verkocht en er is zelfs een  versimpelde versie voor tieners.

 

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap heeft als doel je te leren hoe je effectief leeft.  En als ondernemer, leidinggevende of mega fanatieke medewerker neem ik je even mee naar Covey taal: “Belangrijke dingen eerst”.

Hierbij maakt hij onderscheid tussen twee termen die cruciaal zijn voor een goed gebruik van je tijd.

Het onderscheid tussen deze twee termen is van essentieel belang om op de juiste manier met je tijd om te gaan

 Belangrijk en Urgent

 

 

URGENT ( Als iets onmiddellijke actie vraagt)

BELANGRIJK ( als het direct met je doelen te maken heeft)

 

 

Eisenhower pakte dit probleem heel slim aan. Deze doorgewinterde generaal bedacht een simpele en effectieve manier om met zijn projecten en taken om te gaan. Hij kreeg meer gedaan in minder tijd door prioriteiten te stellen. Hoe? Met de, naar zichzelf vernoemde, ‘Eisenhower Model’


Draait het dan allemaal om tijd en doelen?

Peneeeee, zeggen we dan in Twente. Las hierover een prachtig interview* met Erik-Jan Gelink, commercieel directeur bij Transavia. Zijn antwoord op de vraag: 'Wat is voor u de afgelopen drie jaar bij Transavia,  de belangrijkste les geweest?'

‘Los van het leren kennen van de luchtvaartsector, was dit mijn grootste les: Culture eats strategy for breakfast. Je kunt nog zo’n mooi plan maken, de transformatie bedenken en uittekenen, daaronder zit nog altijd de bedrijfscultuur en het daadwerkelijke implementeren van de verandering. Als je daar niet aan de juiste knoppen draait, kom je nergens. Je kunt mensen op papier wel het vertrouwen geven, maar ze moeten het ook voelen. Het kost veel tijd om dat op een goede manier te doen. Ik kan morgen een strategie leveren en overmorgen een structuur, maar voordat de vernieuwing bij iedereen in de vezels zit…dat is ongelooflijk weerbarstig.

 

Dus daar mag je eerst heel veel energie insteken. Veel tijd besteden aan het individueel begeleiden van mensen, aan training geven. De talenten, drijfveren maar ook weerstand van de mensen in kaart brengen. Passen de teams bij elkaar, wat mensen we nog, als ondernemer of leider geduld tonen. Resultaat door verbinden en af en toe tot tien tellen😉

 

Daarom is het zo belangrijk om je doelen te bepalen, in ieder geval doelen die het waard zijn om te winnen!

Unsplash Aaron Burden


En check af en toe je eigen tijd! Een gave balans gevonden tussen energiegevers en rustbrenger?

Werk jij structureel meer dan elf uur per dag of meer dan 55 uur per week? Houd je dan ook van Russisch roulette spelen? Je hebt eigenlijk maar één heel letterlijke deadline. Mensen die structureel; meer dan elf uur per dag werken (meer dan 55 uur per week). Hebben één tot drie keer meer risico pp een beroerte dan mensen met standaarduren (The Lancet 2012)*

 

Zo kan je door schieten naar een burn-out, al is een bore-out toch ook wel een knappe uitdaging!

 

Volgens ander onderzoek verhoogt dit het risico op hartziekte van matig tot wel 40 procent. Dat is bijna net zo veel als het verhoogde risico door roken (50 procent). Plotselinge door structureel overwerk wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van factoren: een voortdurend getriggerd stresssysteem, maar ook te veel zitten en overmatig drinken komen vaker voor bij structureel overwerk. Het risico op depressie is dan ook tweeënhalf keer hoger. Heb je nu nog het idee dat je, door veel over te werken efficiënt bezig bent😉

 


Belangrijke lessen

STOP

 1. Leer accepteren dat je brein en lichaam niet onbeperkt kunnen doen wat jij graag wilt
 2. Wie geen tijd neem om te ontspannen en te rusten, moet tijd inplannen om ziek te zijn. Gemiddeld ongeveer acht maanden bij burn-out. En…hoeveel tijd heb je dan netto bespaard door vaker over te werken.

 

Nootje van de schrijver, ook ik maak me schuldig aan bovenstaande 55 uur in deze week, heb snel wat agenda momenten geblokt voor sauna, schoonheidsspecialist en meer niks. Iets met struikelen en zo genieten van de resultaten dat je door je eigen plafond kan knallen!!!

 

Kortom, geniet van je zondag, plan je doelen voor dit jaar en doe vandaag verder niets…..

 

Bron: 
you tube; Les Brown - Berton Braley - The Will To Win

*interview Mgmt.scope zomernummer

*Anita Rogier 55 uur inspiratie