· 

Hoe je iemand helpt om te rouwen om een verlies

Veiligheid en moed zijn van groot belang om mensen door moeilijke en soms tragische gebeurtenissen te leiden. Het oude adagium ‘gedeelde smart is halve smart’ getuigt van wijsheid. Zorgen, angsten en verliezen die binnen worden gehouden hebbe de neiging om groter te worden en lastiger. Als je met iemand praat over zijn verliezen en verbroken banden, nemen zijn angst en zorgen af.

Zoals de zekeraar die de klimmer na de val opvangt en hem dan aanmoedigt om terug de rots op te gaan en verder te klimmen helpt de moedige leider anderen om hun mind’s eye meer op het positieve te richten dan op het negatieve. Zo helpen zij mensen in hun rouwproces van wanhoop naar hoop bewegen.

Om iemand die rouwt te ondersteunen moet je het vertrouwen hebben dat je inderdaad een moedige leider bent die verbonden is et die persoon. Anders worden je inspanningen wellicht als opdringerig gezien. Zorg ervoor dat je goed in vorm bent voor het gesprek, zowel mentaal alf fysiek. Zoek naar een plek en tijdstip waarop je niet gestoord wordt.

 

Houdt bij het gesprek de volgende tips in gedachten:

  • Heb respect voor de rouw van de ander en moedig het uiten van emoties aan
  • Leer om je niet ongemakkelijk te voelen als er gehuild wordt. Tranen zijn het natuurlijke proces van het lichaam om zich van giftige stoffen te ontdoen. Huilen is onderdeel van gezond rouwen.
  • Luister aandachtig. Soms heeft iemand alleen maar een luisterend oor nodig.
  • Toon empathie en erken het recht op deze gevoelens
  • Probeer geen oplossingen aan te dragen of hem door de curve te jagen. Vergeet niet om vragen te stellen

Omdat rouwen om een ingrijpend verlies tijd nodig heeft, is het niet waarschijnlijk dat je dit hele proces in één bijeenkomst afrondt. Blijf ter beschikking en benaderbaar.

Bedenk dat niemand je gevraagd heeft om een opgeleide rouwbegeleider of therapeut te zijn. Als je voelt dat iemand meer steun nodig heeft dan jij kunt geven, help hem dan een geschikte professionele coach te vinden.

 

Omarm rouw en bereik verandering in organisaties!

Verandering van een bekende situatie, zowel vanwege positieve motieven zoals een promotie als negatieve motieven zoals een demotie, veroorzaken vaak grote ontregelingen en kunnen de productiviteit en het functioneren serieus beïnvloeden.*
Veel mensen zijn verrast en horen dat om grote winsten te behalen, er gerouwd moet worden om verliezen, al is het maar kortstondig. Bijvoorbeeld:

  • Het verliezen van vertrouwde collega’s na een promotie
  • Het verlies van initiatiefrijke sfeer nadat een bedrijf uit de startfase is gekomen
  • Het verlies van het gevoel van urgentie nadat een groot project is afgerond
  • Een reorganisatie, “ook achterblijvers rouwen na een reorganisatie
  • Het verlies van een baan
  • De effecten van veranderingen kunnen zich uiten in vormen van rouw

Begeleiding van rouw na ingrijpend verlies voorkomt uitval en conflicten.

Eenvoudig gezegd, als jij als leider shock, ontkenning, boosheid, verdriet, angst of paniek tegenkomt, is het de moeite waard te bekijken of de bron van deze emotie en weerstand verlies en rouw is.

 

Bron: Care to Dare

*John W. James, Russel Freidman en Eric Cline (2003). Grief Index, The hidden annueal cosys of Grief in America’s Workplace

Unsplash cryator