· 

Leiderschap of lijderschap

Er zijn mensen die  leiderschap in zich hebben, het zit in hun genen. Mensen die grote groepen kunnen inspireren en kunnen aanzetten tot daden waar die groepen van tevoren niet van dachten het te kunnen. Dat kunnen politici zijn, voetbaltrainers,  leiders van jeugdelftallen, buurt voorzitters.

 

Leiders zijn er op elk niveau. Maar merkwaardig genoeg wordt bij de selectie van (top)managers in organisaties vaak niet gekeken naar het leiderschapsprofiel. In sommige functies is dat wellicht niet zo belangrijk, maar er zijn situaties waarin het leiderschapsprofiel veel belangrijker is dan het management profiel. Een bedrijf dat op het punt staat om te vallen en waar het gros van de medewerkers in de put zit of het allang niet meer ziet zitten, heeft behoefte aan inspiratie. Terwijl een erg goed lopend bedrijf daar niet direct behoefte aan heeft en goed uit de voeten kan met een topmanager. Die niet per se hoeft te inspireren, alhoewel ik vind dat elke topmanager moet kunnen inspireren.

 

 foto: ashim-d-silva-uy8atyBKh3A-unsplash (1)

Inspiratie & een bakkes energie

Een echte leider inspireert namelijk altijd. Vult een organisatie met energie, vaak alleen al door zijn of haar aanwezigheid. En die energie, die door de leider vaak in ongelofelijke hoeveelheden wordt gegeven, kan wonderen verrichten. Mandela verrichtte wonderen door een land vreedzaam te hervormen. Clinton verrichtte een wonder door niet af te hoeven treden na het sigarenschandaal. Hiddink verricht een wonder door
Zuid-Korea tot grote hoogten te leiden tijdens het WK voetbal. Steve Jobs verrichtte een wonder door Apple te laten herleven. En zo kan ik een lange lijst maken van leiders die door hun tomeloze energie een wonder konden verrichten.

Leiderschap leren

Echte leiders sturen hun organisatie aan met energie. En hebben het niet nodig om heel rigide vast te houden aan de hiërarchie, aan de ‘harken’. Echte leiders treden vaak veel coachender op in een managementrol. En daardoor is dan vaak niet een veelheid aan coaches nodig om de omringende managers op het juiste pad te houden.

 

Leiderschap werkt ook vaak aanstekelijk, wat eigenlijk gelijk de vraag beantwoord of leiderschap te leren is. Alhoewel ik lange tijd gedacht heb dat het sterk genetisch bepaald is, heb ik inmiddels al zoveel voorbeelden gezien van mensen die leiders werden, dat ik denk dat leiderschap tot op enig niveau wel te leren is.

 

 foto:  gary-bendig-WPmPsdX2ySw-unsplash

Waar wil je bij horen?

Mensen inspireren en mensen energie geven. Is bijna hetzelfde. Als je inspireert, geef je energie. Maar een leider kan je ook een goed gevoel geven. Een gevoel dat je zegt dat je de leider wilt volgen. Er is dus wel een verschil tussen grote leiders die bergen kunnen verzetten en kleine leiders die organisaties mee kunnen krijgen.

 

Die vertrouwen uitstralen, die integer zijn en authentiek. Overigens, er bestaan geen leiders die niet authentiek en integer zijn. Er bestaan wel personen die leidinggeven en die niet authentiek en integer zijn.

Maar in mijn definitie van leiderschap komen de woorden energie, inspiratie, authenticiteit en integriteit voor.

 

Dan pas is er sprake van een echte leider.

En echte leiders zijn dus schaars.


John Koeman: 'Vanuit mijn ervaring als recruiter, trainer en coach zie ik bij ervaren leiders steeds dezelfde eigenschappen terug. Een goede leider moet drie dingen kunnen: mentoring, mobilizing en mediating.'


🧭 Mentoring

Deze kwaliteit bestaat weer uit vier componenten:

1. Inspireren - Hoe overtuig je mensen? Hoe creëer jij loyaliteit? Waarom respecteren mensen jou? In welk opzicht ben jij een voorbeeld voor jouw mensen? Hoe ontwikkel jij leiderschap bij jouw mensen? Hoe laat jij anderen groeien? Praat jij vaak over ‘Het Hogere Doel’ van de organisatie?  Ben jij een wijs persoon? Waarom wel/niet?

 

2. Kwetsbaarheid - Op welke momenten stel jij jezelf kwetsbaar op? Wat betekent kwetsbaarheid voor jouw als manager? Deel jij leermomenten met jouw mensen? Delen zij hun leermomenten met jou? Geef daar eens voorbeelden van? Wat betekent ‘iets niet kunnen’ voor jou? Hoe vraag jij als leidinggevende om hulp?

 

3. Stellen en reguleren - Hoe stel jij beleid en regels op? Hoe hanteer jij regels? Hoe spreek jij je mensen op zaken aan? Groeien jouw mensen van jouw feedback? Heb jij een lijst met zaken die jij nooit zult doen?

 

4. Feiten en cijfers - Hoe creëer jij beleidsvrijheid voor jezelf en jouw mensen als cijfers en feiten tegenvallen? Gebruik je feiten, cijfers en beleid vanuit het MT om jouw mensen juist te beperken in hun vrijheid of betrek je hen bij het opstellen van een passende strategie? Hoe ga je om met tegenstrijdige informatie? Wanneer is iets voor jou ‘waarheid’? Hoe vaak moet jij iets gehoord of gelezen hebben voordat je het gelooft?

Het gaat bij de vier elementen van mentoring om het ontwikkelen van menselijk kapitaal. De balans tussen deze vier elementen hangt af van jouw stijl en voorkeur en van de cultuur op jouw toekomstige afdeling. Een of twee elementen zul je waarschijnlijk moeten ontwikkelen en daar ligt dan ook een uitdaging voor je.

 

 foto:   jon-tyson--xcojCHOSTU-unsplash

🧭 Mobilizing

Hoe ga jij om met veranderingen?  Hoe moet jouw baas jou overtuigen? Hoe betrek en overtuig jij stakeholders die buiten jouw span of control vallen? Hoe mobiliseer jij jouw mensen bij een verandering waarvan je zelf niet overtuigd bent?

🧭 Mobilizing

Hoe ga je om met aan jou tegengestelde typen mensen? Hoe overbrug jij tegenstellingen? Hoe bereik jij mensen uit andere culturen? Vertel eens over een conflict dat je had met een collega-leidinggevende. Hoe ging je daarmee om? Voor welk conflict uit jouw verleden schaam je je?  Welke CEO vond jij een enorme eikel en waarom? Welke weg heb jij gevonden om toch met hem te kunnen samenwerken?

 

 

Mentoring, mobilizing en mediating zijn elementen die richting geven aan jouw groeiproces als leidinggevende op hoger niveau. Bedenk zelf eens binnen welke bedrijfscultuur jouw groeiproces het beste tot zijn recht komt. In tegenstelling tot het managen komt bij leiderschap veel meer interactie op verschillende niveaus kijken. Mijn ervaring is dat uitstekende leiders ook eigen wijsheden ontwikkeld hebben.

 

Een spreekwoord uit Ghana luidt:

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                  foto:    sawyer-bengtson-YaSH0DbU5lE-unsplash

Analyseer voor jezelf eens hoe jij mensen zover krijgt dat zij samen met jou de boom van wijs leiderschap omarmen.

 

Door het stellen van vragen als hierboven krijg je inzicht in hoe jij jouw balans kunt vinden en medewerkers kunt laten groeien en in hun kracht kunt helpen komen. En als je daar in jouw aanstaande sollicitatiegesprek dan ook nog iets over kunt vertellen, dan wordt de volgende stap in jouw carrière voor jezelf en voor de ander die jou spreekt een stuk concreter.


Coaching is een persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige relatie. Dit kan zowel éen-op-één, als met meerdere mensen (bv bij conflicten) of met een team. Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaald.

 

Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee. Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals TMA coaching, Profile Dynamics, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.

Wij werken met verschillende vormen van coaching, afhankelijk van de vraag en het doel.

 

Op onderliggende pagina’s omschrijven we zo goed mogelijk de verschillende coachingsvormen. Neem vooral persoonlijk contact met ons op om de mogelijkheden en vormen van coaching te bespreken.

 

 

Meer informatie nodig of kennismaken?

 


bron carrier tijger & en nu laat ik mijn baard staan Leen Zevenbergen