Systeemdynamiek in Organisaties

Iedere vraag, ieder probleem heeft recht op een nieuwe, open benadering

Incompany en maatwerk gaan voor ons hand in hand. Iedere vraag, ieder probleem heeft recht op een nieuwe, open benadering. Een frisse blik. Maatwerk betekent dat we via de telefoon of in persoon uitgebreid bevragen over wat nodig is, heel goed naar je luisteren en met je in overleg gaan over wat een passende aanpak voor je kan zijn. Want bijvoorbeeld een transformatie-traject vereist een andere route dan het zoeken naar een inzicht of een interventie.

 

Maar het gaat niet alleen om een aanpak. Het gaat ook over ‘Van waaruit doen we mee?’ We willen er zeker van zijn dat we niet iets weg nemen, maar toevoegen. Alle bestaande managementmodellen, bedrijfsstructuren en organisatieplannen kunnen naast het systemisch perspectief blijven bestaan. Het is niet of/of. Het is en/en. Het is voor ons een belangrijk, integer vertrekpunt. Om uiteindelijk, in co-creatie, datgene te kunnen doen wat nodig is voor jouw situatie.

 

Hieronder zie je een paar voorbeelden van vragen die naar ons toe komen:

  • Er is (onverklaarbare) weerstand in onze organisatie
  • Ik ben manager/leidinggevende en zou graag willen weten wat mijn plek is
  • Er heerst bij ons een angstcultuur. Waar komt dat vandaan?
  • Ik ben een consultant en zou jullie graag eenmalig in willen zetten
  • Onze afdeling/bedrijf gaat fuseren. Kunnen jullie een systemische bijdrage leveren in dit proces?
  • Ik organiseer een congres en zoek een spreker/workshop
  • Ik zou mijn team graag wat meer systemische kennis willen aanbieden
  • We lopen tegen gedrag of patronen aan die we niet (meer) willen

In feite zijn alle organisatie vraagstukken geschikt om systemisch bekeken te worden.

Ook vraagstukken die meer gaan over toekomstige beslissingen, zoals: wat is een mogelijk effect van het samenvoegen van teams, van het introduceren van een nieuw product, van het wijzigen van beleid, etc.

 

We onderzoeken, vaak middels een opstelling, naar de onderliggende dynamieken en patronen. Zodat je inzicht krijgt in wat er speelt in de onderstroom. Of wellicht een nieuw perspectief krijgt op wat er nodig is om verder te kunnen.

 

Maar er zijn meer mogelijkheden dan alleen een opstelling. Denk aan systemische coaching of bijvoorbeeld workshops.

 

Een greep uit een aantal werkvormen:

  • Een diagnose/inzicht opstelling
  • Een introworkshop
  • Een incompany training
  • Een incompany traject
  • Een lezing
  • Individuele managementcoaching

Zoals eerder gezegd, er is meer mogelijk dan bovengenoemde voorbeelden. Maatwerk vraagt een nauwe afstemming en we sparren daar graag met je over.

Er zijn meer mogelijkheden dan alleen een opstelling


Diagnose & inzicht opstelling

Voor wie

Voor leidinggevenden, directieleden, HR adviseurs, managers, voorzitters, eigenaren, CEO’s, CFO’s.

 

Waarom

Je merkt dat er iets speelt, maar je krijgt je vinger er niet achter. Je kunt bijvoorbeeld je plek niet vinden als leidinggevende. Of er is een onverklaarbare weerstand in de organisatie. De omzet loopt terug. Er heerst een angstcultuur. Er zit een fusie aan te komen, enz.

In feite zijn alle organisatorische vraagstukken geschikt om systemisch bekeken te worden.

 

Middels een opstelling kijken we naar de onderliggende dynamieken en patronen. Zodat je inzicht krijgt in wat er speelt in de onderstroom. Of wellicht een nieuw perspectief krijgt op wat er nodig is om verder te kunnen.

 

Hoe werkt het

Voor een opstelling zijn representanten nodig om de verschillende posities van een organisatiesysteem tot uitdrukking te kunnen brengen. Hoewel het mogelijk is om mensen uit jouw organisatie zelf te laten representeren, heeft het onze voorkeur om met representanten van buitenaf te werken. Zij kennen wel de methode van opstellingen, maar weten niets over de organisatie. Uiteraard gelden daarbij voorwaarden van vertrouwelijkheid. Vaak zijn dit (oud-)deelnemers uit onze opleidingen.


Intro-workshop

Voor wie

Een team, een afdeling, een Raad van Bestuur, een vakgroep, MT, directieleden enz.

 

Waarom

Het kan zijn dat deze workshop voortvloeit uit een eerdere opstelling. Daarnaast kan er ook een intrinsieke wens zijn om wat meer systemisch inzicht te krijgen in je organisatie. Om meer bewust te worden van de ‘ordening’ in het team (wie staat er op welke plek), of van de ‘uitwisseling’ (afdeling X voelt zich misschien niet erkend door een disbalans in het geven en nemen). Kortom: jij en je collega’s willen graag op een andere manier naar jullie samenwerking kijken.

Ook worden we voor een dergelijke workshop vaak uitgenodigd als deel van een bijvoorbeeld een leiderschapstraining.

 

Hoe werkt het

In een workshop van een halve of hele dag zullen we kort wat theorie toelichten, om daarna zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Zelf ervaren hoe het is om je plek in de dynamiek van je organisatie in te nemen is immers krachtiger dan erover te praten. In een tweedaagse workshop kunnen we wat dieper ingaan op jullie organisatie. Welke dynamieken spelen er? Welke thema’s komen boven drijven? Deze kunnen we vervolgens verwerken in de oefeningen, of mogelijk in een opstelling. Aan het einde van de workshop oogsten we onze inzichten en keren jullie terug met een (nieuwe) systemische kijk op de organisatie.


Incompany traject

Voor wie

Eenieder die een verandering ondergaat in de organisatie. Dit kan een specifiek team zijn, maar ook directie, HR-adviseurs, het middenkader etc.

 

Waarom

Door een fusie, overname of transformatieproces verandert er veel. Posities veranderen, functies verschuiven, er is de nodige onrust en weerstand, onzekerheid komt om de hoek kijken en tegelijkertijd moet er een veilig kader zijn waarbinnen groei mogelijk is. Systemische ondersteuning is een enorme aanvulling in dit complexe krachtenveld. Hoe kunnen we onze nieuwe plek innemen? Wat mag niet verloren gaan? Welke systemische knellingen ontstaan er? Wat zijn de systemische consequenties van bepaalde beslissingen?

 

Hoe werkt het

Na een uitgebreide intake schetsen we een raamwerk, met daarin de duur, de frequentie, de inhoud en de locatie. Omdat het maatwerk is blijven we in nauwe afstemming tijdens het gehele proces. Trainingen worden afgewisseld met opstellingen, coaching en systemische interventies.


Lezing

Voor wie

Deelnemers van (beroeps)congressen, heidagen, vakdagen, inspiratiedagen, etc.

 

Waarom

Hoe werkt het

Op aanvraag kunnen wij een deel verzorgen tijdens een bijeenkomst. Dit kan bijvoorbeeld een lezing zijn over ‘Systemisch Leiderschap’, of over ‘Familiebedrijven’. Er zijn uiteraard meer onderwerpen en mogelijkheden. Ook is het mogelijk om na de lezing een korte workshop te geven, of een opstelling te doen. Dit wordt vooraf in gezamenlijke afstemming bepaald.


Individuele systemische management-coaching

Voor wie

Directieleden, managers, leidinggevenden.

 

Waarom

Een leidinggevende positie vraagt bepaalde kwaliteiten. Naast je ‘gewone’ managementskills zou je graag je kennis willen uitbreiden met een systemische kijk op de organisatie, of op het gedrag van medewerkers. Ook kan het zijn dat je als manager te maken hebt met specifieke problemen op de werkvloer en je graag ondersteuning wil in je systemisch leiderschap. Je krijgt meer inzicht in de systemische functies, in de ordening, in ‘hoe een veilig kader te scheppen’ en welke systemische interventies het wellicht van jou vraagt als leidinggevende.

 

Hoe werkt het

Na een telefonische intake bepalen we samen de duur en de locatie van de sessie(s).


 

Bron: Hellinger, foto Unsplash Jess Bailey