· 

Kappen met de droef toeters om je heen

‘Gaat het wel goed met je?’

‘Zou je dat nou wel doen?

‘Dat lukt je nooit!”

‘Vroeger hadden we geen last van dit gezeik!’

 

Negatieve mensen ook wel ‘shineblockers.’ 

Of je iemand die negatief is nou een shineblocker of gewoon ‘een negatief persoon’ noemt; iedereen heeft er een beeld bij. 

Jochem Meijer deelt mensen in 2 groepen, de YIHAAAAAAA! mensen en dan heb je nog draadjesvlees, zure zult mensen. Kijk eens om je heen....

Sommige mensen lijken áltijd negatief te zijn – en dan vooral wanneer jij juist pósitief bent of probeert te zijn. Soms erg vermoeiend of zelfs frustrerend om met dit soort mensen om je heen te hebben. Omgaan met negatieve mensen moeten we allemaal – in je baan, je familie of vriendenkring. En wat kun je eraan doen om zelf géén droef toeter te worden?

 

Volgens onderzoek halen mensen die altijd negatief zijn zich een hoop ellende op de hals. Een chronische negatieve instelling is namelijk fataal voor de mentale én fysieke gezondheid. Dr. Karen Lawson van het gezondheidsonderzoekscentrum aan de universiteit van Minnesota zegt letterlijk:

“Chronische stress die voortkomt uit een negatieve instelling en negatieve gevoelens kan de hormoonbalans van het lichaam flink verstoren en stofjes in de hersenen afmatten die nodig zijn voor gevoelens van bijvoorbeeld geluk. Bovendien heeft het een schadelijk effect op het immuunsysteem.

 

Conclusie: je wil geen negatief persoon zijn. Maar je wil liefst óók geen negatief persoon om je heen hebben.

 

foto: Unsplash: hello-i-m-nik-zYdYz7JlevE-unsplash

Dus wat doe je dan?!

De mensen om je heen zijn cruciaal voor jouw geluk en welzijn. Dat is bewezen in het – maar liefst – 80-jarig durende Longevity Project over het geheim van een lang en gelukkig leven. George Vaillant, leider van het onderzoek, vat de conclusie van het onderzoek kort en krachtig samen:

“Het enige dat écht telt in het leven zijn je relaties tot anderen”

 

Wanneer zo’n relatie verstoord is door een negatieve instelling waarin de ander blijft hangen, zuigt dat de energie en het leven uit jou. Je kent dat gevoel vast wel: nadat je een minuut of 20 met een negatief/ klagend persoon hebt gesproken voel je je afgemat en leeg. De energie vampier, ze buiten zich in je vast en zuigen je volledig leeg!!

 

 

Terugbijten kan een optie zijn, ze ontwijken ook. En soms moet je ermee omgaan. 

 

Omgaan met negatieve mensen is vermoeiend omdat je er zelf ook negatief van kunt worden. 

 

👉Hoe ga je positief om met negatieve mensen?!

 

Je hebt geen controle over andere mensen.

Dus hoe kun je omgaan met negatieve mensen op een manier die werkt? Hoe voorkom je dat je zelf uitgeput en negatief wordt?

Breng een positieve schwung voordat de ander los kan barsten in zijn of haar negativiteit.

 

1. Andere afslag pakken, negatief ombuigen

Negatieve mensen gebruiken je aandacht om hun ellende bij je te parkeren. Ze willen hun verhaal doen en blijven daarbij vaak hangen in negativiteit, machteloosheid en de slachtofferrol.

Wil je de parkeerplaats blijven of tussenstation?!

 

Laat je van je beste kant zien en haal een kopje koffie, geef de ander een complimentje over zijn hippe broek, vertel desnoods een flauwe mop.

Deze mag je lenen in noodgevallen:

- het is groen en het drijft?

- Andrijvie

 

Zorg hoe dan ook dat er en glimlach op het gezicht verschijnt nog voordat de wenkbrauwen naar beneden kunnen zakken. De toon is gezet en de drempel wordt voor de ander net iets hoger om het negativiteitspad weer te bewandelen. Voor zolang het duurt tenminste.

 

Gebruik slimme gesprekstechnieken om de ander helpen weg te sturen bij negativiteit.

Hoe kun je dit doen? Bijvoorbeeld:

• “Ik kan me voorstellen dat dit moeilijk voor je is. Jeetje. Nou, genoeg ellende! Laten we het over iets leuks hebben, waar ging je nou ook alweer naartoe op vakantie?”

• ”Jeetje, dat klinkt heftig. Hoe voelde je je daarna?”

• ”Wat ga je eraan doen?”

• ”Even iets anders…”

• ”Nou, wat een ellende allemaal. Maar gelukkig is het voor de rest goed afgelopen.”

 

foto: Unsplash: pawel-czerwinski-xt1tPXqOdcc-unsplash

👉2. Stel ijskoude vragen!

 

Na een vraag volgt een antwoord. Zo werkt ons brein. Als we een vraag horen dan zoeken we automatisch naar een mogelijk antwoord. En als we de juiste vragen stellen, kunnen we de ander helpen om te zoeken door positievere gedachten.

 

Stel vragen die de ander uitnodigt om te graven in positieve gedachten. 

• “Hoe zou je willen dat het volgende keer afloopt?”

• “Welke dingen vond je er goed aan?”

• ”Wat was je hoogtepunt van afgelopen week?”

• ”Wat vond je daar leuk aan?”

• ”Maar wie is dan je leukste collega? Waarom?”

• ”Waar verheug je je op de komende tijd?”

• ”Wat is nou een kleine stap die je vandaag zou kunnen zetten om de situatie beter te maken?”

 

Confronteren mag natuurlijk ook, als je durft!

Willen de subtiele manieren niet helpen? Provocatief helpen kan altijd.Niet op een agressieve manier – houd het assertief. Wees open en oprecht over het gedrag van de ander. Laat hem inzien dat hij of zij aan het klagen is zonder einde en zonder oplossing. Kans bestaat dat diegene niet eens doorhad dat hij of zij zo negatief overkwam. Confrontatie ‘is key’, zolang je het assertief houdt:

“Hoeveel liter azijn heb jij al gedronken vandaag, je bent behoorlijk negatief. Zin in ranja?!"

Of:

 

“Klagers leven korter, ga je nog wat doen aan al je lopende klotezaken of is hanger leuker?"

                                                                                                       foto: Unsplash: mae-mu-8Vh6ulKc50o-unsplash

 

En een andere strategie: vraag 5 keer waarom. 

👉3. Anders kijken, anders luisteren

Het is makkelijk om negatieve mensen af te doen als ‘irritant’ en ze simpelweg te vermijden. Omgang doceren met mensen die je energie vreten, zodat je jezelf niet onnodig uitput.

 

Maar besef ook dat negatieve mensen goede redenen hebben om negatief te zijn. Vaak voelen negatieve mensen zich ongelukkig, onzeker en ontevreden.

 

Negatieve mensen voelen vaak pijn van binnen.  

Probeer daarom om de negativiteit in je hoofd te vertalen naar de ‘echte’ onderliggende boodschap.

 

Wat probeert de negatieve persoon echt te bereiken?

In veel gevallen is dit makkelijker dan het lijkt:

• Iemand die veel praat wil gehoord worden.

• Iemand die schreeuwt, schreeuwt om aandacht.

• Iemand die diep in de slachtofferrol zit, voelt zich machteloos en heeft weinig vertrouwen in zijn eigen kunnen.

• Iemand die anderen naar beneden haalt probeert zich iets beter over zichzelf te voelen omdat ze zich intens onzeker voelt.

 

Zodra je de negativiteit hebt vertaald, kijk dan hoe jij kunt helpen om de bron van negativiteit (tijdelijk) weg te nemen.

• Luister met volledige aandacht, zonder te oordelen.

• Laat merken dat je de ander accepteert.

• Laat weten welke eigenschappen je waardeert in de ander.

• Richt je aandacht op de sterke eigenschappen van de ander.

• Zeg dingen die het zelfvertrouwen van de ander opbouwen, geen dingen die het afbreken.

 

 

                                                                                                       foto: Unsplash:  engin-akyurt-VgkMYlZQIOM-unsplash

👉4. Geen oplossing nodig!

 

Jij kunt anderen niet veranderen. Het enige wat je kunt doen is zelf werken om steeds beter te worden. Je kunt anderen inspireren met je daden – de rest is meestal verspeelde moeite.

 

Negatieve mensen zitten niet te wachten op je oplossing. Ze vragen vooral om aandacht, om een luisterend oor. Iemand die ziet hoezeer ze worstelen. Iemand die ze accepteert en ze juist niet willen veranderen.

 

Acceptatie is het toverwoord. Hoe moeilijk dit ook voelt. Grijp dan zoveel mogelijk ‘negatieve-persoon-situaties’ aan om ermee te oefenen. Zo maak je er een spel van omgaan met negatieve mensen. En terwijl jij vooruit komt, kun je steeds meer voor de ander betekenen.


Zo maak je er een spel van omgaan met negatieve mensen. Geloof me; als je het te pakken hebt en het lukt keer op keer om het tij te keren, dan is dat best lachen.

                                                                                                       foto: Unsplash:  uriel-soberanes-5hc56cf64Gc-unsplash

👉5. Positief gedrag

Het heeft bij negatieve mensen weinig zin om de Mary Poppins te gaan uithangen. Extreme positiviteit als tegenreactie versterkt de neiging om negatief te zijn alleen maar. Negatievelingen zullen het zien als een uitdaging om er net zo hard tegenin te gaan.

 

Zoals gezegd: je daden zeggen meer dan je woorden. Gedraag je als een positief ingesteld persoon. Op die manier bescherm je jezelf tegen de negativiteit en kun je de ander mogelijk helpen om ook positiever in het leven te staan.

 

Je kunt je prima verplaatsen in iemands situatie zonder dat je zelf droevig, angstig of negatief wordt.

 

En dat is ook wat je wilt doen. Je wilt de mensen om je heen mee omhoog trekken richting blijheid, rust en vertrouwen. Niet zelf naar beneden getrokken worden. Want als jij je negatief voelt, dan kun je niemand meer helpen. Dan verlies je je vermogen om anderen te helpen positiever te worden. 

 

                                                                                                       foto: Unsplash:  estudio-bloom-KvkvaFlZdSg-unsplash

👉6. Noaberschap

Zoek andere mensen om mee samen te werken,  te sparren over mogelijke oplossingen.

 

Noaberschap is een mooi voorbeeld! Dat is bij ons in het Oosten (van het land) waar Ik ben opgegroeid een bekend begrip.  Daar is noaberschap het woord en staat in net Nederlands;-) voor nabuurschap.

 

Het is een ongeschreven wet, dat buren de plicht hebben elkaar te helpen. Als een boer ziek is nemen de buren het werk op zijn boerderij over. Dit verbond is wederkerig. Noaberschap is ontstaan als een soort zorgverzekering in afgelegen gebieden. Waarbij de gemeenschap de onverwachte individuele klappen van een boer opving door de ontstane last te delen.  Door zo samen te werken zou je kunnen zeggen dat het de basis vormt voor onze sociale democratie. Het is je plicht als mens om iemand anders te helpen als het nodig is. Dus ook de negativo heeft je nodig, #doeslief.

 

Stuur de boer in je omgeving een bos bloemen vanwege de nieuwe regels vanuit de overheid. Ga op lachyoga met een droef toeter en lach wat méér om jezelf als je weer als een klaagpony door de wei galoppeert. Het leven is te kort voor het creëren van meer zorg rimpels.

 

                                                                                                       foto: Unsplash:  john-cameron-gS7BU-P69LE-unsplash

Meer leren over omgaan met negatieve mensen, je grenzen aangeven, ‘nee’ zeggen en meer effectief en assertief communiceren? Volg onze ééndaagse cursus Assertiviteit! Ga je echt profijt van hebben in al je dagelijkse interacties met negatieve mensen, maar ook met:

  • positieve mensen,
  • Horken en mutsen
  • Veeleisende leidinggevenden,
  • Grensoverschrijdende mensen,
  • Bokito mensen,
  • Denigrerende mensen

… en alle andere soorten mensen die je kunt bedenken! Doen, dus!


Bron: groene meisjes/ so chicken/ Assertiviteitstips 

you tube toren c, complimentendag