· 

De Gouden Stofjas

Saskia is één brok energie, we lachen heel wat af tijdens de coachsessie maar of ze nou echt het lef! heeft om te stoppen met werken?!

Ze heeft de Gouden Stofjas aangetrokken, was ooit filiaalmanager van een gele supermarkt maar runt nu de brood afdeling. Iets met wel klaar met al het gedoe, 50+ en dan? Nu verveelt ze zich, is wat bozig, moet het nu allemaal zo?

 

Ze spuwt, naast vuur, alles wat haar irriteert, zou het liefst met een super soaker door de supermarkt gaan, iedereen onderweg nat maken, aansporen om anders te doen.

 

Maar zelf zet ze geen extra stap, bang voor natte voeten…..Ze wil best veul:

• Werk dat beter bij haar past (en goed voelt)

• Ina, het voelt alsof ik minder uit mezelf haalt dan dat er mogelijk is

• Wil me verder ontwikkelen maar hoe dan?

• Wat heb ik nodig om op m’n best te performen?

• Heb gewoon het gevoel dat ik stilsta in m’n ontwikkeling? 

• Zet mijn energie in op de verkeerde plekken, voel me dan een zuigtablet…

• Maar heb ook nog niet helder wat mijn droom precies is

• Vind het knap frustrerend dat ik niet naar iets toe kan werken dat goed voelt

• Wil écht eens mijn prioriteiten helder krijgen en een pad uitstippelen dat past bij mijn unieke talenten?

'En hoe oud ben je?'

- '54 jaar.'

'Vergeet het maar, jij bent te oud om iets nieuws te leren. Blijf lekker genieten van die stofwolk om je heen, nog maar 13 jaar en dan kan je als oud brood de supermarkt verlaten.'

- Ze hapt naar lucht. Had ze maar een Japie Krekel als vriend zoals Pinokkio. Die mocht pas een vent worden als goede daden bleef doen. Japie bood zich aan om dienst te doen als Pinokkio’s geweten en hem op het rechte pad te houden.

 

foto: sarka-krnavkova-AGNZ5X5u1Bg-unsplash

Het geweten, de juiste omgeving en wat lef!

Wanneer zet je dan e.e.a. om in échte daden?

 

Je kan ook in de pan van het leven blijven zitten, dan brand je alleen je billen….

 

Ken je de metafoor van de gekookte kikker?
Een kikker die in een pan met kokend water wordt gegooid zal daar direct uitspringen. Als je de kikker echter in een pan met koud water zet en dit geleidelijk aan de kook brengt, zo gaat het verhaal, verroert de kikker zich niet en wordt deze doodgekookt.

Deze metafoor wordt in het bedrijfsleven vaak gebruikt om duidelijk te maken dat bedrijven & mensen zich bewust moeten zijn van de continue veranderende omgeving om hen heen, en dat ze hierop in moeten spelen. Ook al lijken het in het begin nog kleine veranderingen te zijn, plotseling kun je erachter komen dat je de boot gemist hebt, en dat de (super)markt om je heen inmiddels om iets anders vraagt.

 

foto:david-clode-E32fGlISSBk-unsplash (1)

Van een krekel via een kikker naar Da Vinci

Kleine stap toch?

Eén van 's werelds beroemdste schilderijen: Het laatste avondmaal van Jezus met zijn discipelen, geschilderd door Leonardo da Vinci.

 

Er bestaat een verhaal over dit schilderij, lees je mee…

‘Toen da Vinci aan het werk was, kreeg hij te maken met een groot probleem: hij moest het goede uitbeelden - in de figuur van Jezus - én het kwade - in de figuur van Judas, de vriend die besluit Hem te verraden tijdens het maal.

Halverwege het schilderij stopte da Vinci, hij zou verder gaan zodra hij de ideale modellen had gevonden.

Op een goede dag toen hij een gezang bijwoonde, zag hij een koorknaap die naar zijn idee perfect model voor Christus was. Hij nodigde hem uit op zijn atelier en legde zijn gelaatstrekken vast in schetsen en studies.

 

Er verstreken 3 jaren. Het laatste avondmaal was bijna af - maar een model van Judas had da Vinci nog niet gevonden.

De kardinaal die verantwoordelijk was voor de kerk, begon druk op hem uit te oefenen en eiste dat hij de muurschildering snel zou afmaken. 'Het mut of' zeggen we dan in het Twente.

 

Na een speurtocht van vele dagen vond de schilder een vroeg oud geworden jongen, een dronkaard die ergens in een goot gedumpt was. Walgelijk vroeg hij zijn assistenten de jongen mee te nemen en naar de kerk te brengen want voor het maken van schetsen in zijn atelier was geen tijd meer.

De bedelaar begreep nauwelijks wat er gebeurde, de assistenten hielden hem overeind, terwijl da Vinci de goddeloosheid, de zonde en het egoïsme vastlegden die zo duidelijk tot uitdrukking kwamen In de gelaatstrekken van het model.

Toen da Vinci klaar was, opende de bedelaar, al een beetje bijgekomen uit zijn roes, zijn ogen.

Hij zag de schildering hij zij met een mengeling van verbazing en verdriet:

 

“Wanneer dan?” vroeg verbaasde da Vinci.

“3 jaar geleden, voor ik alles verloor wat ik had. In de tijd waarin nog in een koor zond en het leven me toelachte. Toentertijd hebt u me gevraagd model te staan voor het gezicht van Christus.”

 

Moraal van het verhaal….

‘Oftewel het goede en het kwade hebben hetzelfde gezicht; alles hangt alleen maar af van de periode waarin ze je pad kruisen.’

 


👉10 carrière tips voor mensen met pit die vastlopen in hun werkende leven

1. Leer te vertrouwen op je eigen mening en zeg vaker wat je wilt!

Veel mensen hebben problemen met de mening van anderen. Ze vertrouwen er te veel op. De meeste mensen hebben moeite om de mening van anderen van zich af te schudden. En deze kwetsbaarheid kan je groei in je carrière ook ontzettend belemmeren. Het vertrouwen hebben in de mening van anderen (en dus niet in jezelf) is een reden waarom vrouwen vaker vastlopen in hun (werkende) leven dan mannen. 

2. Zeg vaker JA

Als je nooit jezelf in het diepe gooit, nooit eens ingaat op een spontane actie, zul je nooit buiten je comfortzone belanden. Wat betekent: dingen meemaken die je anders niet zou doen! Pak je kansen wat vaker en zeg ook vaker wat je wilt.
Groot worden door te stoppen met klein gedrag.

 

3. Zeg vaker NEE:

Zeg vaker NEE tegen projecten, mensen of klussen waar je geen energie van krijgt. JA-zeggen omdat je ‘nee’ simpelweg niet over je lippen kunt krijgen. We doen het. Uit angst, onzekerheid of schuldgevoel. En wat is het gevolg? Je komt in de knoop met jezelf, bent opgezadeld met iets wat je helemaal niet wilt en je houdt uiteindelijk ook de ander voor de gek omdat je niet oprecht bent in je bedoelingen. Het kán echt anders. Vaak gaat het hier om diepere patronen. Huur een coach in die je hierbij ondersteunt.  

 

foto: rafif-prawira-Ke2Pieu1Gwg-unsplash


Ga in gesprek met die papegaai/ aap of olifant die continu over je schouder heen tettert en je vertelt dat je het niet goed genoeg doet. Je kunt deze ook wel de zeurende innerlijke criticus noemen die je verteld dat je niet goed genoeg bent. Natuurlijk weet je ergens wel dat je goed genoeg bent maar dat dier is zo gewiekst. Op het moment dat je bewijst aanvoert dat hij ongelijk heeft of dat je simpelweg even naar hem luistert zonder hem te serieus te nemen (dat hij zich gehoord voelt) maak je hem kleiner en uiteindelijk vliegt hij steeds vaker weg. 

Of blaast met z'n snuit z'n eigen verhaaltje uit!


👉Intuïtie, hardwerken en aanpassen

5. Luister vaker naar je intuïtie minder naar je angsten

 

Angst heeft een grote rol in ons (werkende) leven. Vaak zijn we ons dat niet zo bewust. Vaak ren je daar heel hard voor weg waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. Als je meer vanuit je hart gaat werken en naar je intuïtie gaat luisteren kunnen dingen je weer emotioneel raken. Omdat dingen naar boven komen die er voor jou echt toe doen kunnen er dan weer diepe angsten naar boven komen waar lastig mee om valt te gaan zodat je weer in je hoofd schiet (je angsten).

Je hoofd gaat dan weer hard nadenken, je hoort jezelf redeneren en wil dingen controleren. En je valt terug in je controle-mindset.

En das jammer want vanuit die 'spontane' ontmoeting kan soms de goede mensen aantrekken. Kwestie van oefenen in ‘hart-werken’ soms gewoon een knop omzetten.  

6. Stop met heel hard werken:

Veel mensen leggen de lat enorm hoog voor zichzelf, zijn enorm perfectionistisch en willen absoluut geen fouten maken. Zulke ingrediënten zijn de basis voor een burn-out. Een fout is namelijk het bewijs voor je dat het inderdaad niet kunt. Dat zit succes in de weg. Bovendien is de kans op een burn-out aanzienlijk groter wanneer je zo werkt. Met inzicht in je unieke talenten ga je inzien en ervaren je hoe je jezelf zichtbaar. Slimmer werken i.p.v. hard werken.

 

7. Stop met jezelf zo aan te passen en leer jezelf kennen

Als je weet wie je bent wijst de weg vanzelf. Loopbaanproblemen ontstaat vaak als dat wat je doet niet meer past bij wie je bent. Te veel mensen laten zich sturen door de mening van anderen. Gek hé,  dat je op een gegeven moment niet meer voelt wie jij bent en wat goed is voor jou. Neem dus weer even tijd om jezelf weer te ontdekken zodat je daarna weet welke keuzes goed voelen voor JOU.

 

foto: perchek-industrie-iXspFCVXoaw-unsplash


Als je tegen grenzen aanloopt in je (werkende) leven dan moet je ze doorbreken. Makkelijk gezegd dan gedaan. Je weet ook dat er meer mogelijkheden zijn en dat je talenten in huis hebt maar je lijkt er maar niet bij te kunnen komen. En dat is ook niet zo gek. Je kunt namelijk alleen maar ontdekken wat binnen de grenzen ligt van waar je je al bewust van bent. Het lukt je ook niet alleen. Daar moet je soms even naar graven.

Een goede en ervaren professional (loopbaan – en talentencoach) helpt je om je grenzen op te rekken zodat je ‘speelveld’ groter word.

Oftewel: de plezierzone (zone waarin je je vrij kunt bewegen) wordt groter. 

Buitenspelen met risico i.p.v. op dezelfde wipkip blijven zitten


👉Groeien kan een optie zijn

9. Weer koers bepalen!

 

Om gelukkig te zijn in je werkende leven is het belangrijk om weer op je innerlijke kompas te vertrouwen en je verlangens serieus te nemen.

Ook is het belangrijk dat je jezelf kan zijn in je werk en geen rol meer hoeft te spelen want dat houdt niemand lang vol. Mits je bij een acteur bent in dit circus van het leven.

 

10. Je Growth mindset ontwikkelen

Vaak hebben wij niet door dat we vanuit een fixed mindset opereren. Een fixed mindset houdt je klein en belemmert je in je (professionele) groei. Mensen met een fixed mindset blijven ook vaak in hun comfortzone.
Wel zo makkelijk!
Mogelijkheden zijn goed, controle is beter. Je kijkt hoe je alle risico’s kunt vermijden voordat je een stap neemt en daardoor zet je vaak ook geen stap. Je klapt dicht op uitdagingen en geeft snel op. Jammerdebammer...

 

Een growth mindset helpt je om spelenderwijs mogelijkheden te verkennen. Je vertrouwt veel meer op je talenten en je innerlijke kompas. Je laat je niet meer leiden door (destructieve) overtuigingen en krijgt er weer lol in om nieuwe uitdagingen aan te gaan.  Je doet zelfs mee aan het Fouten Festival en wint!

 

Een op groei gerichte mindset is voor veel mensen hard nodig om op verschillende gebieden de plaats waar ze recht op hebben in te nemen.

 

foto:  johnny-cohen-xro1l0c72VY-unsplash

👉Zin om de dag gemotiveerd te beginnen...


bron: duivel en het meisje/ Paulo coelho/ you tube unbroken motivational video

gekookte kikker/ brickhouseacademy.nl

10 carrièretips/  Serracoaching/ afbeelding foto:Wikipedia/ Da Vinci