· 

Anders kijken!

Simone is een docent op een middelbare school heeft een glanzend plan voor een nieuw soort onderwijs. Het bedient die leerling die niet erg tot z'n recht komt in het reguliere onderwijssysteem.

 

Haar voorstel is prima. Haar motivatie dik in orde. De directie staat erachter. Maar een aantal van haar collega's zien haar plannen als bedreigend. Ze blijft ze vertellen dat haar plannen naast het reguliere onderwijs kunnen lopen. Het is én-én. Helaas zien deze collega's het belang er niet van in, zien ze toch bedreigende elementen. Het baggeren van bezwaren klinkt als volgt....

 

 ‘Het gaat toch goed zo, zo doen we het al jaren.

We zijn een prima school. Het is verwarrend om met twee systemen te werken.’

 

 

foto: mulyadi-dDlvuSKUDZM-unsplash

Hoe kan je anderen kan beïnvloeden?

  • Zorg voor ontspanning (weerstanden luchtig accepteren. Die zijn er nou eenmaal. Relativeren, humor, beetje zelfspot).
  • Storytelling. Waarom geloof ze je zo in? Wat ziet ze gebeuren? Voorbeelden en cijfers. En vooral: op bloedwarmte vertellen. ze moet vanuit haar passie spreken.
  • Naar een belang zoeken dat hiervoor haar collega's in kan zitten. Creëer een win-win.
  • De directie aangehaakt en betrokken houden. Blijf zorgen voor je rugdekking.
  • Niet de collega's overtuigen met afgeleide machtsmiddelen: de directie vindt dit ook een goed idee of de directie wil graag dat jullie… praat vanuit jezelf en je eigen kracht.

Je morele kompas

Stel dat in deze situatie de directie je geen rugdekking geeft (en dat is meer dan alleen het besluit genomen hebben)? Dan is het raadzaam voor Simone om zich af te vragen of ze bij deze school, dit plan wel moet willen doorvoeren.

 

Een frustrerende weg, met zicht op bijzonder weinig resultaat. Omdat ze ongetwijfeld zeer begaan is met de leerlingen voor wie ze doet, kan ze creatief worden en zoeken naar andere manieren of organisaties die wel bijdragen aan het slagen van haar plannen.

Mensen met een missie zijn tenslotte niet voor één gat te vangen. Blijf wel intelligente creatief in je manier van volharden.

 

foto: dominik-vanyi-5Fxuo7x-eyg-unsplash (1)

Motor & Magneet

Iedereen die vanuit kracht werkt, straalt iets magnetisch uit. Iets dat aantrekt en in beweging zet.

 

Stop dus met denken dat je een ander moet worden. Mannen hoeven geen watjes te worden. Vrouwen hoeven geen bitches te worden. Mannen hoeven zich niet bedreigd te voelen als een vrouw krachtig is. Vrouwen hoeven zich niet overschaduwd te voelen als een man dat is.

 

Leer en durf je volle potentieel te gebruiken. Zo word je geen ander, echt niet.

 

Zo ga je wel dingen anders doen. Met meer impact!

 

👉Leer en durf te zien dat de kracht van de ander jou niet In de schaduw stelt. Niemand hoeft zich te verontschuldigen voor succes. Net zo min als je je hoeft te verontschuldigen voor kwetsbaarheden. Zet ze in voor een doel dat je met elkaar nastreeft. Dan heb je er allemaal wat aan. Synergie heet dat. Ook wel habit 6 van Mr Covey.

 

Kracht is sterk én kwetsbaar zijn. Succes is durven vieren én falen.

De sterkste vorm van leiderschap is zowel mannelijk als vrouwelijk. Het geheim? Beide kanten volledig te zien & gebruiken!

 

Hoe dan? Dagelijks leiderschap tonen.

Leiderschap kent voorwaarden die voor een deel, elke dag terugkomen. Wees je daar altijd bewust van. Het is nooit af. Zorg dat je die mindset bij je draagt.

 

Dit kan je helpen om de goede mindset te bevorderen:

  • Stop met het labelen van vaardigheden als mannelijk, vrouwelijk, hard en soft skills. Voer dit ook door in je team. € 5 in de pot, iedere keer als iemand het heeft over deze of aanverwante terminologie. Graag met humor. Maak het speels.
  • Heb het in plaats daarvan over de vaardigheden zelf die gewend zijn.
  • Heb je het over wie daarin op welk moment het beste is.
  • Ontken de verschillen niet maar benoem, waardeer en gebruik ze.
  • Train je mindset elke dag voor je naar je werk gaat
  • Zorg dat je geest rustig is of wordt voor je op pad gaat Terwijl je op pad bent.
  • Doe aan meditatie, zet goede muziek op, beweeg.
  • Zorg voor focuspunt je draagt vandaag weer verantwoordelijkheid voor je mensen, voor het bedrijf, voor het bepalen van de koers en het laveren op de golven. Gaan je gedachten vooral over jezelf, corrigeer jezelf. Pak de foto met het bredere plaatje en bepaal je rol én je plek.

foto: svyatoslav-romanov-BZRzXrv_3uY-unsplash


Wat kan je doen om de verbinding te bevorderen?

  • Als je denkt over ‘to do’, denk altijd aan ‘hoe’. Ik moet dit aankaarten bij X. Hoe ‘zit' X erin? Wat is de beste aanvliegroute? Wat wil ik bereiken?
  • Richt bij binnenkomst in je bedrijf je blik naar buiten. Groet de receptioniste, de mensen in de lift, op de trap, in de gang. Neem energie mee naar binnen. Maakt meteen contact. Je innerlijke voorbereiding heb je gedaan, nu is het tijd voor de verbinding. Zij zijn je medewerkers, je klanten. Van hen moet je het hebben en voor hen ben je verantwoordelijk.
  • Praat in termen van feiten en gedrag. Zeker als iets niet goed gaat. Praat niet in termen van de persoon. X Is niet een loser, hij heeft iets doms aangepakt.
  • Geeft 3 keer zoveel complimenten/ bemoedigingen als kritische feedback. Voer dit in als cultuur. Ook van je medewerkers vraagt je dit. 
  • Kijk wat vaker in een lachspiegel!

 

Sterker als persoon én als team

Teamcoaching

In veel (zorg)organisaties verdwijnt er energie en tijd in gebrekkige communicatie en strijdige belangen. Er is sprake van eilandjes en wij-zij denken. Dat gaat direct ten koste van de klant en de te behalen resultaten. Bovendien heeft het een negatieve impact op ieders werkplezier en motivatie.

 

Goede samenwerking is daarom cruciaal. Ook al zijn ieders persoonlijke kwaliteiten nog zo goed, dat betekent nog niet dat het resultaat of de kwaliteit optimaal is. Inzicht in elkaars kwaliteiten en rollen is nodig. Net als goede communicatie, heldere taakverdeling en het managen van verwachtingen.

 

Met teamcoaching kan een groep professionals transformeren in een echt team. Een team dat in staat is om constructief om te gaan met conflicten en verschillende belangen. Een team dat elkaar op een positieve manier aanspreekt. Een team dat gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor het beoogde resultaat en daar met energie en bevlogenheid aan werkt.

 

Bent u op zoek naar een programma dat zich uitsluitend richt op individuele en samenwerkende medewerkers?

Anders doen;-)

Ruim vijftienjaar begeleid ik specialisten en leiders op het gebied van persoonlijk leiderschap en samenwerking. Wat mij drijft is de overtuiging dat gezonde, gelukkige en goed functionerende medewerkers cruciaal zijn voor onze organisaties.

 

En dat aandacht voor de mens daarom heel hard nodig is.

 

Ben je als leider of specialist op zoek naar meer innerlijke rust, meer energie en werkplezier?


bron: factor doen marinka lipsius/ you tube sluipschutters kurk