· 

Wie ben ik? En wat is belangrijk voor mij?

Het wordt stil aan de andere kant van het beeldscherm, een Teams gesprek met de vraag: 'Maar wat wil jij?! Waar schiet jij van uit je sokken qua energie?' Hij neemt een hap van z’n broodje en zegt zachtjes, ik weet het echt niet Ina.

Makkelijk dan, zal ik het even voor je invullen, provocatief coachen is altijd een fijne partner in crime😉
Succesangst kan je het ook noemen. Wat als je wel ergens vol gas voor durft te gaan. Je bijna de eindstreep kan zien, in het besef dat succes nabij is, valt het goed presenteren weg uit angst om de vervolgstappen te zetten. Kan moet je je daar weer verantwoordelijk voor voelen. Wanneer is het genoeg? 

In deze donkere dagen voor kerst valt er weer iemand in m’n omgeving om, het geeft te denken. Ben ik er al uit: Wie ik ben? Wat is voor mij belangrijk?!

foto: sarah-wolfe-pMIUEkvjTeo-unsplash

Keuzemenu Blog...

Aan jou, je kan de korte óf de lange route nemen in deze blog:

👉 Verhaal 1 Je ideale kerstdiner

👉 Verhaal 2 In 18 vragen ontdekken wie je bent!

👉 Verhaal 3 Stoppen met je zorgen maken!


👉1. Je ideale kerstdiner

In het kader van je inspiratiebron zou je ook aan het volgende kunnen denken: Je geeft een etentje en je mag 5 mensen uitnodigen die je hebben geïnspireerd, of die je hebben beïnvloed. 

Wie nodig je uit? (max. 5 )?

Waarom nodig je ze uit? M.a.w. wat hebben zij dat jij bewonderd, wat jou inspireert? Dat zegt alles over jou.

 

Je zou ook de volgende oefening kunnen doen:

Hebben Doen Zijn?
Wat wil je hebben, wat moet je daarvoor doen, en wie wil je zijn?

Vb Ik wil hebben: een succesvol bedrijf

Doen: met focus en passie me inzetten naar klanten

Zijn: een betrouwbare businesspartner

Als je deze vragen invult voor degenen die jou hebben beïnvloed, kun je wellicht een rode draad ontwaren. Dat is dan blijkbaar wat jou boeit, bezighoudt – wat jou inspireert….

Uit mijn beste boek ooit gelezen: 7 eigenschappen voor succes in je leven - S. Covey (samenvatting kan je hier vinden!)

 

 

foto:  jay-wennington-N_Y88TWmGwA-unsplash


👉2. In 18 vragen ontdekken wie je bent

Wie ben ik nou eigenlijk? Je hebt jezelf per slot van rekening niet gemaakt. Op school krijg je verschillende vakken en wat je uiteindelijk voor werk wil gaan doen. Maar je leert niet wie je bent en waar jij voor staat. Dat is eigenlijk heel raar, omdat dit een heel belangrijke vraag is. Wanneer jij niet weet wie je bent en waar je goed in bent, hoe kun je dan kiezen wat jij uiteindelijk wilt in/met je leven?

Beantwoord de volgende vragen voor jezelf en kom erachter waar je goed in bent, waar je energie van krijgt, Vol energie uit je sokken schieten!!

 

Doe je op dit moment wel wat je echt leuk vindt, of moet je hier echt wat in gaan veranderen?

 

foto:  jose-aljovin-6uh8NluAMRw-unsplash

1. Waar ben ik goed in?

2. Wat vind ik leuk om te doen en waar krijg ik energie van?

3. In wat voor omgeving ben ik graag?

4. Wat is erger: falen of het nooit geprobeerd hebben?

5. Waar ben je trots op?

6. Waar ben je bang voor?

7. Waar ben je minder goed in?

8. Wanneer ervaar je spanning? In welke situaties?

9. Wie inspireert jou? Welke eigenschappen heeft diegene?

10. Wat vind je niet leuk om te doen?

11. Wat deed je als je niet kon falen?

12. Hoe ziet jouw ideale dag eruit?

13. Hoe wil ik dat mijn leven er over een jaar uit ziet?

14. Waarom heb je gekozen voor het werk wat je hebt gedaan?

15. Wat is je ideale baan?

16. Wat wil ik nu?

17. Wil je een verandering teweegbrengen?

18. Welke belemmeringen zie jij?

Conclusie: Ontdek wie je bent en ga doen waar je een bakkus energie van gaat krijgen!!!  Het gloeilamp experiment op jezelf!


👉3. Dieper gaan om verder te komen

De beste manier om te stoppen met je zorgen maken!

Wat is het toch makkelijk om je zorgen te maken. Zelfs in dit maffe landje van overvloed. We doen het dan ook veel, vaak en vakkundig: Wat als ik mijn baan verlies? Of nog erger, zelf opzeg om mijn hart te volgen; hoe ga ik dan mijn hypotheek betalen? Wat als ik de rest van mijn leven alleen blijf, want alle leuke mannen zijn bezet?
En voor wie aan persoonlijke zorgen niet genoeg heeft, kan die van de wereld erbij nemen; Corona, klimaatverandering, oorlog.. Als we er even bij stilstaan, dan zien we heus wel dat deze angstige gedachten ons niet helpen, maar vastzetten.

Is er een manier om angst constructief te maken?

foto:  francesco-ungaro-hqAGgNsMpEY-unsplash

Angst is je beste vriend!

Er zit ook een positieve kant aan angst. Echt?! Echt. Want wat is angst eigenlijk? Dat is iets heel graag willen en dan de tegenovergestelde richting op denken.

Kortsluiting in je hoofd: je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren. Je kunt je angst dus ook gaan zien als een vriend die heel sterk in jou vertegenwoordigd is: maak je je zorgen om geld, dan heb je een wens voor financiële vrijheid. Ben je bang om alleen te zijn, dan kan je niet wachten tot die prins op die roze kameel je leven binnen dendert. Maak je je zorgen om klimaatverandering? Dan weet ik bijna zeker dat je een visioen hebt hoe je zou willen dat we met deze prachtige planeet omgaan.

Energie geven aan je zorgen & angst of je nieuwe vriend?

En dan nu de hamvraag: waar kies je voor om op te focussen, de positieve of de negatieve kant?

Waar je op focust, dat geef je energie om te groeien. Geef je energie aan je angst, dan ben je hard op weg om die realiteit te laten worden. Je kunt er echter ook voor kiezen om je energie te stoppen in het realiseren van je wens. En dat vinden we vaak lastig, omdat we gewend zijn om te denken vanuit onze huidige realiteit, niet vanuit een gewenst toekomstbeeld. Eerst zien, dan geloven; wie kent deze gevleugelde uitspraak niet, en houdt hem ook voor waar? Maar als we nooit iets anders kunnen zien dan wat er al is, dan komen we ook nooit ergens waar we nog niet zijn. Eerst geloven, dan zien; dat is een lijfspreuk die je verder brengt.

🧭Je wens als nieuwe werkelijkheid

En met die nieuwe lijfspreuk komen we uit bij het krachtige begrip van vertrouwen.

Vertrouwen is het vermogen om te denken in overvloed. Dat er genoeg is voor iedereen, dus ook voor jou. Leven in de wetenschap dat die wens van jou linksom of rechtsom op een dag je nieuwe realiteit zal zijn.
Zo dichtbij, dat je die in het hier en nu al kunt beleven alsof je er middenin zit. En oh boy, de energie die je daarvan krijgt en uitstraalt! En laat dat nou precies het tegenovergestelde zijn dan wat focussen op je zorgen met je doet; je vastzetten, neerhalen.

In het Engels laat zich dit heel mooi verwoorden:

Become fearless. Fear less (maak je minder zorgen) and follow your path of joy.

 

 

 

 

 

 

 

 

valentin-petkov-SJ9LXHONNv4-unsplash


🦜Nooit genoeg!

Waar het verhaal vandaan komt weet ik niet. Maar het gaat ongeveer zo.....

Hans wil de rivier oversteken en heeft haast; hij ziet een houten vlot dat kennelijk toebehoort aan een mand die half in slaap is, zittend onder een boom bij de rivier. Hans vraagt aan de man of hij hem naar de overkant wil brengen voor een paar centen. De man komt overeind en op zijn gemak brengt hij Hans naar de overkant. In de weken hierna wordt dit ritueel herhaald, waarop Hans een keer tegen de man zegt: ‘Je hebt hier een kleine goudmijn in handen.’ ‘Hoezo?’ vraagt de man. ‘Nou, als je met het geld dat je aan mij verdient een grotere boot koopt, dan kun je meer mensen naar de overkant brengen; en van het geld dat je daarmee verdient, kun je uiteindelijk een volwaardige luxe veerdienst opzetten.’

‘Waarom zou ik dat dien?’ vraagt de man. ‘Nou,’ zegt Hans, ‘dan kun je uiteindelijk met alle winst uit de onderneming straks op je lauweren rusten.’ Daarop zegt de man: ‘Dat doe ik nu ook al.’ Met dit verhaal komt de ongerijmdheid in beeld; terwijl succes de mens verder lijkt te helpen, brengt succes de mens meer dan eens precies waar hij ooit begonnen is.

 

foto joshua-earle-EqztQX9btrE-unsplash


Gelukt! hele blog uit of niet en dan nu wat klassieke humor...


bron: 
18 vragen coachinfo.nl, angst/ 365dagen/ de rivier Jeffrey Wijnberg