· 

Twix fabriek in je hoofd

'Hoe doe je dat dan?'

‘Het liefst in de bioscoop, zonder witte kleren en vooral na de pauze’: zeg ik.

'En dan?' Margreet is benieuwd maar ze kijkt ook me ook, soort van afwijzend, aan.

'Nou gewoon, je opent de verpakking en dan heb je zo’n pretstaaf in je handen. De film begint en ik ook.

Eerst de onderste laag chocolade die ik weg knabbel. Daarna de zijkanten chocolade.
So far, so good.


Maar dan, begint het zaakje wat los te komen vanwege je warme vingers en het geknaag. Je start bij de witte smurrie onderlaag, zalig en korrelig. En dan komt het hoogtepunt én reden van het dragen van een zwarte shirt i.p.v. een witte in de bios.

Wat overblijft is een laagje karamel, chocolade en nootjes. Dat loopt door je vingers heen en veroorzaakt chaos in mijn kleding.

Nou zo, eet ik dus mijn Snickers.


Moraal?
Ik zit een beetje met een Twix fabriek in mijn hoofd, een fabriek van gedachten. De productie in de fabriek ligt in handen van twee managers, mevrouw Succes en mevrouw Mislukking.

Manager Succes runt de afdeling positieve gedachten, ze produceert als een malle waarom ik iets kan en waarom ik het wil. Leuk, enthousiast mens. Manager Mislukking is een ander verhaal, ze produceert aan de lopende band negatieve, zeur gedachten. Ze levert redenen waarom ik iets niet kan, waarom mijn capaciteiten tekortschieten. Ze is gespecialiseerd in gedachten waarom juist ik kan falen.

Beide managers Succes & Mislukking zijn fantastisch en gehoorzaam. Ze hangen aan mijn lippen. Bij het eerste negatieve woord, rent manager Mislukking naar het werk. Een positief woord en manager Succes staat in de actie-in-de-taxi-modus.

foto Unsplash Sonny Ravensteijn


Test het zelf eens, want jij hebt ook zo’n fabriek in je hoofd.

Zeg eens tegen jezelf: ‘Wat is het warm, wat een slechte dag vandaag!’ Je manager Mislukking komt met een Wikipedia aan feiten aanfietsen om je te laten zien dat het echt zo is. Hij (zij) zal zeggen dat het te warm is, dat het slecht gaat met de zaak, dat de verkoop daalt, dat mensen humeurig zijn, ik kom nooit meer uit deze rouwcurve, dat je je ziek, zwak en misselijk voelt enz.

Toch bijzonder hoe efficiënt manager Mislukkingen er in een paar tellen erin slaagt je te bewijzen dat het werkelijk een beroerde dag is. Maar zeg nu eens tegen jezelf: ‘Een super fijne zondag vandaag!’ Dat stapt manager Succes uit z’n hangmat en lacht naar je. ‘Een fijne dag? Het is een schitterende dag! Wat een heerlijk weer! Een dag vol kansen, we gaan in gesprek met een aantal mensen, ze helpen, vandaag gaan we goed zakendoen. En dan wordt het ook nog eens een schitterende dag!’


Hoe meer je gaat samenwerken met één van deze managers, hoe krachtiger hij/ zij wordt. Loopt de productie van manager Mislukking over, dan neemt hij personeel aan en eist hij meer plek in je hoofd. Tenslotte neemt hij/zij de hele productie van je Gedachtenfabriek op zich en kun je niks anders meer dan negatief denken. 

Gelukkig kan je hier iets aan doen, uiteindelijk ben jij de EindBaas van je fabriek. Manager Mislukking ontslaan. Deze manager is overbodig. Wat heb je eraan als hij/zij je vertelt: ‘Dit kun je niet - Dit wil je niet - Je zult falen?’ Dikke doeg en ontslagbrief laten tekenen.

Ga aan het werk met manager Succes. Deze zal je laten zien hoe je kunt slagen!


Check this out: Met een mooie levensles op 1:28


Bron: foto Giraffe: Unsplash Vincent van Zalinge
You tube: Avicii vs Nicky Romero - I Could Be The One (Nicktim)