· 

Factor moed

Hoe dan Ina, ik vind het zo moeilijk. Het lef! om misschien niet samen op vakantie te gaan maar uit te spreken dat onze liefde voorbij is. Eindelijk een paar weken vrij van mijn baan die me geen energie geeft. Het is veel....
Voor me zit een stoere vent, Danny, krachtig van buiten, wat verward vanbinnen. Het kwartje valt, zo wil hij niet verder.

Verandering in je leven: we weten dat het beter is, maar waarom lukt het maar niet?

Een nieuwe baan, een andere omgeving, een einde aan je vaste-maar-oersaaie-relatie, beter voor jezelf zorgen, gaan ondernemen: we weten vaak dat we iets anders willen in ons leven, maar toch is het lastig om stappen te maken voor échte verandering. Hoe lastig ook maar voor die meest belangrijke gebieden in je leven lijkt dat het lastigst. Terwijl je wéét dat het je gelukkiger gaat maken.

‘Je kunt je leven alleen veranderen door zelf te veranderen’

Het facebook duimpje, vind ik leuk!!!  'Wil ik ook!'

Een vriendin die suikervrij kan leven en zelf haar smoothies ie elkaar flutst en deze leeg slurpt @work, een vriend die ondernemer wordt, een kennis die op wereldreis gaat, een marathon rennen en hierdoor in de ochtend al gaan rennen of naar de sportschool, zo’n motivatie, jezelf kunnen zijn in de relatie zoals dat ene stel. ‘Dat wil ik ook,’ schiet het vaak door mijn hoofd als ik weer eens een boeiend gesprek voer. Maar ja, dat veranderen is dan een ding, je weet dat het beter zou zijn. Er zit wat weerstand op.

 

We zijn als mens best wel wat zelfde-patroon-zo-doen-we-het- kippen. Dan schieten we snel in weerstand bij verandering. Dan vinden we vinden het maar ingewikkeld. Leven in veiligheid vinden we prettig en comfortabel. Dat kennen we en we weten wat we kunnen verwachten.

Dikke prima.

Maar dat is precies de valkuil: het hebben van een goed leven is het grootste gevaar voor het hebben van een geweldig leven. 

Weerstand door angst

In het 'dikke prima leven' voel je geen drang om stappen te ondernemen. Wordt de situatie kritiek (je wordt verlaten, ziek of werkloos), dan komen we ineens wél in zo'n doorbraakproces. Maar waar komt die angst vandaan om niet voor je eigen groei te kiezen?

 

Het antwoord is simpel: we zijn bang. We hebben angst om afgewezen te worden of om kritiek te krijgen. Wat als ik die baan niet krijg, geen klussen krijg als ik ZZP'er word of ik alleen eindig als ik de relatie beëindig? Het zijn allemaal angsten voor situaties die (nog) helemaal niet bestaan. 


Persoonlijke ontwikkeling

Als je jezelf voortduren blijft ontwikkelen komt het succes vanzelf. Dus je moet harder aan jezelf werken- jezelf blijven verbeteren- dan aan je baan.

Natuurlijk is er niets mis met hard werken, volhouden en doorzetten. Ik heb het jaren gedaan in loondienst. Kijk, in een bedrijf krijg je het maandloon dat bij je baan hoort- je verdiend wat je voor het bedrijf waard bent.

 


Dus kan je nog zo hard en zo lang werken als je wilt, zolang je op hetzelfde competentieniveau blijft, ga je geen promotie maken en niet meer verdienen.

‘Hoe kom ik dan vooruit vraagt Danny?’ 'Door aan jezelf beginnen te werken.'

 

Lees boeken, ga naar cursussen, bestudeer de vakmensen die je kent. En pas dan toe wat je daarvan leert. Integreer die inspirerende ideeën in je werk van elke dag. Na een tijdje zal blijken dat je beter bent geworden in je vak of je gaat ondernemen.

 

Misschien is het tijd om je grenzen te verleggen en opnieuw te groeien!


Het leven leiden van een ander

Precies aan een bepaalde verwachting gaan voldoen, heerlijk dat vaste salaris wat maandelijks op je rekening wordt gestort. Maar wat is erover van je échte wensen? Heb je nog het om je lef! om toedeldokie te zeggen tegen je baan, afscheid te nemen van een bepaald product of het roer om te gooien in je organisatie. Anders kan je toch zomaar in het leven van een ander schieten. Waar is die van jou dan gebleven?

 

Er gaat pas iets voor je veranderen als je zelf verandert. Wat ga jij anders doen om een verandering in je leven teweeg te brengen? Als je verder leeft zoals je nu leeft, zal je leven steeds hetzelfde blijven. Zo werkt dat nu eenmaal.

Groei zoals een kreeft

We willen wel groeien, maar zien door angst dus iets heel belangrijks over het hoofd. We koppelen het proces van groei direct aan een gevoel van pijn of afwijzing. Terwijl hier tussenin nog een cruciale fase zit die we over het hoofd zien. 

Rabbi Dr. Abraham Twerski bedacht hier een mooie metafoor bij. Hij vergelijkt de weerstand van menselijke groei met de groei van een kreeft. Een kreeft groeit, maar zijn schaal niet. Naarmate de kreeft groter wordt, gaat dat pijn doen en verstopt hij zich onder een rots om veilig een nieuw schaaltje te groeien. Pas als de schaal goed past, trekt hij weer de wijde wereld (lees: oceaan) in. Zie je de vergelijking? In plaats van de tijd, rust en ruimte te nemen voor het groeiproces, willen wij mensen alsmaar door, door, door. 

 

Terwijl als we in zo'n groeiproces zitten, we onszelf juist zouden moeten beschermen en extra goed voor onszelf zouden moeten zorgen. Wil je een nieuwe baan of misschien wel voor jezelf beginnen? Gun jezelf dan de tijd om te groeien en 'te slagen'. 

 

Danny gaat met wat goede boeken op vakantie en we spreken elkaar voor aanvang van zijn eerste werkdag. Ben benieuwd hoe hij uit zijn ‘schaaltje’ gaat groeien tijdens zijn vakantie!

 

Gun jezelf de tijd om de richting in jouw leven te kiezen. Ga op onderzoek uit wat bij jou past. Want als je niet kiest voor jouw groei, wie doet dat dan wel?

foto Unsplash Paul Albot