· 

Energiedip door bankhangen in Comfortzone

Van teveel bankhangen in de Comfortzone krijg je een dikke kont en een energiedip.

 

 

Als je in de comfortzone blijft zitten, neemt je waarde op den duur af. Reden genoeg om eruit te komen. Met zelfvertrouwen en lef vergroot je de transitie van waarde naar toegevoegde waarde. 

 

‘Een schip is veilig in de haven, maar dat is niet waar schepen voor gemaakt zijn’

(William Shedd). 

 

Schepen zijn gemaakt om te varen en grenzen te doorkruisen. We kunnen veel meer dan we denken, maar we varen te weinig uit omdat angst de overhand heeft. Nelson Mandela citeerde Marianne Williamson met: ‘Moed is niet de afwezigheid van angst, maar de overwinning erop. Dapper is niet hij die niet bang is, maar hij die deze angst overwint.’ Deze woorden zeggen alles over de stap die je moet zetten om uit de comfortzone te komen, om jezelf te laten zien en je waarde te verzilveren. Daarvoor heb je wel lef en zelfvertrouwen nodig, maar het mooie van deze voorwaarden is dat ze je tegelijkertijd energie geven. Ontwikkeling, groei en, als gevolg daarvan succes nemen toe, want de wereld begint bij de grens van de comfortzone. 

 

sebastiaan-stam-tZRHtjMliEM-unsplash

Groei!

Je hoeft alleen maar te kiezen voor zelfvertrouwen en lef in plaats van voor angst. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want ratio en emotie zijn in zo’n keuzedilemma niet helemaal op elkaar afgestemd en dat is begrijpelijk. Rationeel kun je een andere gedachte inpluggen, maar je gevoel schakelt niet zo snel. Angst is met een andere mindset niet ineens verdwenen. 

 

Wel kan het een bewuste keuze zijn om vertrouwen in jezelf boven je angsten te stellen en een proces in gang te zetten waardoor je angstgevoel langzaam slijt. Het effect is dat je actief en bewust in het leven staat en die dingen nastreeft die bij je passen, waar je in gelooft, waar je je goed bij voelt en waardoor je ervan overtuigd raakt dat alles binnen handbereik is. Het zal je ook de successen brengen die je nastreeft. 

 

De eerste stap buiten de comfortzone levert niet altijd direct succes op. En als je wél succes hebt, is dat geen garantie voor een succesvol vervolg. Wel leer je continu en groeit je ervaring. Zo schuift de stretchzone steeds verder op. Om uit de comfortzone te komen, heb je naast zelfvertrouwen en lef ook geloof in jezelf nodig.

 

Geef om jezelf en vertrouw erop dat elk pad – hoe zwaar je ook op de proef zal worden gesteld – jouw pad is dat je uiteindelijk zal leiden naar een hoger niveau van succes en naar jouw droomdoel.

 

🚀Energiedip 1: Zelfvertrouwen

Bouw je zelfvertrouwen op door eerst lef te tonen of is eerst zelfvertrouwen nodig om überhaupt lef te kunnen tonen? Het lijkt een beetje een kip-en-ei discussie:

Wat is er eerst en wat veroorzaakt wat?

Hoewel ze elkaar sterk beïnvloeden, begint het met

zelfvertrouwen. Zonder zelfvertrouwen heb je vaak niet het vertrouwen dat je iets kunt of kunt gaan bereiken. Een beetje is al genoeg om lef te stimuleren; dan komen ze beide in een positieve spiraal. Daarom is het verstandig eerst het zelfvertrouwen binnen de comfortzone te (h)erkennen en dit uit te bouwen. Is er voldoende, dan kun je de eerste stappen buiten de comfortzone zetten, mét lef en zelfvertrouwen.

 

Zelfvertrouwen vormt je wortels, het geeft je een stevige basis als je weet waar je

voor staat en wat je dromen zijn. Daarnaast heb je sterke vleugels nodig om het lef

te hebben uit te vliegen, groter te zijn dan je ooit had kunnen dromen en zo van

toegevoegde waarde te zijn voor anderen.

 

Niemand is geboren met twijfels over zichzelf en wetenschap van wat hij niet kan. Een heel fijn uitgangspunt om te ontwikkelen en experimenteren. Om diverse redenen is je zelfvertrouwen kleiner geworden of ben je het misschien kwijtgeraakt.

 

Kwijt betekent echter niet weg: het radertje werkt alleen niet meer of je kunt de ‘aan/uit’-knop niet meer vinden. Het is dus een kwestie van zoeken waar het is gebleven. Er zijn zes verschillende manieren om je zelfvertrouwen terug te vinden of te laten groeien. Die kan je hier vinden!!!

 

foto towfiqu-barbhuiya-Jxi526YIQgA-unsplash

🚀Energiedip 2: Lef en moed

Lef, of synoniemen als moed en durf, kent verschillende lagen. Er zijn mensen die risico’s opzoeken en mensen die risico’s mijden. Risicogedrag en sensatie zoeken bestaat uit drie ingrediënten:

1) de hang naar avontuur (toch maar gaan

ondernemen),

2) het ontbreken van angst (als dit project mislukt, dan was het een mooi avontuur) en

3) impulsiviteit (de markt gaat linksom, maar rechtsom ligt de toekomst, met andere woorden: tegen de stroom in roeien) (Van Dinteren, 2010).

 

Er blijkt een zekere genetische aanleg te bestaan voor lef. Uit tweelingenonderzoek blijkt dat lef voor 60 procent genetisch is bepaald, de rest komt vooral door omgevingsinvloeden en een zekere hang naar een beloning in de vorm van dopamine in je hersenen.

 

Lef is dus deels aangeboren, maar zeker ook te ontwikkelen. Als je angst niet als belemmering maar als voorwaarde ziet, kun je lef ontwikkelen en gevaar, moeite, onzekerheid of pijn onder ogen zien. Dit laten

groeien, op kracht laten komen en houden, kost alleen wel duurzame inzet van energie, want anders zwakt lef weer af. Nu hoeven we echt niet de heldhaftigste persoon op aarde te worden, integendeel. Een normale portie moed is meer dan voldoende, zoals Brené Brown (2013) zo mooi verwoordt in haar TED-talk over kwetsbaarheid.

 

Wat is er nodig om lef te ontwikkelen en te laten groeien?

 

 

 

foto  adam-winger-5VSgoIkF2QI-unsplash

Lef en de Organisatie

Binnen de cultuur van Capgemini betekent lef het claimen van kansen en het kunnen omgaan met weinig kaders. De eigen regelruimte, zoals ze dat binnen de organisatie noemen, is groot: je moet wel weten hoe je die moet pakken en waar de grenzen van de organisatieontwikkeling zich bevinden, zonder initiatieven de mond te snoeren.

Het is cruciaal dat medewerkers zich gedragen als ondernemer binnen de onderneming.

 

Normaliter kun je niet zomaar elders in bankorganisatie ervaring opdoen om te zien of dit bevalt. Medewerkers met groeiwensen die binnen de afdeling niet gerealiseerd kunnen worden, vertrekken bijna altijd.

 

Zonde en kapitaalvernietiging.

 

De intentie om te willen blijven, moet omarmd worden door de leidinggevende. Als je gelooft in elkaars oprechtheid en als beide partijen denken elkaar te kunnen versterken, moet hierover een open gesprek plaats kunnen vinden. De organisatie moet hiervoor de mindset aannemen dat ze waarderen dat medewerkers zich bij haar willen ontwikkelen, zich willen laten gelden en dus groeiambities hebben buiten de afdeling.

 

Voor veel leidinggevenden is dit vaak een omschakeling in denken: het lef hebben medewerkers los te laten en in hun ontwikkelingsbehoefte te voorzien in plaats van ze onder de duim te houden uit angst deze goede kracht

 

kwijt te raken.

 

Randvoorwaarden en je luier aan

Met deze acties voor lef en zelfvertrouwen kun je groeien. Die groei kan alleen gerealiseerd worden als zowel lef als zelfvertrouwen gevoed worden met positieve resultaten.

 

Als de resultaten uitblijven, slaan angst en twijfel weer toe. Lef en zelfvertrouwen komen te voet en gaan te paard, zogezegd. Het is als een spier die

continu goede voeding nodig heeft om op sterkte te blijven en die training nodig heeft om sterker te worden. Als je er geen aandacht aan besteedt, verslapt de spier.

 

Lef en zelfvertrouwen zijn geen vaardigheden zoals fietsen: eenmaal aangeleerd verleer je het fietsen nooit meer. Ze drijven op goede ervaringen die regelmatig ververst moeten worden.

 

De een heeft dat zo bij elkaar verzameld uit vorige ervaringen en weet dat het hem veel gaat opleveren.

 

De ander blijft maar twijfelen en draaien of het nu wel zo’n verstandig plan is. Eerdere ervaringen op andere vlakken zijn dan niet genoeg.

 

Je hebt meer ‘social proof’ nodig van anderen die de sprong hebben gewaagd en weer op het droge zijn gekomen, voordat je voor die specifieke reden uit jouw warme veilige nestje komt.

foto  yuksel-goz-K64q3XQsZk4-unsplash


Gewenste resultaten en persoonlijke groei zijn met voldoende lef en zelfvertrouwen te realiseren. Het land van onbegrensde mogelijkheden ligt dan dichterbij dan je denkt. Met voldoende oefening en ervaring kun je zo bedreven raken in het navigeren in de stretchzone dat je in sommige situaties en omstandigheden niet eens

meer een kompas nodig hebt. Dan krijgen je intuïtie en gevoel de overhand.

 

‘Get comfortable by being uncomfortable’

 

 

Dat beetje ongemak voelen is de motor om met vertrouwen en lef bepaalde angsten te overwinnen.

 

Maar ondanks zelfvertrouwen en lef zijn er geen garanties op succes en resultaat. Ze vormen de basis om er te komen en ze leiden samen met doorzettingsvermogen tot resultaat. Zolang je de woorden van Neale Donald Walsh onthoudt:

 

‘Het leven begint aan het einde van je comfortzone’, kun je er ook naar handelen.

 

Het is prettig als de omgeving daarin een stimulerende factor is, in plaats van je tegenwerkt.