· 

Zoek de verschillen

Deze blog gaat over de kracht van diversiteit, over hoe je juist door gebruik te maken van de individuele verschillen tot een krachtig team kunt komen.

 

Voordat je je goed kunt verbinden met anderen, zul je eerst je eigen sterke en zwakke punten goed moeten kennen en gebruiken. Daar bestaan allerlei lijsten en tests voor. Ze hebben zeker meerwaarde, maar enige relativering van de uitslagen mag niet ontbreken.

 

Heb je inzicht in je eigen essentie, dan verdiep je je in die van anderen.

  • Waar ligt ieders kracht?
  • Hoe maak je daar als team zo goed mogelijk gebruik van?
  • En welke team past bij wie?

    Deze blog helpt je om elkaars essentie te leren herkennen en gebruiken om tot een gezamenlijke kleur te komen.

foto: matteo-paganelli-5XJarqlwvPA-unsplash

Het hele schilderij

Wanneer teamleden hun onderlinge verschillen onder kennen en elkaar de ruimte geven, ontstaan er talloze prachtige kleuren die een krachtige totaal palet kunnen vormen. Alleen als iedereen uitgaat van de essentie van elk teamlid, kun je de eigen teamkleur ervaren en neerzetten.

 

Om elkaars kracht te zien en gebruiken is het belangrijk dat ieder teamlid met de andere teamleden wil helpen, anderen - en hoe verschillend van hen zelf ook - aanvaardt zoals ze zijn en hun specifieke kracht weet te waarderen. Een goed teamlid geniet net zo hard van het succes van een ander teamlid, van het team als geheel, als van zijn eigen successen.

Leve het verschil!

Geniet van de verschillen en kijk naar de manier om elkaar te versterken. Die verschillen kunnen zitten in de inhoudelijke competenties, persoonlijke eigenschappen en samenwerkingskwaliteiten.

 

De kwaliteiten liggen voor het oprapen, je hoeft ze alleen maar te zien en ruimte te geven. Maar de kracht van diversiteit kan alleen tot bloei komen als teamleden werkelijk bereid zijn om zich primair te richten op de specifieke kwaliteit, meerwaarde en competenties van de andere teamleden.

Acceptatie dat ze anders zijn is soms al een kunst op zich;-)

 

Zij zullen de neiging moeten onderdrukken om zich vooral te richten op wat de ander niet kan en waar ze zich bij de ander aan storen. Die aspecten hoeven ze niet te negeren. Soms is het zelfs noodzakelijk om deze te bespreken. Wel moet het team beseffen dat daarin niet de energie en kracht van de ander zit die je kunt gebruiken om samen sterker en effectiever te worden.

 

Zeker, en zijn taken die je beter alleen kunt doen omdat er dan sneller en beter gaat. De kracht van de verschillen gaat dus niet altijd op. Zeker niet als je niet afhankelijk van elkaar bent in het realiseren van de eigen doelen.

 

foto: anne-nygard-QiMl9a5YSWU-unsplash

Mensen zijn meer dan testuitslagen

Er bestaan diverse modellen om ieders eigenheid en daarmee de verschillende in kaart te brengen. Denk aan: team rollen (belbin). Leerstijlen(kolb), mbti (myers-brigg), Conflict hantering stijlen (thomas en kilmann), verander kleuren( de Caluwe en Cermaak), de Birkman – methode, Waarden oriëntaties (spiral dynamics), het enneagram (eeuwen oud model), TMA-teamanalyse(Talent Motivatie Analyse) systeemdynamiek in organisaties, kernkwadrant (Offman).

 

Als teamleden hun eigen houding, denken en gedrag en die van anderen goed observeren - vooral de terugkerende effectieve en niet effectieve patronen daarin - geeft dat veel concrete input om een kracht en voorkeur vast te stellen. Gebruik de uitkomsten uit lijsten dus vooral als een aanvulling op dezelfde beelden en beelden van anderen. Het vaststellen van ieders kwaliteiten en ontwikkelpunten is een permanent proces waarbij jullie via feedback jezelf aan elkaar verstevigen en scherp houden.

 

 

Ieder teamlid moet zijn eigen profiel kennen en ervoor staan.

Eerst je kwaliteiten kennen en gebruiken

Om goed gebruik te maken van elkaars kracht en verschillen moet ieder teamlid eerst zijn eigen kwaliteiten onderkennen en evenwichtig hanteren.

 

Iedereen bezit sterke kanten en die moet je koesteren.

 

Zelfs die dram drol van Finance.
Dit kunnen persoonlijke kwaliteiten zijn (bijvoorbeeld daadkracht of rust) of functionele kwaliteiten (zoals projectplannen schrijven of een muur metselen). Maar als je te ver doorslaat in je persoonlijke kwaliteiten, kan dat tegen je werken. Dan wordt dat daadkracht bijvoorbeeld dominantie en dat zal je omgeving niet waarderen.

 

Zorg dus dat je teamleden aanvullende kwaliteiten ontwikkelen om te voorkomen dat ze bepaalde kwaliteiten te sterk inzetten. Doseren is bijvoorbeeld een aanvullende kwaliteit van daadkracht. Een teamlid wordt zeer krachtig als hij vrij en evenwichtig balanceert tussen zijn kernkwaliteit daadkracht en doseren.

 

foto: yannis-papanastasopoulos-kKzbyDeb62M-unsplash

Vragen die je teamleden daarbij kunnen helpen zijn:

🤺 Welke aspecten bepalen mijn keuzes en koers?
🤺 Hoe vrij ben ik in het zelf bepalen van mijn koers?
🤺 Heb ik zelf de regie over mijn verschillende ( latente) kwaliteiten?
🤺 Welke aanvullende kwaliteiten moet ik ontwikkelen om te voorkomen dat ik doorschiet in mijn
       kernkwaliteiten?

 

Ook dat het te eenzijdig uitvoeren van bepaalde functionele kwaliteiten (zoals projectplannen schrijven) iemands ruimte beperkt om andere functionele kwaliteiten in te zetten. Een voetballer die geweldig kan soleren, kan daar zo in opgaan dat hij de vaardigheid ‘tijdig en adequaat afspelen’ onvoldoende gaat inzetten.

 

Het ontwikkelpunt is dat zijn team hem de ruimte zal moeten geven om te soleren en moeten accepteren dat hij soms (niet te vaak) doorspeelt, maar hij zal in het belang van het team, zijn solo drang ook af en toe moeten temperen.

Moeten, willen of doen?

Eigenlijk is ‘moeten’ niet het juiste woord. Het gaat om ‘willen’. Hij wil het omdat hij er vanuit zijn teaminzicht van overtuigd is dat zijn bijdrage veel oplevert en dat doet hij dan ook bevlogen en met plezier.

 

Zijn doel is de team ambitie, teamkracht en  teamactie. Als zijn solo acties daarin passen, soleert hij vol overgave en krijgt hij daar de ruimte voor van het team. Want hoe belangrijk het vrijmaken van de individu ook is, er is ook een teambelang.

 

Een team lid gaat altijd voor een hoge kwaliteit, een stevige eigenschap. Daardoor raakt een andere kant van hem, die meer gaat voor tevreden zijn en genieten, vaak ondergesneeuwd. Hij erkent de waarde van zijn ‘kwaliteitsgerichtheid’ omdat hij ziet wat hem en zijn team oplevert.

 

En zijn echter ook momenten waarin hij zijn kwaliteitsgerichtheid tegen de klippen op blijft inzetten. Ook als zij er energie door verliest en het negatief effect heeft op zijn omgeving. Op die momenten wil hij zich vrijer en krachtig gevoelen om eerder ‘tevredenheid en genieten’ te ervaren en in te zetten.

 

Je eigen kanten of ‘polen’ herkennen en erkennen zorgt er al voor dat je er meer zelf de regie over kunt voeren. Dan bepaal je zelf welke kwaliteit je wanneer inzet. Cruciaal is dat je daarbij trouw blijft aan je eigen kracht en kleur.  

 

foto:  europeana-6c43FgRt0Dw-unsplash

Aan de slag met je team!

  • Wat zijn je voorkeuren en kwaliteiten? Waar krijg je energie van? Wanneer ben je succesvol?
  • Welke voorkeuren en kwaliteiten zien anderen in jou? Hoe geniet je als de ander straalt en succesvol is?
  • Hoe maak je gebruik van de kracht en kwaliteiten van de ander?
  • Wanneer en hoe ervaren jullie de kracht van jullie diversiteit (het totaal palet aan kleuren)?
  • Hoe kunnen jullie de kracht van diversiteit meer uitbuiten?
  • Wat waardeer je in ieder teamlid in de samenwerking met jou en met het team (kwaliteiten, vaardigheden, kennis, houding)? Welke positieve effecten zal dat hebben op de samenwerking?
  • Welke kant van zichzelf kan ieder teamlid meer laten zien als hij dreigt door te slaan in zijn voorkeursstijl of kwaliteit? Hoe kunnen andere teamleden hem daarbij helpen? Welke positieve effecten zal dat hebben op de team samenwerking?
  • Wat kunnen jullie betekenen in de ontwikkeling van ieder teamlid zodat dit ten goede komt aan de samenwerking en de teamkleur?

In veel (zorg)organisaties verdwijnt er energie en tijd in gebrekkige communicatie en strijdige belangen. Er is sprake van eilandjes en wij-zij denken. Dat gaat direct ten koste van de klant en de te behalen resultaten. Bovendien heeft het een negatieve impact op ieders werkplezier en motivatie.

 

Goede samenwerking is daarom cruciaal. Ook al zijn ieders persoonlijke kwaliteiten nog zo goed, dat betekent nog niet dat het resultaat of de kwaliteit optimaal is. Inzicht in elkaars kwaliteiten en rollen is nodig. Net als goede communicatie, heldere taakverdeling en het managen van verwachtingen.


Met teamcoaching kan een groep professionals transformeren in een echt team. Een team dat in staat is om constructief om te gaan met conflicten en verschillende belangen. Een team dat elkaar op een positieve manier aanspreekt. Een team dat gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor het beoogde resultaat en daar met energie en bevlogenheid aan werkt.

 

Bent u op zoek naar een programma dat zich uitsluitend richt op individuele en samenwerkende medewerkers?

 

 

"Eigenlijk doe ik niets anders

dan de verbinding herstellen.”

 

Ruim vijftien jaar begeleid ik specialisten en leiders op het gebied van persoonlijk leiderschap en samenwerking. Wat mij drijft is de overtuiging dat gezonde, gelukkige en goed functionerende medewerkers cruciaal zijn voor onze organisaties. En dat aandacht voor de mens in daarom heel hard nodig is. 

 

Ben je als leider of specialist op zoek naar meer innerlijke rust, meer energie en werkplezier?

 

Meer info:

 

 

 

foto:  Stefan Schipper