· 

Da's irritant, altijd willen winnen

Vroeger speelden we op het Dolfinarium in de pauze het spelletje halli galli. Dat was pas spelen om te winnen, heerlijk uit het hoofd en vol In de wedstrijd. Voor wie het spelletje niet kent zie deze link.

 

Er kwamen nagels in vellen te staan, de bloeddruk ging omhoog. Kortom we waren met elkaar een spelletje aan het spelen. De term:
terminale serieusheid kende ik toen nog niet. maar hoe zit jij In de wedstrijd.

Wil jij winnen?

 

Op 29 augustus 2009 sprak Ted Kennedy jr. zijn ontroerende grafrede uit, tijdens de begrafenis van zijn vader, senator Ted Kennedy senior.

Toen ik 12 was, werd er botkanker bij mij vastgesteld. Een paar maanden nadat ik mijn been was kwijtgeraakt, maar viel er een dik pak sneeuw bij mijn ouderlijk huis buiten Washington DC.

Mijn vader ging naar de garage om de oude slee te pakken en vroeg me of ik van de steile oprit wilde sleeën. Ik was nog bezig om aan mijn nieuwe kunstbeen te wennen en de heuvel was bedekt met ijs en sneeuw. Het lopen ging niet gemakkelijk.

photoholgic-ibFsGPepWSc-unsplash

Leiderschap tonen en vertrouwen geven

Bovendien was de heuvel erg glad. Ik gleed uit en viel op het ijs en begon te huilen. Ik zei: ‘Ik kan dit niet. Ik kom nooit meer tegen die heuvel op.’ Toen tilde hij me op met zijn sterke, maar zachte armen en zei iets wat ik nooit zal vergeten.

 

‘Ik weet dat je het kunt. Er is niets wat je niet kunt.

We gaan samen tegen die heuvel op, ook al duurt dat de hele dag.’

 

En inderdaad, ik hield me vast bij zijn middel en zo klommen we langzaam naar boven. Als je 12 bent, lijkt een been verliezen het einde van de wereld, maar toen ik die dag op zijn rug klom en we die heuvel af vlogen, wist ik dat hij gelijk had. Ik wist dat het goed zou komen. Mijn vader leerde me namelijk dat we zelfs onze grootste verliezen kunnen overleven. Het gaat om wat we met dat verlies doen, om ons vermogen om er een positieve gebeurtenis van te maken. Dat is een van de grootste lessen van mijn vader. En hij leerde me dat niets onmogelijk is.


Een voorbeeld zijn en dan samen winnen

Als je naar deze video clip kijkt dan kan het zijn dat deze je diep gaat raken, ongeacht je leeftijd, geslacht, nationaliteit of politieke overtuiging. De emoties worden niet alleen veroorzaakt door de diepe en liefdevolle band die Ted sr. in staat stelde om op die gedenkwaardige dag precies datgene te doen en te zeggen wat zijn zoon nodig had. Maar ook door een verlangen iemand te hebben die voor jou doet wat Ted sr. voor zijn zoon deed.

De diepe waarheid is dat we allemaal zo'n sterke leider in ons leven willen hebben. We verlangen allemaal naar verbinding en willen allemaal op ontdekking. Het is heel menselijk om te verlangen naar sterke relaties door de verbinding met anderen en naar sterke groei door uitdagingen.
Wanneer mensen zoals Ted sr. in contact en verbonden blijven met anderen. En hen helpen focussen op uitdagende doelen, noemen we dat ‘spelen om te winnen.’

Halli galli zonder bloedverlies!

 

 

marc-rafanell-lopez-PMwu9gfCSbw-unsplash

Weg met de stootkussens in organisaties

Spelen om te winnen. Dat is goed leiderschap tonen door:  'verbinding maken,  verlies onderweg accepteren, rouwen en dan weer focus aanbrengen.  Daarna kan je samen met je team prestaties leveren. Dat zijn niet zomaar prestaties, maar prestaties die relaties behouden en verbeteren en die personen uittillen boven wat zij voor mogelijk hielden.

Daarbij laat je hun potentieel tot bloei komen. Je durft uit te dagen. Dat is precies het concept van een zekeraar die fysiek en emotioneel verbonden is met de klimmer die de rotswand beklimt. Het team van zekeraar en klimmer slaagt erin de top te bereiken door samen te werken.

Jezelf en andere uitdagen om dat te zien en te bereiken wat de normale verwachtingen overtreft.

Ik ontmoet nog wel eens managers, die stootkussens aanbrengen In de organisatie. Niet functionerende leidinggevende? Dan wordt snel op zoek naar een stootkussentje. Dit is een mens in de organisatie die tussen de leider en het team staat. De bokitoleider deelt de klappen uit naar de mensen. Het stootkussentje vangt vervolgens deze mensen op.
Heus, dat kan anders.

Leiders aanspreken op gedrag, nooit bang zijn voor een conflict en gezond management.

Samen sleetje rijden

Wat bedoelen we met’ gezond’?

Hiermee bedoelen we hoogwaardige prestaties behalen op een manier die duurzaam is en positief voor de betrokkenenspelen om te winnen.

 

Als wat er gebeurt, wanneer je leiding geeft zonder relaties op waarde te schatten of voldoende uitdaging te bieden. Om potentieel tot bloei te laten komen. Je beste les leer je door je de twee Kennedy's voor te stellen op de oprit op die winterdag.

 

Denk nog eens na over hoe Ted sr, Ted jr tegelijkertijd steunde en uitdaagde. Hij kon door zijn woorden, gebaren en houding de denkwijze van zijn zoon vormen en hem helpen beseffen dat ‘niets onmogelijk is’.

 

Zou Ted sr. bezorgd zijn geweest om zijn zoon? Waarschijnlijk wel. Was er sprake van risico? Absoluut. Toch was hij in staat zijn eigen angsten beheersen en tegelijkertijd zijn zoon te beschermen tegen diens angst door de focus te richten op de voordelen en de prestatie.

 

 

 

 

FOTO: sylvain-mauroux-m6wbWMF6p9s-unsplash

Stel je voor hoe gemakkelijk Ted sr tegen zijn zoon had kunnen zeggen:
‘Waarom wachten we niet tot volgend jaar, als je meer aan je kunstbeen bent gewend en we samen kunnen sleeën?”

In plaats van de uitdaging uit te stellen of buiten beschouwing te laten gaf de vader een onwrikbare overtuiging en steun voor zijn zoon en stimuleerde hij hem om te slagen, ‘ook al duurt dat de hele dag’.

Denk ook eens aan de manier waarop dit senior hun gezamenlijke prestatie vieren. Hij liet zijn zoon op zijn rug klimmen en beide ervoeren ze de pure opwinding van die heuvel afdaling. Zonder die uitdaging zou Ted junior mogelijk vergoed hebben gedacht dat zijn mogelijkheden maar heel beperkt waren. In plaats daarvan wist hij dat hij nog steeds doelen kon halen. Ook wist hij zonder twijfel dat zijn vader klaarstond om hem te steunen.

Hardcore spelen om te winnen als leider

Dit vraagt als ouder, leidinggevende of individu om inzet, vooral als je onder grote druk en spanning staat of als je bang bent. Zoals met alle aspecten van goed leiderschap gaat het niet om perfectie. Alles draait om zelfbewust te zijn en om het ontwikkelen van de hulpmiddelen om jezelf weer op het juiste spoor te zetten.

Speel jij om te winnen? Dan gaan we volgende gedachte vaak door je hoofd bij aansturen van mensen.

 

 •  Ik kan andere mensen vertrouwen
 • Mensen zullen mij ondersteunen als ik hulp nodig heb
 • Ik ben bekwaam en goed in wat ik doe
 • Ik ben klaar om de juiste risico's te nemen
 • Ik vind het leuk om anderen aan te sturen
 • ik neem graag beslissing 
 • Ik ben graag samen met anderen
 • ik waardeer zowel de 'harde’ als ‘zachte’ aspecten van leiderschap
 • ik presteer goed en verwacht hoogwaardige prestaties
 • samenwerken levert de beste resultaten op

foto steven-lelham-atSaEOeE8Nk-unsplash

Dan heb je volgende gedachten, overtuigingen die vaak door je hoofd gaan bij het aansturen van mensen: 

 

 • Ik ben erg bezorgd over de uitkomst
 • Ik aas ze om zelf beslissingen te nemen
 • Anderen zijn mogelijk beter dan ik
 • Ik wilde dat we meer informatie hadden
 • Laten we afwachten en zien wat er gebeurt
 • Ik heb bevestiging van anderen nodig
 • ik maak me zorgen over anderen me afkeuren
 • Ik ben bang om een fout te maken
 • Ik vind het niet fijn om alleen te zijn
 • Ik ben bang dat ze mijn leiderschap niet waarderen
 • ik vermijd kritiek en afkeuring

fotoJoppe Spaa-unsplash

 

 • Uiteindelijk telt alleen het resultaat
 • De zachte kant is fijn, maar voegt niet echt iets toe
 • Zaken doen is niet persoonlijk
 • Mensen moeten mij vertrouwen verdienen
 • Mensen moeten zichzelf herhaaldelijk aan mij bewijzen
 • Mensen zijn over het algemeen niet loyaal
 • Het is beter om onafhankelijk te blijven
 • Ik vertrouw liever niet teveel paneren
 • Uiteindelijk kom je alleen In de organisatie en verlaat je die ook alleen
 • Mensen werken alleen voor het geld
 • Je kunt niet echt op andere vertrouwen
 • Ik lever de beste resultaten Als ik Alleen werk
 • Ik kan het sneller en gemakkelijker zelf doen

foto  valentin-jorel-Mpyn-ne644Y-unsplash

👉 Spiegelreflex moment

Beoordeel jezelf

Welke benadering gebruik jij meestal?

Welke benadering ben je geneigd te gebruiken Als je onder druk staat?

 

Beoordeel ook je organisatie

Welke benaderingen gebruik je je baas, collega's en directe ondergeschikten meestal?

Hoe kan je een betere leidinggevende zijn voor deze personen en hen helpen om hun houding en benadering te veranderen?

Welke cultuur heerst er in je bedrijf, op je afdeling en in je team? Ben je gefocust op zowel doelen als mensen?

 

 

Dankzij de balans tussen zorg en uitdaging bij  ‘Spelen om te winnen’ is goed leiderschap de rode draad  die de duurzaamste en dus effectiefste leiderschapsstijlen verbindt.

 

Wens je een prettige wedstrijd!

Teamcoaching

In veel (zorg)organisaties verdwijnt er energie en tijd in gebrekkige communicatie en strijdige belangen. Er is sprake van eilandjes en wij-zij denken. Dat gaat direct ten koste van de klant en de te behalen resultaten. Bovendien heeft het een negatieve impact op ieders werkplezier en motivatie.

Goede samenwerking is daarom cruciaal. Ook al zijn ieders persoonlijke kwaliteiten nog zo goed, dat betekent nog niet dat het resultaat of de kwaliteit optimaal is. Inzicht in elkaars kwaliteiten en rollen is nodig. Net als goede communicatie, heldere taakverdeling en het managen van verwachtingen.

Met teamontwikkeling kan een groep professionals transformeren in een echt team. Een team dat in staat is om constructief om te gaan met conflicten en verschillende belangen. Een team dat elkaar op een positieve manier aanspreekt. Een team dat gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor het beoogde resultaat en daar met energie en bevlogenheid aan werkt.

Bent u op zoek naar een programma dat zich uitsluitend richt op individuele en samenwerkende medewerkers?

 

Ruim vijftien jaar begeleid ik specialisten en leiders op het gebied van persoonlijk leiderschap en samenwerking. Wat mij drijft is de overtuiging dat gezonde, gelukkige en goed functionerende medewerkers cruciaal zijn voor onze organisaties. En dat aandacht voor de mens in daarom heel hard nodig is. 

 

Ben je als leider of specialist op zoek naar meer innerlijke rust, meer energie en werkplezier?

 

Wij bespreken graag de mogelijkheden.

 

Dare! brengt graag mens én organisatie in beweging!


BRON cARE TO dARE