· 

Jongleren met je ballen

Ons koppie werkt en denkt de hele dag door. Geschat wordt tot we zo'n 50.000 gedachten per dag. Veel mensen worden moe van de denkmachine die de hele dag door maar blijft gaan. Soms willen we even helemaal niet denken. Een leeg hoofd. Dat is onmogelijk, maar gelukkig hoeft dat ook helemaal niet.

 

Het zijn niet alle gedachten waar we last van hebben. We hebben vooral last van gedachten die steeds als boemerang terugkomen. Soms blijven we denken aan een gesprek dat niet lekker liep, of taken die we nog moeten doen. Door deze open loops kan ons hoofd vol aanvoelen en kan het moeilijker worden om in slaap te vallen.

 

Soms kunnen die muppets in je hoofd, je enorm  beïnvloeden.

Dat werkt zo: stel, ik vraag je met 3 ballen te jongleren. Met een beetje oefening is dit goed te doen. Geef ik je vervolgens nog een (bij) bal, dan wordt het gelijk een stuk lastiger. En bij 5 ronde ballen, zullen er waarschijnlijk ballen uit je handen vallen.

 

In ons hoofd werkt het precies zo: hoe meer ballen we in de lucht moeten houden,  hoe groter de kans dat we fouten maken. Elke keer als we ons realiseren dat we een bepaalde taak nog moeten doen, komt er tijdelijk een extra bal bij waar we op moeten letten. En dat werkt als een gigantische afleidingsmagneet. Woeshhhhh en je aandacht is weer in het koppie!

 

miguel-alcantara-HUc3aVswHhw-unsplash

Boodschappenlijst in herhaling

Stel, we zijn in gesprekspunt en terwijl we aan het kletsen zijn, schiet mij opeens te binnen dat ik straks nog afvalzakken moeten halen. Onschuldig taakje, maar als ik het vergeet kan het toch net vervelend. De butler in mijn hoofd zal het zien als 'een spoedje’ dat tussendoor komt en eist om die reden mijn aandacht op, waardoor ik even uit het gesprek wordt gehaald. Niet vergeten, straks vuilniszakken halen!

Een deel van mijn hoofd wordt nu gevuld met het vasthouden van de taak, waardoor ik minder aandacht heb voor het gesprek. Hierdoor voelt mijn hoofd letterlijk vol: Het is net een jongleerbal teveel. 

Wanneer je je kleine taken vasthoudt in je hoofd, is er minder ruimte voor de taken die je aan het doen bent.

Hoe meer we ons hoofd gebruik om kleine taken niet te vergeten, hoe vaker we door ons eigen hoofd worden afgeleid..

Eigenlijk best een irritant ding aan de bovenkant van ons lijf!

Multitasken

Het merendeel van de werknemers is de hele dag door aan het multitasken.

 

Op het werk hebben veel mensen regelmatig verschillende schermen met verschillende projecten open staan. Tussendoor nog even een WhatsApp bericht sturen en foto’s liken op Facebook. Collega’s komen langs en zorgen voor afleiding. Tussen de mails en telefoontjes naar klanten door nog snel een boodschappenlijstje maken en het laatste nieuws op nu.nl lezen. Aan het eind van de dag stappen ze in hun auto en zijn ze gesloopt. Bovendien hebben ze niet al het werk gedaan dat ze zich hadden voorgenomen.

 

Herken je iets van deze dagelijkse hectiek? 

 

Hoe vaak check jij je telefoon op berichten, mails en notificaties?

 

Volgens recente studies kijkt het gemiddelde persoon in de USA 150 keer per dag op zijn of haar telefoon. Er zijn verschillende redenen waarom mensen dit doen. Er is een natuurlijke drang om verbonden te zijn met andere mensen en men zoekt hierin naar bevestiging. Elke check geeft rust en een tijdelijke stemming boost. Ook krijgt de persoon een shot dopamine wat er voor zorgt dat je elke keer weer opnieuw naar je telefoon grijpt.

 

Bij een wetenschappelijk onderzoek in Finland waarbij aandacht en focus werd gemeten scoorden de deelnemers aanmerkelijk lager als ze een telefoon naast zich hadden liggen. Opmerkelijk genoeg maakte het niet veel uit of de telefoon op trilstand stond of ook daadwerkelijk beantwoord werd.

ICT kan ons helpen maar kan ons ook in de weg zitten. Ga in deze tijd van hyperconnectiviteit verstandig met telefoons en computers om. Als je je wilt focussen, leg de telefoon weg en zet de Social Media op je computer uit.

 

 

Creëer voor een vergadering of lesuur een Social Media momentje, afkicken####

 

foto: www.brainyquote

Creativiteit en ome Albert

Misschien herken je dit:

Je kan maar niet op de naam komen van iemand. Hoe je ook je best doet en je hersenen pijnigt, je komt maar niet op de naam. Je geeft het op en vijf minuten laten borrelt de naam spontaan naar boven.

 

Elke organisatie, klein of groot, valt of staat bij mensen die oplossingsgericht denken. Mensen die innovatief en creatief zijn.

Creativiteit vind plaats in de pre frontale cortex. Als je multitaskt zit dit deel van de hersenen vol.

 

Volgens de Universiteit van Illinois belemmert Multitasken de creativiteit.

 

Als je productief wilt zijn is het noodzakelijk dat je je hoofd zo nu en dan leeg maakt. En multitasken is de vijand van een leeg hoofd.

 

Het is slim om elke dag tijd te maken om je hoofd even leeg te maken. Even wandelen, sporten, muziek luisteren of voor je uit staren. Op deze manier zal je meer voor elkaar krijgen.

 

Einstein ging  elke dag drie uur wandelen.

Nietzsche zei dat zijn beste ideeën kwamen op het moment dat hij in bad zat.

 

Bill Clinton merkte dat hij met oplossingen voor wereldproblemen kwam als hij een hele middag ging golfen. En wat ga jij doen om je hoofd leeg te maken voor mega gave ideeën?!

 

foto:  alexander-grey-TZZwC_xsClY-unsplash

Coaching is een persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige relatie. Dit kan zowel éen-op-één, als met meerdere mensen (bv bij conflicten) of met een team. Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaald. Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee. Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals TMA coaching, Profile Dynamics, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.

 

 

Voor iedereen een passende coaching

 

Wij werken met verschillende vormen van coaching, afhankelijk van de vraag en het doel.

 

Meer informatie nodig of kennismaken?

Neem gerust contact met ons op of telefonisch 06-23 92 09 84


Geïnspireerd door Focus, Mark tigchelaar en workshop jongleren