· 

Moe worden van het werk!

Opeens heb je het: je wordt treinconducteur, of consultant - zoiets moet Suzanne gedacht hebben. Na haar studie psychologie had ze verschillende baantjes. Ze solliciteerde in Londen naar een baan op niveau bij een NGO (niet te doen), gaf als freelancer trainingen (weinig werk en bovendien slecht betaald) en werkte als directie assistente bij een archief. Maar op haar 28e kreeg ze een baan als consultant aangeboden en dacht ze:

'Ach, zo erg kan de overstap naar ‘the dark side’ toch niet zijn?' Het is een grote multinational - niet wat ze zich had voorgesteld -maar ze werkte met mensen, en het werk kent zelfs creatieve kanten. En ze kan er nu wel de huur van betalen.

 

Wat wil een tevreden mensch nog meer?!

 

                                                                                                                                                                                              foto:     antoine-beauvillain-0Kw44ElHN3A-unsplash

Het nieuwe normaal

Het is even wennen, de eerste maanden. Het is leuk in het team, Maar dat is ook hard werken. De sfeer is joviaal en resultaatgericht.

 

Haar collega's zijn ambitieus, en hebben niet altijd het oog voor detail. Iets wat Suzanna zo belangrijk vindt. Het is het soort bedrijf waar je billable hours worden bijgehouden. Je krijgt een bepaald aantal uren toebedeeld per deliverable, en het daadwerkelijk een aantal uren dat je maakt doet niet ter zake. Voor Suzanne betekent dit dat ze om een presentatie of rapportjes ‘netjes’ te krijgen, vaak 1,5 keer zoveel uren werkt als er voor de taak staat.
#bommer

Het nieuwe normaal
Ze gaat vaak tot 's avonds laat door om het werk af te krijgen. En dan krijgt het bedrijf ook nog eens het briljante plan om de werktijden te verschuiven: niet van 9 tot 5 maar van 12 tot 9, om ‘meer samen op te lopen’ met de werktijden van het Amerikaans moederkantoor. In de praktijk zorgt dat ervoor dat het werk gewoonweg wordt verlengd: 'Niemand begint pas om 12 uur, iedereen gebruikt de ochtenduren om werk in te halen.

De kiezen op elkaar

Haar manager antwoordt: ‘Het is wel de bedoeling dat je goed voor jezelf zorgt! Maar dit is zo'n belangrijk project, ik zou het waarderen als je nog even doorzet.’

 

Wel krijgt Suzanne een afspraak met een coach.
‘Vind je het werkt nog wel een beetje leuk?’ vraagt die. ‘Want weet je, werkplezier beschermt ook tegen werkdruk, hé?’

Wanneer ik haar spreek staat Suzanne voor de keuze: 👉voor zichzelf kiezen en op de rem trappen (en daarmee de kans op de promotie waarvoor ze in aanmerking komt verspelen), of
👉nog eventjes doorgaan tot dit belangrijke project klaar is.

 

Voor jezelf kiezen of nog maar even doorgaan?
Bijna iedereen staat wel eens voor die keuze, en het is lang nog niet altijd makkelijk om te bepalen wat je het beste kunt doen. Omdat je werkgever je -zoals in het geval van Suzanne- een dubbele boodschap geeft:
voor jezelf zorgen, maar ook jezelf pushen om een deadline te halen.
Of omdat het simpelweg niet kan, opgegeven, omdat je dan in de financiële problemen komt. Omdat je graag voor anderen klaar staat, soms ten koste van jezelf. Of omdat je vindt dat opgegeven voor 'watjes’ is, en jij vindt dat je ‘sterk’ moet zijn punt reden te erover om toch, ten koste van jezelf, nog even door te gaan....

 

                                                                                                                                                                                              foto:     brett-jordan-HPt1Mk5T4mY-unsplash

Stresselementen in de agenda

Het voorbeeld van Suzanne hierboven maakt duidelijk dat er vaak meerdere factoren aanwezig zijn die ervoor zorgen dat iemand in de overmatige stress schiet. Het is vaak een optelsom van verschillende dingen. In het geval van Suzanne: neiging tot perfectionisme (waardoor ze vaak te lang aan het taak zat), forse taakeisen, lange dagen en weinig support van een manager en team. Het kan ook zijn dat het werk op zich wel te doen is, maar de combinatie met je leven buiten je werk (jonge kinderen, verhuizing, echtscheiding) te veel wordt.

 

Het probleem is dan niet dat er een stressor aanwezig is, maar dat alles bij elkaar te veel wordt.

Stress uit de agenda en snel een beetje!

Hieronder staan een aantal elementen die werken in onze tijd stressvol kunnen maken. Ze hebben betrekking op de aard van het werk, en kunnen ervoor zorgen dat je jezelf soms over je eigen grenzen duwt.

 

Ze zullen niet in elke baan evenzeer aanwezig zijn- het ene werk is het andere natuurlijk niet. Een bankier die avonden lang doorwerkt heeft andere bronnen van werkdruk dan een pakketbezorger die elke 3 minuten een pakje moet afgeven. Een ondernemer in de bouw kent andere stressoren dan een docent op een middelbare schoolpunt het eindresultaat is echter dezelfde: ten koste van jezelf te lang doorgaan.

 

TIPS| 

  • creëer ruimte voor jezelf
  • stem werkritme op thuis ritme af
  • doe niet alles zelf
  • zeg vaker nee
  • stel deadlines
  • kiezen is verliezen
  • minder werken
  • minimaliseren informatie en vertraag je reactiesnelheid
  • simplificeer
  • kortom roofbouw stoppen

 

Haal eerst de druk van de ketel: start meteen met de sanering van de overproductie op stress. Werk tegelijkertijd aan je herstel. Kortom tijd voor je eigen reorganisatie. Je eigen liif en leven weer op poten te zetten.

 

                                                                                                                                                                                          foto:     jefferson-sees-WSyBecTbDKA-unsplash (1)

Heerlijk Hollend door het leven

Spiek briefje voor jezelf:

  • geef je over aan de situatie en accepteer dat je een burn-out hebt
  • vermijd je zoveel mogelijk activiteiten die je stress opleveren?( ook intensieve fysieke inspanning)
  • houd activiteiten kort (zodat je binnen je beperkte energiebudget blijft)
  • probeer veel te rusten en te slapen
  • maak je niet teveel zorgen over je psychische en lichamelijke klachten, die verdwijnen ‘vanzelf’ naarmate je herstel vordert
  • neem je deze eerste herstelfase geen belangrijke beslissingen (je hersenen functioneren niet naar behoren).
  • reken erop tot het 4-6 weken duurt voordat je iets beter gaat voelen

Activeer en benut het talent in jezelf!

 

Coaching is een persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige relatie. Dit kan zowel éen-op-één, als met meerdere mensen (bv bij conflicten) of met een team. Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaald. Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee. Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals TMA coaching, Profile Dynamics, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.

 

Voor iedereen een passende coaching

Bron: CSR stresscentrum/ Thijs Launspach je bent al genoeg, Talking Heads - Road to Nowhere (Official Video)