· 

De trap van boven naar beneden schoonvegen

Vertrouwen begint aan de top!


Het is vaak erg eenzaam aan de top. Wie kun je wanneer vertrouwen? Er spelen veel belangen en je keuzes hebben vaak grote consequenties.

In de krachtenvelden trouw aan jezelf blijven & betrouwbaar naar anderen blijven reageren ligt een stevige uitdaging. Om te overleven op topfuncties zul je soms gedoseerd en strategisch moeten opereren, maar er zijn grenzen. Topfunctionarissen werken nogal eens hard mee (voorbeeldgedrag doet volgen) aan de organisatie waarin schijnvertrouwen en schijnopenheid op alle niveaus gepraktiseerd worden. 

 

 

Moet dan gelijk denken aan "The Bouquet Residence, Lady of the House Speaking..."uitgesproken door Hyacinth Bucket. De dame met zoveel eigen opvattingen zodat ze boven zichzelf kon uitstijgen, wat een draak!

                           

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  foto: jan-kopriva-77La8Of1F9g-unsplash

Je eruit kletsen

Ze vinden altijd wel verklaringen om hun gedrag goed te praten of het zelfs als noodzakelijk en zeer waardevol te bestempelen. Daarmee vegen ze, bewust of onbewust, een straatje schoon en kunnen ze door met de orde van de dag. Ze hoeven zich niet te schamen of schuldig te voelen na de zoveelste ingrijpende verandering of ontslagronde. 

Vaak zijn ze zelfs trots dat ze zo daadkrachtig een knoop hebben kunnen doorhakken.

‘Anders overleven we niet en het is ook de tijdgeest, het gebeurt overal zo.’

 

Vertrouwen heeft het pand verlaten

Door zo te denken over zijn eigen moraal en ethiek en hun eigen gedrag niet te onderzoeken of ter discussie te stellen. En dus een eigen kwetsbaarheden niet te tonen, iets wat heel veel persoonlijke kracht en lef vraagt.

In plaats daarvan roepen ze dat medewerkers die niet meebewegen op de ingeslagen weg, niet loyaal zijn en het risico lopen dat ze de boot missen. Dat soort oneliners zorgen ervoor dat het vertrouwen en openheid direct tot een dieptepunt dalen. Organisaties die openheid In de vorm van opbouwende kritiek in afwijking niet weten te waarderen, verlammen grotendeels zelfs de creativiteit en innovatiekracht. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat zo’n denk- en doepatroon in de strategische top gepaard gaat met de nodige geslotenheid en wantrouwen tactisch en operationeel niveau.

Iedereen heeft het misschien wel over vertrouwen en openheid, maar je voelt dan aan alles dat het daar in het hele DNA van de organisatie fundamenteel aan ontbreekt.

 

                                                                                                                                                                    foto: joshua-hoehne-rIUx_Q9_axw-unsplash (2)

Wie is de Mol?!

De gekte is weer voorbij maar na de zomer start Wie is de Mol weer. Het programma met die ene zin die je altijd moet meenemen als kijken & deelnemer. "Trust nobody!!!"

 

Vertrouwen begint bij de top, in een organisatie én in een topteam. Zet openheid en vertrouwen waarlijk en oprecht op de agenda. Geen mooipraterij of abstracte volzinnen. Wel persoonlijk en met de positieve intentie om er samen krachtig uit te komen met oog voor belangen.

Dat is de enige manier om openheid en vertrouwen echt de kans te geven.

 

Immers, aan de top kan de afstand en je machtpositie eraan bijdragen dat je het contact verliest. Dat je in een andere wereld leeft en niet meer door hebt of dat je niks meer uitmaakt wat het effect van je handelen is, zolang je maar op jouw manier kunt doen wat er in jouw ogen moet gebeuren. Eigenlijk heeft iedere hogere manager een klankbord of coach nodig.

 

Iemand die hem helpt contact te houden met zijn moraal en met wat er gebeurt, zodat hij met beide benen op de grond blijft staan en daadwerkelijk in verbinding blijft met zijn eigen morele kompas en met anderen.

Want laten we eerlijk zijn, het is echt eenzaam en complex aan de top en om te overleven ontkom je niet aan selecteren en je afsluiten voor bepaalde zaken. Hoe je dat doet, dat is waar het om gaat als je trouw naar jezelf én anderen je waarden wilt leven én succesvol wilt zijn als ondernemer en als mens.

 

                                                                                                                                                            foto: rob-walsh-4lfrwRyHRYk-unsplash (1)👉Aan de slag met je team

1. Bespreek met je teamleden hoe ze het vertrouwen kunnen verstevigen (zelf, jij en voorwaarden). Maak daar concrete afspraken over.

 

2. Bespreek met je teamleden hoeveel vertrouwen ze hebben in zichzelf, elkaar en jou als leidinggevende.

 

3. Sta met je teamleden stil bij de manier waarop ieder van jullie trouw is aan zichzelf. Kan iedereen voldoende zijn kernwaarden leven en zijn capaciteiten inzetten? Of zit er ergens spanning? En wat betekent dat voor het vertrouwen in jezelf en elkaar?

 

amelie-mourichon-hcLSA1MiU3A-unsplash


Wilt je je organisatie versterken op het gebied van wendbaarheid, waarde gedrevenheid of het realiseren van continu verbeterde teams, dan bent u bij ons aan het juiste adres!

 

Hoe wij jou helpen deze doelen te bereiken?

 

Organisatiecoaching Teamcoaching Training en opleiding

 

Wij coachen organisaties om zich te ontwikkelen tot wendbare, doelgerichte samenwerkingsverbanden. Daartoe ondersteunen en adviseren we bij organisatie- en leiderschapsontwikkeling. Onze focus is een gezamenlijke blik op zowel waarde creatie als op menselijke interactie en de samenhang daartussen.

 

Onze team coaching richt zich op het teams helpen optimaal bij te dragen aan de klantwaarde waar de organisatie voor (be)staat.

 

Wij bieden een palet aan trainingen en opleidingen met een voorkeur voor maatwerk. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar versterking van samenwerkingscompetentie of leiderschap? Zou u uw organisatie willen leren om Agile, Scrum of Lean toe te passen? 

Wij bespreken graag de mogelijkheden.

 

Dare! brengt graag mens én organisatie in beweging!

 


bron: Hoe coach ik mijn team en  het team zichzelf/ joost Crashborn/ Huillo X Coldplay - Different Is OK (Live in Mexico City)