· 

Doe's rustig, stress pony!

Zo lang we leven en da’s best lang, gaan we nooit perfecte kalmte bereiken. Wat we wel kunnen we leren iets rustiger met onrust om te gaan. In deze blog een slaapverwekkend betoog over ‘henig an doon’ / kalmte  met  krachtige lessen die een leven lang meegaan.

Verkeerd werk is dodelijk!

Hoe ontevredener je bent in je baan, hoe groter de kans dat je je eerste hartaanval niet overleeft, volgens recent Amerikaans onderzoek.

Volgens een onderzoek van de Duitse ziekenhuizen en ( ongevallen-) verzekeraars komen door stress veroorzaakte aandoeningen het vaakst voor bij mensen die hun werk en leven als zinloos ervaren. Als mensen de zin van het leven (her) ontdekken, worden ze weer gezond.

Het is een steeds algemener geaccepteerd feit dat je gemoedstoestand direct invloed heeft op je fysieke gesteldheid en je gezondheid.

 

                                                                                                                                                                 Unsplash: sander-sammy-53bht9urH1A-unsplash

Snel op zoek naar minder stress….

Stress herkennen is stap één. Maar wat kun je precies doen om stress aan te pakken? En nog belangrijker: hoe voorkomt je het? We helpen je op weg met een paar tips.


👉Rust in de kop

1. Meer bewegen

2. Gezond eten

3. Ontspanningsoefeningen

4. Voldoende rust en slaap

5. Stressmanagement

 

Er zijn verschillende manieren om van stress af te komen. En het is makkelijker dan je misschien denkt. Kleine oefeningen zoals letten op je ademhaling kunnen al veel doen. 

5 tips voor minder stress

1. Meer bewegen

Beweeg voldoende. Zo rem je de aanmaak van stresshormoon cortisol af, en maakt je het gelukshormoon endorfine aan. Kies voor een wandeling, doe wat yoga-oefeningen, of ga voor een intensieve workout. En doe dit het liefst buiten. Dan pik je ook meteen wat vitamine D op. Win-win!

2. Gezond eten

Een snelle maaltijd klinkt verleidelijk als je veel op je bordje hebt. Toch kun je dit beter niet doen. Suikers en cafeïne zorgen even voor een piek in je energie. Maar dit is helaas van korte duur. En cafeïne maakt onrustig. Kies daarom voor voeding met veel vezels en magnesium, zoals avocado en peulvruchten. Heb je toch een eetbui? Kies dan voor wat pure chocolade of ongezouten noten.

 

                                                                                                                                                                 Unsplash: aditya-saxena-_mIXHvl_wzA-unsplash

3. Ontspanningsoefeningen

Ademhaling

Heb je last van acute stress? Doe dan ademhalingsoefeningen. Leg je hand op je buik, adem 4 tellen diep in, en adem 8 tellen langzaam weer uit. Herhaal dit een paar keer. Je  zult merken dat je hartslag daalt.

Meditatie

Ook mindfulness en meditatie kunnen je helpen ontspannen. Er zijn steeds meer (gratis) apps om je op weg te helpen. Voelt het in het begin een beetje onwennig? Dit is heel normaal. Maar als je er vaker voor gaat zitten, ga je voelen dat mediteren veel effect heeft op je lichaam én geest.

 

4. Voldoende rust en slaap

Zorg dat je tussen de 7 en 9 uur per nacht slaapt. En neem overdag genoeg rust. Drink vlak voor het slapengaan niks met alcohol of cafeïne. En vermijd schermen met blauw licht. Ben je moe, en wil je overdag een dutje doen? Zet dan een wekker op maximaal 30 minuten, zodat je niet te diep in slaap valt. 

 

                                                                                                                                                                 Unsplash: johannes-plenio-2TQwrtZnl08-

5. Stressmanagement

 

 

Lig je 's nachts toch wakker omdat je aan het piekeren bent? Leg dan een lijstje naast je bed waar je al jouw hersenspinsels op kunt schrijven. Zo creëer je rust & overzicht. Voelt u zich overdag onrustig? Plan elke dag een halfuur in voor een bewust piekermomentje. Zo krijgt je meer controle over jouw gedachten.

 

                                                                                                                                                                 Unsplash: zulmaury-saavedra-SEdFmri-K6E-


Je eigen Zelfmanager

Als je steeds onder hoogspanning staat, kom je te weinig aan herstel toe. Dat heeft te maken met hoe je lichaam werkt én met hoe je emotioneel op gebeurtenissen reageert.

Het heeft ook te maken met de manier waarop je jezelf bestuurd en met anderen omgaat: met jezelf management. Het gaat om zaken als steun van anderen organiseren en ontvangen, voor jezelf opkomen, jezelf en anderen begrenzen, prioriteiten stellen - privé en op het werk.

Je zelfmanagement verbeteren is niet simpel een kwestie van ‘aanpakken en klaar’. je gedrag komt voort uit stevig verankerde gewoontes en overtuigingen. Het gaat om dingen die je al in je jeugd, vaak onbewust, geleerd hebt: normen & waarden van je ouders, conclusies die je verbonden hebt aan teleurstellingen in je leven, opvattingen over wat je te bieden hebt en wie je bent.

 

Je ontleent je gevoel over wie je bent, je identiteit, aan je ervaring en opvattingen. De rode draad daarin betekent een zekere continuïteit in je leven. Je gevoel van identiteit is één van de meest wezenlijke ankers in je leven. Je kunt de manier waarop je jezelf ziet en waaraan je houvast ontleent dus niet zomaar overboord zetten.


Mede daarom kan het zo moeilijk zijn om te erkennen dat je stressklachten hebt ontwikkeld. Je bent immers… vul maar in: een doorzetter, niet klein te krijgen, Je wordt bewonderd om je zorgvuldigheid, inzet en uithoudingsvermogen…Het klopt niet met je zelfbeeld als je moet toegeven dat dat nou juist niet goed meer lukt.

Rekening houden met de wensen van je gevoel

Vaak proberen we iets te veranderen door eerst de situatie goed te begrijpen en te beredeneren.

 

Waarom het goed is om het anders te gaan doen. Je neemt bijvoorbeeld voor minder te gaan snoepen, want als je dat blijft doen wordt je dik. Logisch en geen speld tussen te krijgen.

 

Inzicht en goede voornemens komen van de prefrontale cortex, het deel van je hersens waar je ratio zit. Je gevoelens huizen echter op een andere plek: In het limbisch systeem.

Dat is evolutionair gezien een ouder deel van het brein.

 

Het vervelende is dat gevoelens vaak niet parallel lopen met het gezonde verstand. Ze lopen hun eigen koers, hebben hun eigen voorkeuren, geven prioriteit aan de korte termijndoelen, en spelen bovendien vaak de baas. Dit kan goede voornemens lelijk doorkruisen.

 

Misschien herken je dat gevoelens zich kunnen gedragen als een kleuter die nu een ijsje wil. Uitleg over ‘te veel suiker’ en ‘slecht voor de gezondheid’ maak je geen indruk… Je gevoelens hebben weinig boodschap aan redelijkheid of argumenten.

 

Probeer rekening te houden met de voorkeuren en wensen van je gevoel Als je je gedrag wilt veranderen. Je zult je gevoel op de een of andere manier mee moeten zien te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld testen of je er een positief/ negatief tegenover staat, door de lekker test toe te passen op je goede voornemens. Zegt de test’ ja’ Dan lijkt je voornemen haalbaar nou voel je weerstand kom maar dan wordt het lastiger en moet je een truc bedenken (samen met je coach).


 

                                                                                                                                                           Foto: giorgio-trovato-HAFZE_xZR4o-unsplash

Wat wil je veranderen?

Samen met je coach ga je uitzoeken welke inzichten, vaardigheden en nieuwe gewoonten (gedrag) je nodig hebt om gezond te blijven.

 

Ga eens voor jezelf na:

  • Welk gedrag kost je veel energie, maar wil je niet veranderen?
  • Welk gedrag wil je wel veranderen?

Om na te gaan aan welke deelaspecten je aandacht zou kunnen besteden, kun je de test hieronder doen.

 

Geef jezelf een cijfer van een tot 4 bij de volgende uitspraken

1= nooit | 2 = soms  | 3= vaak | 4= altijd


Stress voorkomen

Je weet nu wat stress is, hoe het ontstaat en wat je er aan kunt doen. Het is natuurlijk nóg beter als je het kunt voorkomen, zodat stress niet door blijft sudderen. En misschien wel zorgt voor ernstigere gezondheidsklachten. Zorg er daarom voor dat jouw lichaam voldoende tijd krijgt om te herstellen. En ga regelmatig bij jezelf na hoe je je voelt.

 


De weg naar een rustig hoofd...

Een man besloot een kluizenaar op te zoeken die In de buurt van het  klooster van Scetis leefde.

Na een poosje door de woestijn heen en weer te hebben gelopen, vond hij de monnik.
   ‘Ik wil graag weten wat de eerste stap hoort te zijn voor een rustig hoofd,’ zei hij.

De kluizenaar nam hem mee naar een kleine put en vroeg hem naar zijn weerspiegeling In het water te kijken. De man deed zoals hem gevraagd werd - maar de kluizenaar begon steentjes in het water te gooien, zodat het op wateroppervlak bewoog. 

   ‘Als u steentjes In het water gooit, kan ik mijn gezicht niet goed zien,’ zei de man.

‘Zoals je in in woelig water onmogelijk je gezicht kunt zien, zo kun je onmogelijk rust zoeken als je geest onrustig is vanwege het zoeken, zei de monnik. ‘Dat is de eerste stap.’

 

                                                                                                                                                           Foto: ahmed-sobah-Cbo4Bxx7SaA-unsplash


Sterf pas nadat je geleefd hebt!

Laatst bracht ik met mijn vrienden wat tijd door in een bejaardentehuis, om de gouden tips voor ons leven te halen bij de ervaringsdeskundigen.

De tips kregen we, (“Blijf de baas”, vergeet niet te spelen”), maar wat me het meeste bij bleef was het verschil in levenslust tussen de verschillende senioren.

 

Waar de één met lichtjes in de nieuwsgierige ogen ons tegemoet trad, gunde de ander ons nauwelijks een zure blik waardig.

 

Het deed me denken aan een onderzoek van Laurence Boldt, die met bejaarden sprak over een dromen. 
Het meest stuitende was het feit dat zovelen spijt hadden dat ze hun dromen niet hadden nagejaagd. Ze hadden niet zozeer spijt omdat het niet gelukt was hun dromen te realiseren, nee - ze hadden zelfs nooit de eerste stap gezet! En er waren er tallozen bij die 30, 40 jaar met een idee of droom rondgelopen hadden, maar er nooit  aan begonnen waren. 

 

Kak jammer!!

De uitzonderingen die wel hun dromen hadden geleefd en het verlangen van hun hart hadden gevolgd, staken met hun vitaliteit, levendigheid én gevoel voor humor af bij anderen en waren de verfrissende lichtpuntjes in het grijze gezelschap. Zij leken over meer innerlijke rust te beschikken en waren minder bang voor de dood.

 

 

 

 

christelle-hayek-Xh8MYdqx7_o-unsplash


Wij hebben een rugtas vol ervaring, opleiding en begeleidingsskills. Wij coachen diepgaand en ook vrij stoer. Altijd op basis van wetenschappelijk kennis & methodiek.

We pakken gedoe aan en maken stevige stappen die horen bij jouw snelheid & intelligentie. We zijn er ook als je echt vastloopt. Wij zijn deskundig, warm, uitdagen, vol humor en betrokken. We doen geen uurtje-factuurtje, maar verdiepen ons in jou en je opdracht. Je krijgt alle tijd in het gesprek of met je team en kunt altijd bellen of mailen tussendoor als je voor een lastige klus staat.

Kortom, wij brengen mens & organisatie in beweging!


Bron: Paulo Coehlo Maktub, 365 vakantiedagen,  stress tips:  CZ, CSR