· 

Van piekerpoli naar sputterpoeppoli

Peter is pas afgestudeerd en werkt sinds een aantal maanden bij een adviesbureau als consultant P&O. Zijn leidinggevende heeft Peter gevraagd om een presentatie te geven voor een aantal collega´s over ‘Het nieuwe werken’. Dat wilde Peter wel; hij weet er behoorlijk veel van, want zijn scriptie ging over dit onderwerp.

Dagelijks is hij met de presentatie bezig, niet alleen op kantoor, maar ook thuis. Hij heeft alle relevante informatie in zijn sheets verwerkt, maar hij blijft maar twijfelen of zijn verhaal wel volledig en duidelijk is. Stel dat hij zaken vergeet of dat er een vraag wordt gesteld die hij niet kan beantwoorden... Slapeloze nachten heeft hij ervan. Zijn vriendin is er flink chagrijnig van, want hij heeft het thuis over niets anders meer. Peter heeft de presentatie een aantal keren met haar geoefend en hoewel dat heel goed ging, blijft hij aan zichzelf twijfelen.

 

De dag van de presentatie. Als Peter de vergaderkamer binnenkomt waar hij de presentatie zal houden, krijgt hij een knoop in zijn maag. “Dit lukt me niet”, zegt hij tegen zichzelf. Hij legt zijn spullen klaar en wacht tot al zijn collega’s een plaatsje hebben gevonden. Als iedereen zit, slaat bij Peter de paniek toe. Stamelend en met het zweet op zijn voorhoofd heet hij iedereen welkom. Hij probeert rustig te ademen en de eerste sheet te openen, maar door de zenuwen drukt hij op de verkeerde knoppen en loopt het programma vast. Gevolg: nog meer stress. Het wordt Peter zwart voor de ogen en hij ziet nog maar één uitweg: de presentatie afbreken en een nieuwe datum prikken.

 

foto todd-desantis-W_9mOGUwR08-unsplash

Faalangst kan je behoorlijk in de weg zitten!!

Peter komt aanwaaien in mijn praktijk en we gaan aan de slag.

Faalangst is verlammend en zorgt voor veel problemen. Wanneer je bang bent om te falen, wordt de kans dát je faalt ironisch genoeg een stuk groter.

 

De onderstaande tips helpen je een begin te maken in je strijd tegen faalangst. Ga ermee aan de slag en merk hoe je faalangst merkbaar vermindert.

Negatieve gedachten, zoals ‘ik kan het toch niet’, ‘ik verpest het toch weer’ of ‘ik ben niet goed genoeg’ zorgen voor tal van lichamelijke reacties. Je krijgt last van overmatig zweten, blozen, klamme handen, hartkloppingen, buikpijn en hoofdpijn. Door de stress die faalangst oproept, kun je niet meer optimaal functioneren. 

Het goede nieuws is dat je kunt leren omgaan met faalangst. Hierbij een tiental tips om je faalangst te overwinnen.

 

Want weet:  Angst helpt bij vermijding – Je kunt blijven dromen

 

5 tips tegen faalangst:

1. Haal adem en neem een Fisherman’s Friend

2. Gewoon DOEN!

3. Wordt je eigen Faalregisseur

4. Visualiseer de gewenste uitkomst en ga hakken

5. Vier je successen

👉1. Haal adem en neem een Fisherman’s Friend

 ‘Angst is een fysieke reactie. Je hartslag schiet omhoog, je handen worden klam en sommige mensen gaan zelfs trillen. Dat is vervelend, maar dat betekent ook dat je een fysieke actie kunt gebruiken om jezelf weer rustig te maken.

Door je ademhaling weer op peil te brengen, spreek je het parasympatische zenuwstelsel aan, waardoor je lichaam ervoor zal zorgen dat het angstige gevoel afneemt. Zoek een ademhalingsoefening die voor jou goed werkt, en zich richt op buikademhaling. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je deze oefening ook gebruiken om nerveuze-of angstgevoelens te voorkomen.’

 

Maak gewoon gebruik van een een frisse adem en neem een Fisherman’s Friend (bezoek een coach). Iemand waar je je zorg kan uiten. Samen  in gesprek gaan. Kwetsbaar zijn mag.

 

Soms raken we gevangen in onze eigen gedachten. Hoe meer we ergens over nadenken, hoe erger het wordt. En hoe vaker we iets denken, hoe meer we ervan overtuigd raken dat wat we denken ook feitelijk waar is. Er komen steeds meer details bij die zorgen dat we niet tot actie overgaan. Praten kan helpen om uit die negatieve gedachten te komen en je angst te relativeren. Door te praten over je angst of de moeilijke taak die voor je ligt, wordt het een stuk minder ‘eng’. Misschien kom je tot het inzicht dat er meer uitkomsten zijn dan je dacht en dat een groot deel daarvan positief zijn. De olifanten kun je dan weer zien als de muggen die ze eindelijk zijn.

 

Scheelt een bak met stront...

 

foto alex-hiller-Li4-dRUFvko-unsplash

👉2. Gewoon DOEN!

Wanneer je last hebt van faalangst dan is het verleidelijk om taken voor je uit te schuiven. Want als je ergens bang voor bent, dan is je eerste reactie om ervoor weg te vluchten.

Hoe langer je je vervelende taken uitstelt, des te groter je problemen zullen worden. Vroeg of laat zul je er toch aan moeten geloven, en al die tijd wordt die stapel werk in je hoofd alleen maar groter en groter. En ondertussen word jij steeds banger en banger.

Voorkom dat vervelende taken veranderen in een psychisch monster. Pak je uitstelgedrag aan, en handel deze taken zo snel mogelijk af.

👉3. Wordt je eigen FAAL/ SUCCES Regisseur

Van faalangst naar vertrouwen – voorbereiding is 80% van het werk.

 

Het is slim om je faalangst om te zetten in iets productiefs. Vaak is angst een richtingaanwijzer, het vertelt je waar je eigenlijk meer aandacht aan zou moeten besteden.

Dus pak de regie en bepaal waar je film over mag gaan. Soms incl. het betere stuntwerk als het gaat om falen. Soms bergen verzetten op weg naar succes. Heb je al een leuke filmtitel?!

 

Als je last hebt van faalangst, dan kun je deze angst zien als een aanwijzing dat je je beter moet voorbereiden. Wanneer je goed voorbereid bent, dan weet je dat er weinig mis kan gaan.

Een goede voorbereiding is altijd 80% van het werk. Wanneer je je ergens goed op voorbereidt verklein je de kans aanzienlijk dat er dingen verkeerd zullen gaan. Bovendien groeit je zelfvertrouwen met sprongen wanneer je grip op de situatie hebt. Bereid je dus goed voor en voel hoe je je faalangst om kunt zetten in zelfvertrouwen.

 

1. Focus op de aspecten waar je invloed op hebt

2. Bedenk je visie van de hel. Wat is het ergste wat je kan overkomen?

3. Overweeg een plan B, je escaperoute of FastPass mochten zaken toch ram goed gaan

 

 

foto natalie-parham-9Qccv5rZtRM-unsplash

👉4.Visualiseer de gewenste uitkomst en ga hakken

Je kan een beetje Topsporter worden, al ist maar in je koppie i.p.v. in je benen.  ‘Topsporters ervaren nog veel meer druk dan de gemiddelde persoon: ze werken maanden of zelfs jaren toe naar een specifiek moment, waarop ze een enorme prestatie moeten leveren. Het is het toppunt van prestatiedruk. De manager van Epke Zonderland vertelde dat het visualiseren van een oefening die hij gaat uitvoeren, hem helpt om deze oefening perfect uit te voeren. Je hersenen weten namelijk niet het verschil tussen een situatie die daadwerkelijk gebeurd is, of die zich alleen heeft afgespeeld in je verbeelding. Door te visualiseren creëer je namelijk een ‘pad’ in je hersenen, zodat je brein al kennismaakt met de situatie. Dat maakt het makkelijker om de prestatie te leveren wanneer het moment daarvoor zich aandoet.’

 

 

En bedenk…. Fouten maken mag!!

 

Ja, fouten maken is normaal. Ja, iedereen maakt fouten. En ja, je mag fouten maken in het leven.

Stuk voor stuk waarheden die je vast al meerdere keren hebt gehoord. Maar heb je weleens bedacht dat het maken van fouten niet zozeer iets is wat je mag doen, maar iets wat je MOET doen?

Zonder fouten te maken is het vrijwel onmogelijk om succesvol te zijn. En ja, laten we dan ook meteen de term ‘fout’ even herzien. Er bestaat namelijk geen goed of fout. Er bestaan alleen gewenste en ongewenste resultaten.

 

Mag jij ongewenste resultaten teweegbrengen? Ja, je moet wel. Want als er nooit iets gebeurt dat ongewenst is, kun je ook niet bepalen wat gewenst is. Als dingen goed gaan dan weet je dat je iets goed doet. Als dingen niet goed gaan, dan weet je dat je iets moet veranderen om het gewenste resultaat te bereiken. Succesvolle mensen denken niet in goed of fout. Ze denken in resultaten, feedback. Wees nooit bang voor feedback, want dit is het materiaal waarmee jij je leven kunt vormgeven. Faalangst is niet nodig, je kunt namelijk niet falen. Je kunt alleen resultaten teweegbrengen.

 

 

Pak je uitstelgedrag aan en verminder je faalangst

 

Hak zaken in stukken, mijn marathon voorbereiding is ook fietsen, wandelen, een half uurtje hardlopen. Terwijl de marathon vooral 42km en iets mag zijn. Dat grote doel hak ik op de dag zelf ook altijd in stukken. 8x 5 kilometer rennen, 8x 1 minuut wandelen. Dan blijft er nog een irritant klein stuk over van 2 km maar dat vergeet ik onderweg door de finish te visualiseren en het patatje speciaal na de finish!

👉5. Vier je successen

Als je faalangst hebt, saboteer je jezelf vaak onbewust door onrealistische eisen aan jezelf te stellen of door zaken veel moeilijker in te schatten dan ze in werkelijkheid zijn. Bij een omvangrijke taak speelt dat een nog grotere rol. Je kunt dan lastiger inschatten wat je kansen zijn om te slagen. Het kan daarom helpen om die ene grote taak op te delen in meerdere kleinere taken, met doelen die wél haalbaar zijn. Deze kleinere taken zijn makkelijker te overzien en makkelijker succesvol af te ronden. Als je een grote berg opdeelt in allemaal kleine bergjes, stap je er veel makkelijker overheen.

 

Omdat je door de negativiteitsfout geneigd bent om je mislukkingen te onthouden en je successen te vergeten is het extra belangrijk dat je je successen viert. Met ieder succes krijgen gedachtes als ‘ik kan het niet’ of ‘het lukt toch niet’ minder kracht.

En een team van goede mensen om je heen maakt het verschil!

Backbone, hofnar, praatpaal, partner, spiegel, gids, wijze uilen blik van buiten. Omdat het eenzaam kan zijn aan de top. Gewoon; iemand die een tijdje met je meedenkt, liefdevol kritisch is en samen danst. Tot je weer stevig genoeg staat. Weer vliegt.

Wij werken op senior niveau. Professioneel. Persoonlijk. Investering van enkele dagdelen tot langdurige begeleiding. Met je (directie) team of individueel. Op je eigen locatie of juist in een warme setting buiten je dagelijkse gang. Het kan ook met je hele team. Doorsmeerbeurt of complete APK's voor je directie of team. Delen jullie nog meer dan de acht agendapunten lijstjes met elkaar? Zodat het inspirerend blijft samen. 

Samenwerken loont!

Bron: 20 chicken, womens health, Carrièretijger,  you tube hairdresser, piekerpoli