· 

Slaap!

Hej ondernemer & druktemaker! Je uitdaging van de week!

 

Weet je wat Leonardo da Vinci, Eleanor Roosevelt, Bill Clinton, Margaret Thatcher en Albert Einstein met elkaar gemeen hebben? Ze doen tussen (of deden) elke dag een dutje. In de Japanse grondwet is het recht om een dutje te doen zelfs vastgelegd. Gun jezelf af en toe een tukje van 20 minuten en geniet van de voordelen die het oplevert, zoals een betere concentratie, beter geheugen en minder stress. 

                                                                                                                                                    foto: maeghan-smulders-pIY5yM0bmMQ-unsplash


Powernap

In de topsport en bij intercontinentale vluchten is powernappen doorgaans standaard opgenomen in het programma, maar daarbuiten is het nog een taboe. Een dutje doen op kantoor wordt als teken van luiheid/ zwakte gezien. Uit onderzoek is gebleken dat een kort dutje je fysiek en mentaal een boost geeft. De positieve effecten merk je bij nap van maar 10-20 minuten. Dat maakt je alerter dan zonder een dutje. 

Dat is vooral handig in de middag, wanneer je biologische klok de after lunch dip-inzet. Die geef je een slaperig gevoel en maak je minder scherp. Deze studie heeft ertoe geleid dat powernaps standaard zijn opgenomen in het piloten programma.

Een powernap kan helpen als je een nacht belabberd of te kort geslapen hebt. Hoewel de positieve invloed bij iedereen verschillend is, versterkt een powernap over het algemeen je al alertheid, creativiteit én stressniveau. Het lijkt erop dat er niet veel nadelen hoeven te zitten aan de powernap. Het advies is om de powernap tussen de 10-20 minuten te houden, of een hele slaapcyclus van 90 minuten te doen. Een powernap van 30 minuten maakt dat je op een verkeerd moment in je  slaapcyclus wakker wordt en dat heeft een minder prettig effect.

Nog zin in een slaapverwekkend boek?!

Siësta

Een middag niet per sé een negatieve uitwerking op het ‘s avonds slapen. Doe je een dutje direct na de lunch en laat het niet langer duren dan 1,5 tot twee uur. Voor flink gestreste, overspannen of uitgeput mensen is een siësta zeer aan te bevelen.

Door ‘s middags te slapen, slaap je ‘s nachts ook beter omdat je minder opgefokt raakt. Ga ‘s avonds wel op het gewone vaste vroege tijdstip naar bed. Mocht je merken dat je hierdoor 's nachts minder goed slaapt, ga dan alleen rusten, waarbij je je hele lichaam probeert bewust te ontspannen.

 

Met de kippen op stok of op kuur gaan is ook een optie!

foto: jairo-alzate-Z8KdK-5auxc-unsplash

 

"Ondernemen is niet eenzaam, wel alleen.

Als ondernemer sta je er uiteindelijk alleen voor."

-Kees de Jong

 • Een stagnerende of tegenvallende omzet
 • Je wilt ondernemen, maar je weet niet hoe te starten.
 • De situatie vraagt om keuzes maken, maar je loopt vast.
 • Je wilt uitbreiden of groeien, maar je weet niet hoe.
 • In je omgeving heb je niemand om mee te klankborden over je ideeën
 • De waan van de dag belemmert je (druk, druk, druk).
 • Je mist focus in je leven
 • Je piekert meer dan normaal
 • De balans werk/ privé is niet okay
 • Je hebt last van stress, vermoeidheid of andere klachten
 • Je vertelt anderen wat je graag wilt, maar je doet het niet 
 • Een ervaren business coach.
 • Het contact is 100% vertrouwelijk en discreet.
 • Formules & modellen waarmee je direct aan de slag kunt.
 • Een spiegel van jouw gedrag en keuzes.
 • Hulp bij het formuleren van jouw doelen.
 • Indien nodig een schop onder je kont.
 • Iemand die goed luistert en doorvraagt.
 • Bekend met zowel privé als zakelijke vraagstukken.
 • Flexibiliteit t.a.v. tijd, locatie en soort contact (evt. bellen/ Teams).
 • Bekend met fysieke klachten en bevorderen gezondheid.
 • Frisse ideeën en tips voor vernieuwing en innovatie.