· 

Sollen & Sudderen

 - 'Oh, je laat gewoon met je sollen en jij gaat daar weer lekker boos op sudderen. Wat ben je toch een heerlijk mens, strikje erom en klaar.'
'Kappen Ina, loop al te lang te stoeien met deze leidinggevende! Ze maakt me het leven zuur. En de partners in de organisatie, nou van die fluimen, die komen bijna klaar op mijn jaaromzet.
- Kortom,  niks meer aan doen, gewoon door blijven sudderen én vanuit je Gouden Kooi hard werken, strikje erom en klaar.'
'Lekkere coach ben jij,'
-'Dank je.' 


Sollen & Sudderen

Stel, je hebt de baan van je leven gevonden maar op een dag krijg je een nieuwe manager die jou het leven zuur maakt.
Hoe ga je daarmee om? 

Een baas die je slecht behandelt is funest voor je werkplezier. Werknemers kunnen over het algemeen zelfs beter omgaan met een te zware werklast dan met een vervelende manager.  Helaas hebben heel wat mensen te maken met slechte managers. Uit onderzoek komt naar voren dat 11 procent van de werknemers in Nederland een leidinggevende heeft die zich zelfs onbehoorlijk gedraagt. In dit geval betekent dat schelden, bekritiseren, of in het openbaar kleineren van werknemers. Dan trek ik de beerput van the Voice gelijk weer dicht, want ook dat speelt in organisaties.

 

Een trap veeg je van boven naar beneden schoon.

 

Ongeacht de vraag start het onderzoek bij de volgende vragen. Waar wil je heen? Waar wil je staan over 3-5 jaar? Wat belemmert het behalen van de gestelde doelen? Waar zitten pijnpunten? Hoe bereik je als leider vooruitgang als je niet weet waar het team staat? Eerst op onderzoek uit, de actuele situatie, voordat je met de verandering aan de slag gaat.

Of zoals de jager het zal zeggen tijdens het aanleggen van z'n  geweer; “eerst het vizier scherp stellen voordat we gaan schieten”.

Ambitie helder krijgen, visie scherp stellen!

Anders komt zelfs de vegetariër met een haas naar huis, moet je dat weer laten sudderen....

 

foto: tyler-sakil-JqtfWrAs2-w-unsplash

Verwachtingen koesteren

Een goede manier om je slecht te voelen is door verwachtingen te koesteren. Dat kan heel goed. Omdat het vasthouden aan vooronderstellingen over hoe alles en Iedereen zou moeten zijn, onherroepelijk leidt tot teleurstellingen. Waardoor gevoelens van verdriet, boosheid en onmacht je stemming zullen bepalen.

Het koesteren van verwachtingen heeft als belangrijkste belangrijk effect dat het andere dwars maakt. Alleen al het feit dat je een verwachting hebt, maakt dat mensen de andere kant op lopen. Simpel zij zich niet gedwongen willen voelen om aan jouw verwachtingen te voldoen. Enzo zit het uitlokken van teleurstellingen automatisch gekoppeld aan je eigen verwachtingen. #kakzooi.

Koester je bijvoorbeeld de gedachte dat je huisgenoot zijn eigen spullen moet opruimen, dan zal hij juist al zijn spullen laten slingeren. Koester je een andere gedachte, of bijvoorbeeld dat het de  normaalste zaak van de wereld is om naar begane fouten sorry te zeggen. Dan zal je gesprekspartner eerder de vermoorde onschuld spelen.  Het maakt het oplopen van teleurstellingen juist zo gemakkelijk. Immers, door alleen maar in jezelf te denken hoe de wereld hoort te zijn. Hoe anderen zich zouden moeten gedragen én hoe jij behandeld wenst te worden.
Op een zilveren schaaltje, dat wel, en iedereen in je directe omgeving, zal als in een reflex, het tegenovergestelde doen.

Wanneer je dan ook nog eens je teleurstelling uitspreekt, dan is het hek van de dam uitspraken als: 'het minste wat je had kunnen doen is even bellen dat je later thuiskomt', 'wat valt het me van je tegen dat je er niet aan denkt om even te helpen' of Ik kan er echt verdrietig van worden als je zo harteloos tegen me praat'. Dat zal het dwarse gedrag van de ander alleen maar versterken en, wat door je oorspronkelijke teleurstellingen nog dieper zullen inwerken op je gemoed.


Heel vervelend, maar gelukkig ben je niet helemaal machteloos als werknemer. Omdat het zondag is een paar tips om eens over na te denken op deze zondag. Vervelende bazen zijn ergens best leuk! Zo kan je er ook mee omgaan…

👉1. Leer je baas kennen

Mijn belangrijkste tip is je verdiepen in de drijfveren van je manager. Wat wil hij bereiken?

 

Over het algemeen is dat niet jou het leven zuur maken, maar een goed resultaat leveren en begrepen worden. “Besef dat de meeste leidinggevenden geen natuurlijke leiders zijn. Ze zijn meestal goed in hun werk, maken promotie en ineens moeten ze een team aansturen.”

 

Het kan helpen om je voor te stellen wat je zou doen als je in zijn schoenen stond. “Waar maakt hij zich zorgen om? Wat betekent succes voor hem? Als je weet wat belangrijk is voor je baas, kun je je daarop aanpassen.

Soms kan een andere manier van communiceren helpen. Neemt hij snel beslissingen of heeft hij meer tijd nodig om erover na te denken? Hoe kun je hem het best bereiken? Neemt hij nooit zijn telefoon op, maar reageert hij wel snel op Whatsapp? Deze informatie kun je gebruiken om de communicatie vlotter te laten verlopen.

Bovendien kun je leren om bepaalde slechte eigenschappen heen te werken. Als je baas slecht is in organiseren, kun je bijvoorbeeld aanbieden om de planning op je te nemen. Verandert hij continu van gedachten? Sla zijn mails op of maak aantekeningen.  

 

foto: behzad-ghaffarian-5JcdQfzR_YA-unsplash

👉2. #dtv, Durf te vragen

Om erachter te komen wat je baas wil, moet je met hem in gesprek gaan. Maak een plan. “Het kan helpen om eens samen te gaan lunchen of wandelen”. “Stel je open en durf vooral door te vragen. Als hij een ‘goed resultaat’ wil, wat betekent ‘goed’ dan? Vraag om voorbeelden. Misschien denk jij dat het draait om cijfers, terwijl je baas de relatie met de klant belangrijker vindt.”

👉3. Zelfvertrouwen

Doorvragen is niet voor iedereen makkelijk. Niet zo gek, want als werknemer ben je in zekere mate afhankelijk van je baas.

 

Werk aan je zelfvertrouwen. Besef dat als jij je best doet maar je baas zit je in de weg, je daar best iets van mag zeggen. Daar wordt hij een betere manager van en het helpt jou een beter resultaat te leveren.”

Managers hebben vaak niet door hebben hoe het team over ze denkt. “Als ze het niet weten, kunnen ze er ook niets aan doen. Maak het dus duidelijk als je iets vervelend vindt en waarom. Spreek het uit: ‘als je schreeuwt, maak je mij daarmee onzeker’. Houd het zakelijk en neem een stapje terug als je voelt dat je boos of bang wordt.

 

foto: vlad-tchompalov-dQkXoqQLn40-unsplash

👉4. Wees positief

foto: caju-gomes-QDq3YliZg48-unsplash

 

“Lichaamstaal liegt niet: als je denkt ‘wat een eikel’ of ‘dit gaat niet werken’, dan straal je dat uit”, vertelt coach Ina. “Je creëert dan afstand, terwijl je juist nader tot elkaar moet komen.” Laat ook weten wat je liever zou willen. Bijvoorbeeld dat je baas minder dominant is, dat je meer feedback krijgt of dat je behoefte hebt aan duidelijke instructies. “Bovendien helpt het om je te bedenken wat je baas wel goed doet. Medewerkers klagen over het gebrek aan waardering, maar wanneer gaf jij je manager voor het laatst een compliment?”

 

 

👉5. Kies uiteindelijk voor jezelf

Tot slot is het belangrijk om je eigen belang voorop te stellen. Als niets werkt, zoek dan hulp bij je collega’s of een vertrouwenspersoon. “Als je echt alles geprobeerd hebt, zul je de situatie moeten accepteren of zelf weg moeten gaan”! Je baan opzeggen kan soms de béste keuze zijn!

“Ik had alles geprobeerd, maar op een bepaald moment werden de woede-uitbarstingen me te veel. Later hoorde ik dat hij psychische problemen had.


Soms kun je er niets aan doen als werknemer en moet je voor jezelf kiezen.”

 


Wie is hier nou de snackbar gij of ik!

Bovenstaande uitspraak komt uit de fil New Kids! Een te kansloze film om te zien, maar ook super lachwekkend. Waarin een stel hangjongeren zich melden bij de snackbar met deze zin bij de snackbarhouder. 'Zeg, wie is hier nou de snackbar gij of ik?!'

 

En in dit verhaal, wie is er dan de hork?!
Het aardige is dat jij, als verwachtingskoesterend mens, menigeen het bloed onder de nagels kunt trekken. Met gedramatiseerde verongelijktheid kun je rond bezuinigen dat alles weer eens alleen op jou neerkomt, dat Iedereen te beroerd is om een stapje harder te lopen en dat het kennelijk niemand een barst kan schelen dat de wereld naar de verdommenis gaat.

 

Wat altijd goed werkt, zijn vragen die niet als vragen bedoeld zijn, maar als impliciet verwijten zoals: ‘Is het nou teveel gevraagd om dankjewel te zeggen?’, ‘Waarom doe je zo vrij weinig moeite om mij tegemoet te komen?’ ‘Of ben ik hier degene ben ik hier de enige die ziet dat wil je met zijn allen flink dat we er met zijn allen flink tegenaan moeten?’

Kijk, dat soort uitspraken hakt er flink in en zorgt ervoor dat je anderen tegen je In het harnas jaagt, wat weer als voordeel heeft dat je overal en altijd veelbesproken figuur blijft. Wat het ook altijd goed doet, in termen van het opwekken van irritaties, is het zogenaamd in twijfel trekken van je eigen geestelijke gesteldheid met uitspraken zoals:

 

Pak aan wat je dwars zit!

Heel af en toe zal het je lukken om anderen een schuldgevoel aan te praten, of in ieder geval zoveel irritatie op te wekken dat mensen tijdelijk In de pas gaan lopen. Al was het alleen maar om van je gezeur af te komen.

 

En dat anderen je zien als een zeurpiet, kun je uiteindelijk ten diepste ervaren als een compliment. Want zeg nou zelf:Als je niet zou zeuren, wie zou dan wel de moeite nemen om waakzaam te blijven in een wereld waar het gros van de mensen de weg van de minste weerstand kiest?

 

 

                                                                                                                                                                foto: justin-veenema-zP80MWApkn8-unsplash

Onze coaching is gericht op het verkrijgen van dieper bewustzijn van talenten, kracht van de persoonlijke stijl, het kennen en begrijpen van persoonlijke drijfveren en het herkennen van minder ontwikkelde kanten en mogelijke valkuilen. Hierdoor leer je dit alles optimaal in te zetten bij het maken van keuzes en overzie je daarbij mogelijke consequenties.

 

Meer informatie nodig of kennismaken?

Neem gerust contact met ons, plan je GRATIS kennismakingsgesprek of bel voor meer informatie:  06 23 92 09 84


En soms is dat duiken best spannend!

BRON Publicatie 7-5-2018: Metro Nieuws, C. van Dijk (tips), geïnspireerd door Jeffrey Wijnberg