· 

Hoe leer ik om te gaan met het gevoel van verantwoordelijkheid?

Ik zet voorzichtig de letters op het toetsenbord. Waarom? Omdat ik gisteravond een intakegesprek had met een directeur over dit thema. Verantwoordingsgevoel, maar dan andersom.


‘Ina, ze pakken het gewoon niet, alles moet in een protocol en dan aanspreken, ho maar. Ze laten het gewoon gaan.’

 

Dus verantwoording nemen & geven, ook een mooie blog op zich.

 

Maar stel nou dat je deze leidinggevende bent en dan gewoon maar wéér de verantwoording neemt. Of die lieve collega, die maar blijft koken voor het gezin terwijl ze het ook prima kan overlaten aan de ander. Ook iets met verantwoording & loslaten.

‘Ja maar Ina, ik wil aan het werk met mijn valkuilen’ Ik schiet in de lach en informeer naar het bedrijf waar zij voor werkt.

‘Hoe weet je dat ik in het bedrijfsleven zit?’ ‘Simpel zeg ik, ‘gewone mensen hebben een probleem, chauffeurs hebben blinde vlekken en managers grossieren in valkuilen; dat klinkt niet zo “soft”.’ 

 

                                                                                                                                                                                                                      foto: alan shapiro

Annet en haar valkuil

Zo hoort Annet tijdens een functioneringsgesprek dat zij zich wel profileert als een medewerker met een groot verantwoordelijkheidsbesef, maar dat ze weinig werk uit handen durft te geven. ‘Jouw valkuil,’ zegt de baas, ‘is dat je niet kunt delegeren.’ Maar ja, ist nou een valkuil?! Geboren leiders zijn slechte onderdanen, optimistische mensen beloven vaak meer dan ze waar kunnen maken en topsporters kunnen slecht tegen hun verlies. En het omgekeerde is ok waar: chaotische denkenden zijn creatief, overbezorgde ouders zijn oplettend en verslaafden durven zich afhankelijk op te stellen.

Dus ga vooral aan de slag met al die valkuilen, vol gas op weg naar de perfecte persoonlijkheid. #prettige wedstrijd😉 
Maar ja, wil je toch nog wat nuttige tips, lees dan verder, aan het einde een filmpje met humor en je kan de zondag weer aan.

👉Je voelt je té verantwoordelijk, inzicht door deze 10 indicatoren

Je eigen gegraven valkuil is:
Je voelt je té verantwoordelijk!

Deze inzichtelijke lijst met 10 indicatoren kan jou helpen om te herkennen of jouw verantwoordelijkheidsbalans scheef is. Kijk eens of je dit herkent:

 

  • Je vaak schuldig voelen over acties van anderen, Sorry zeggen is je gave
  • De woeste neiging om stiltes op te vullen, je gaat praten als er een stilte valt.
  • Je neemt de schuld op je voor dingen die buiten jouw controle of invloed zijn.
  • Je maakt excuses voor mensen die zich vervelend gedragen, Sorry zeggen is wederom een talent.
  • Je eerste impuls is het redden van mensen, mega Mindy of Robin Hood be like
  • Je bent verlamt door de omvang van een uitdaging.
  • Je slaapt slecht omdat je je druk maakt over wereldwijde problemen.
  • Je hebt het gevoel dat je altijd ervoor moet zorgen dat het leuk is op een feestje.
  • Je ontneemt jezelf plezier omdat anderen het ook niet hebben.
  • Je voelt je vaak schuldig.

 

Herkenbaar? Dan is het wellicht tijd om daar iets aan te doen. Want veel mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebben daar ook vaak last van. Ze zijn gefrustreerd, vermoeid, teleurgesteld of uitgeput. Moe worden van jezelf. Misschien herken jij dat ook wel.

 

                                                                                                                                                        foto: janusz-maniak-EhmVYJu6QSY-unsplash (1)


Valkuilencursus start vanaf dit moment!

Een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel vergt veel energie. Doordat je niet beschikt over de grenzen die jou hier eigenlijk tegen moeten beschermen.

Verantwoordelijkheid & angst

Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel – of oververantwoordelijkheid – kan een serieus probleem worden als jouw lichaam altijd op standje ‘aan’ staat. Er wordt dan continu een beroep gedaan op je vecht- of vluchtmodus, wat funest is voor je stresslevel Als je maar lekker door ‘trut’ wordt je extra gevoelig voor overspannenheid of burn-out. Je bent geneigd hard te werken om aan al je gevoelde ‘verantwoordelijkheden’ te voldoen. Een stapje terug doen, wanneer je werk of privéleven te veel, te zwaar of te verantwoordelijk wordt, lijkt geen optie. Uiteindelijk kom je dan uit in stress, uitputting en in het ergste geval een burn-out. Van harte gefeliciteerd!

Er is een verband tussen een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en het ontwikkelen van een angststoornis. Mensen die als ‘extreem verantwoordelijk’ werden beoordeeld, bleken aanzienlijk meer risico te lopen op het ontwikkelen van een angststoornis zoals dwangneurose.

Toch weer een leuke valkuil erbij!

Paniek in de keet!

Met deze blog wil ik je niet in de paniekzone drukken. Daar zitten over het algemeen geen (goede) leermomenten. Een heel enkele keer kan het helpen om iemand echt tot inkeer te laten komen. Denk bijvoorbeeld aan een persoon die al lang rookt en nu te horen krijgt dat hij longkanker heeft. Sommige mensen stoppen acuut met roken en gaan er alles aan doen om beter te worden. Hoewel de persoon allang wist dat het niet gezond was, de pakjes sigaretten vol stonden met waarschuwingen, kon hij toch niet stoppen. Het stoppen deed teveel ‘pijn’. Met het bericht van de arts is de pijn ineens veel groter dan die van het stoppen. 

 

Lees de zin alsjeblieft nog een keer en laat het goed tot je doordringen wat er staat. Jij hebt het niet nodig om die pijn van niet veranderen zo groot te laten worden. Jij kunt de ‘pijn’ van veranderen omzetten in plezier.

👉Schijt aan/ op de ander!

Deze kabouter staat bij mijn praktijk aan de voorkeur. Zelfs de buurkinderen kunnen me vertellen dat dit eigenlijk niet mag.

 

Nou: BOEIEN!!!!

Schijt aan de ander!

Wel is het goed om zo nu en dan bij jezelf te checken of jouw verantwoordelijkheidsgevoel je niet ‘overneemt’. Een gezonde manier om jouw verantwoordelijkheidsgevoel niet de overhand te laten nemen is door stil te staan bij een aantal vragen. Stel, er gebeurt iets waardoor jij direct de neiging hebt om de verantwoordelijkheid te nemen. 

 

  • Kun je er allereerst iets aan doen? 
  • Is het ten tweede aan jou om er iets aan te doen?
  • Is het überhaupt mogelijk voor jou om iets te doen?
  • En, als laatste: is het nodig dat jij actie onderneemt?

Relaxxxxx en Kappen nou!

 

👉Zorg goed voor jezelf

Momenten of activiteiten met een ‘verstilling’ en ruimte om te voelen zonder afleiding helpen je om niet te snel voorbij je gevoel te gaan. Maak van ‘goed voor jezelf zorgen’ dan ook een basishouding. Zodra je dat beter doet, merk je het ook sneller wanneer je dingen voor anderen doet die ten koste gaan van jezelf. Bouw rust-ontspanningsmomenten in elke dag en elke week.


Door te mediteren kun je situaties en je eigen gedachtes en handelingen van een afstandje bekijken. Dat helpt je om bovenstaande vragen objectief en eerlijk te beantwoorden. Daardoor kun je makkelijker afstand nemen van iets waar je eigenlijk niet verantwoordelijk voor bent en dat brengt jou wat meer rust. Verlies vooral niet de prachtige eigenschap dat je een ander en de wereld graag helpt, maar wees ook eens net zo lief voor jezelf als dat je voor die ander bent. Daar heeft de wereld pas écht wat aan.

 

👉Aanpakken van jouw patronen

Als je écht jouw hardnekkige patronen wilt oplossen is het van belang om goed uit te zoeken waar jouw patroon van (té) veel verantwoordelijkheid nemen, vandaan komt. Je gaat daarvoor terug naar je opvoeding. Als je hier meer over wilt weten, plan een gesprek in over familiepatronen en je wordt al een heel stuk wijzer.

Je bent het waard!

Uiteraard is het niet zo dat iedereen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel ook een angststoornis ontwikkelt. Mensen die zich verantwoordelijk voelen zijn vaak ook degenen die ervoor zorgen dat een ander het goed heeft – in dat opzicht een type mens waar de wereld een stukje mooier van wordt.

 

En ja, mediteren vergt oefening. Het is niet iets wat je je in één keer eigen maakt, maar het is absoluut het proberen waard. Het maakt je namelijk een gelukkiger mens.

 

De zin van onzin!
De mens, het leven en de wereld vormen een doorlopende voorstelling van rariteiten en bijzondere lopende gebeurtenissen. Als je als mens kan leven met deze tegenstellingen lukt het vast om gelukkiger te zijn. Want wie de rariteiten en gebeurtenissen kan omarmen heeft minder frustraties en treedt vaker het leven met een lach tegemoet.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                          foto: morgan-alley-deq9ni4EGY8-unsplash

Bron: Happinez, Jeffrey Wijnberg Beter van Wel/ Toren C you tube, benarde situaties