· 

Van onderen!

De kogel en de dader?!

 

 

Ben nooit echt een stoere mannen man geweest. Nou ja, ik heb natuurlijk wel zo’n knapperd thuis maar was vroeger gewoon fan van Glenn Medeiros. Een heerlijke man op Hawaï met z’n zwijmel songs. Da’s nu best een oud menneke geworden, daar waar ik natuurlijk eeuwig jong blijf😉

Maar Alec Baldwin gaat maar niet uit het hoofd. Wat een ramp, schiet je je eigen cameravrouw dood op de filmset. Zie net dat het een film gaat worden met de titel 'Rust’.

Natuurlijk raakt het me als hoofd belichting Serge Svetnoy, van deze film Alec aanklaagt voor nalatigheid. Niet omdat ik in love ben met ome Baldwin maar omdat de vraag door mijn hoofd blijft spoken. Was dit nou de vrijheid of de verantwoordelijkheid op de set?

 

Wie levert zo’n pistool op de set, wat doe je als je assistent-regisseur aangeeft dat de revolver niet geladen is. 

 tengyart

Rust in het gekkenhuis

Zie het veel in teams en organisaties. We rennen, donderen maar door. Hoppa, onderweg vast wat geleerd van de Lock down maar nu ist gas los. Zorg teams die uit de voegen knallen, millennials die het ‘even kwijt’ zijn, ondernemers met hoog water. Wat moet er veranderen, waar gaan we veranderen, komt het resultaat voor de communicatie?!

Dan was mijn tijd met Glenn Medeiros toch wat fijner. Vrijheid is een groot goed maar durf er ook vol voor te gaan, neem je verantwoording. Geloven dat vrijheid en verantwoordelijkheid de basis vormen van leuk werk. Je bent eigen baas en daarmee verantwoordelijk voor je eigen werk.

 

Om gelukkig te zijn in je werk moet je plezier hebben in je werk. Dit kan je alleen zijn als het werk jou interesseert, je daarin uitdaging vindt, je verantwoordelijk voelt en autonomie hebt. Alleen dan kan en wil je extra stappen zetten om nieuwe dingen te leren en je zelf te blijven ontwikkelen.

Ik geloof in een praktische, betrokken en nuchtere aanpak: geen theoretische beschouwingen maar GBV: gewoon boerenverstand.

Veranderen is best leuk

Het enige constante is dat alles continu verandert. Vind jij dat iets leuker en makkelijker kan?
Go for it!

 

Iedereen in de organisatie, en dan bedoelen we echt iedereen, kan veranderingen doorvoeren.

Talent  is rete belangrijk. Pak de ruimte om een opleiding, cursus en workshops te volgen. Wij moedigen het van harte aan om je talenten te ontwikkelen!

Moraal ridder.....

 Verandering begint bij jezelf, door met een open, waarderende bril naar de situatie te kijken. Er is altijd wel iets positiefs te vinden waardoor je het acceptatieproces kunt bevorderen: de ervaring leert dat men eerder meebeweegt als je vanuit de sterktes begint en van daaruit bijstuurt op verbeterpunten.

Daarbij is het belangrijk om voorafgaand aan de ‘veranderklus’ stil te staan bij de achtergrond of context van de klus; is het een ‘green field’ of een ‘opstart’-opdracht, gaat het om ‘behouden van succes’, moet ‘het roer om’, of is het tijd voor een ‘herschikking’? 

Dat is allesbepalend voor de aanpak en de gevraagde snelheid van handelen. Ook is het essentieel om de belangrijkste belanghebbenden door middel van een krachtenveld te identificeren, om te bepalen hoe ze kunnen worden gemanaged, dan wel ingezet voor het gewenste doel. In deze tijd van complexiteit, globalisering en verandering is het meer dan ooit belangrijk om als leider over zachte en harde vaardigheden te beschikken, om met een stevige analyse en sterk plan stevig op draagvlak te sturen. 

 

Reflectievragen

1. Wat vertelt de waarderende bril over de situatie?

2. In welke veranderfase zit jouw team?

3. Wat is je aanpak en tijdshorizon voor de transitie?

4.Wie zijn de belangrijkste belanghebbenden, en hoe kun je het gewenste draagvlak bij hen verhogen?

5.Hoe kun je de benodigde verandering vertalen naar jouw achtstappenplan van Kotter?

 

foto Unsplash: megan-markham-bucknall

In veel organisaties verdwijnt er energie en tijd in gebrekkige communicatie en strijdige belangen. Er is sprake van eilandjes en wij-zij denken. Dat gaat direct ten koste van de klant/ burger/patiënt en de te behalen resultaten. Bovendien heeft het een negatieve impact op ieders werkplezier en motivatie.

 

Goede samenwerking is daarom cruciaal. Ook al zijn ieders persoonlijke kwaliteiten nog zo goed, dat betekent nog niet dat het resultaat of de kwaliteit optimaal is. Inzicht in elkaars kwaliteiten en rollen is nodig. Net als goede communicatie, heldere taakverdeling en het managen van verwachtingen.


Met teamcoaching kan een groep professionals transformeren in een echt team.

Een team dat in staat is om constructief om te gaan met conflicten en verschillende belangen. Een team dat elkaar op een positieve manier aanspreekt. Een team dat gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor het beoogde resultaat en daar met energie en bevlogenheid aan werkt.

Bent u op zoek naar een programma dat zich uitsluitend richt op individuele en samenwerkende collega's?

 

foto Unsplash: randy-fath-

 

 

Sinds ruim vijftien jaar begeleid ik specialisten, leiders en ondernemers op het gebied van persoonlijk leiderschap en samenwerking. Wat mij drijft is de overtuiging dat gezonde, gelukkige en goed functionerende leiders cruciaal zijn voor onze BV Nederland. En dat aandacht voor de mens daarom heel hard nodig is. 

bron; you tube 

Coach Carter (6/9) Movie CLIP - Our Deepest Fear (2005) HD