· 

Ik ben er ook nog!

Nou, daar zitten we dan! 'Koffie, thee vraag ik aan Marjolein. '

- 'Ach, maakt mij niet uit, wat heb je klaar?’

'Nou, alles maar wat wil jij?'

- 'Ik pas me aan, wat neem jij?’

'Ik ga voor whisky, heerlijk om een coach gesprek eens anders te starten'

Marjolein is van slag: 'ehm, oké, doe mij ook maar.'

'Kak, moet ik nog wat glazen en whisky gaan halen…'

 

'Weet je Ina, hier ben ik zo klaar mee.'

 

'Anderen pleasen is voor mij als drugs of alcohol. Als een manier om het gevoel van ongemak en afkeuring van anderen te voorkomen.

Als anderen die iets niet fijn vinden, het niet kunnen waarderen of irritant vinden, word ik net een grote baby. Ik kruip me terug in mijn cocon naar trauma’s uit mijn kindertijd en in mijn eigen diepe gevoel van onzekerheid.'

'Hoe stop ik met het pleasen van anderen en kom ik meer op voor mezelf?'

'Ben er zo klaar mee!' Please pruillipje, nipt van haar glas en trekt een vies gezicht.

 

Tja, koffie met een goede koek erbij is soms beter als je zelf een keuze durft te maken!

foto Unsplash: nick-page

Het please menu:

Het blije ei: Je bent altijd blij, met alles en in alle situaties

Of je je blij, verveeld, boos, depressief, bang of diepongelukkig voelt, je hebt altijd dezelfde vriendelijke lach op je gezicht. Je laat nooit je negatieve emoties zien, maar alleen je lach.

Door jouw lach zullen anderen zich beter voelen, alsof je altijd alles prima vindt.

Maar is dat ook zo? Je denkt dat anderen op deze manier graag bij je zijn, terwijl die voortdurende lach ook vervreemd kan aanvoelen.

 

De hangplant: Je hangt nooit op

Als iemand je belt, ben jij altijd het luisterend oor.

“Uhuh, ja, ja, ja, ja klopt, zeker, uhuh, ja….”

Jij bent nooit de persoon die het telefoongesprek eindigt. Je wacht altijd totdat de ander zegt dat hij/zij moet ophangen.

Pas dan neem je afscheid. Bij een telefoontje van een callcenter kan dit lastig worden.

 

Aanpas Annie(of Anton): Je zegt nooit wat jij wilt doen

“Wat wil je vanavond eten?”

Wat is jouw antwoord op deze vraag?

“Wat jij wilt…” Of “Waar jij trek in hebt.” Of “Kies jij maar.”

Jij bent nooit de eerste die een suggestie doet. Op deze manier ontkom je namelijk de situatie waarin de ander het niet met je eens is, en eigenlijk iets anders wilt eten dan jij.

Maar tegelijkertijd voorkom je ook dat jullie iets gaat eten waar jij zin in hebt. Gaat de liefde niet door jouw maag?


  • Doe'k wel! Je biedt aan dingen te doen die je eigenlijk niet wilt doen
    Je weet dat een vriendin iets fijn vindt en daarom bied je aan haar ermee te helpen, zelfs wanneer je het helemaal niet leuk vindt om te doen, zoals bijvoorbeeld altijd maar haar huis schoonmaken of op haar kleine oppassen.

En je biedt ook aan te helpen wanneer je er helemaal niet goed in bent, zoals de belastingaangifte voor een ander doen.

Je biedt het aan omdat je weet dat je de ander daarmee een plezier doet, maar tegelijkertijd is het ongelooflijk vermoeiend voor je.

 

Weet ik veel! Je bent zo gewend aan anderen pleasen dat je jezelf niet meer kent

Je bent zo gewend om altijd overal in mee te gaan, en op alles ‘Ja’ te zeggen, dat je met dingen instemt die je haat.

Na een tijdje weet je helemaal niet meer wat je wel/niet lekker vindt.

Zo zit je weer met je hoofd boven een kom erwtensoep nadat je overtuigend zei ‘Ja heeeerlijk’, terwijl je erwtensoep afschuwelijk vindt. Je zegt altijd ‘Ja’ in een poging om overal bij te kunnen horen.

 

Draaideur gigant: Je vraagt nooit iets direct aan een ander

Je draait er juist om heen, waardoor de vraag er nooit duidelijk uitkomt. Je geeft de ander juist mogelijkheden om ‘nee’ te zeggen.

Misschien dat de ander juist wacht op je vraag en heel graag met je mee wilt.

 

Doeg dumpert: : Je gaat weg zonder gedag te zeggen

Je bent het muurbloempje dat opeens weg is zonder anderen gedag te zeggen. Dan hoef je anderen niet te vertellen dat je liever naar huis wilt gaan. Zo zien iedereen je alleen wanneer je het ontzettend naar je zit hebt, denk je.

Weet je wat het grootste probleem is? Je bent jezelf verloren. Door altijd anderen te pleasen doe je niet meer de dingen die jij wilt doen.

En weet je, daar wordt je niet gelukkiger van. Het zit vooral in je eigen hoofd. Jij denkt anderen te pleasen, maar de ander ziet dit heel anders.

De ander maakt ook graag zijn eigen ontbijt, of gaat ook graag naar het Thai restaurant dat jij zo lekker vindt, of begrijpt heel goed dat je graag naar huis gaat. De ander ziet dingen anders dan jij denkt.

foto Unsplash: mika-baumeister


Alles en iedereen is belangrijker dan jezelf.

Een mensen pleaser “wil dat iedereen om hem/haar heen blij is, en zal er alles voor doen. Alles en iedereen is belangrijker dan henzelf.

 

De gevolgen van anderen pleasen

De enige authentieke manier om uit je mensen pleasen-dilemma te komen, is om te beginnen je bewust te worden van je eigen omgeving.

Je kunt alleen jezelf veranderen!

 

In deze link een 9 anti please tips

 

 

Zeg jij altijd ‘ja’ op (hulp)verzoeken en uitnodigingen – alleen maar om anderen te pleasen? Ben jij diegene die iedereen altijd uit de brand helpt? Of degene die altijd overal bij is, omdat je niets wil missen? Dan wordt het tijd dat je jezelf eens 3 vragen gaat stellen voordat je de volgende keer weer overal ‘ja’ op zegt, terwijl je misschien ‘nee’ bedoelt.

 

 

 

“Tijd is het meest kostbare dat je hebt,
denk daarom goed na over hoe je hem invult”

 

Dat is één van de beste mantra’s die je in het leven kunt hebben. En we springen nogal eens ondoordacht met onze tijd om. Door bijvoorbeeld te vaak ‘ja’ te zeggen op verzoeken waar we eigenlijk vanuit ons diepste wezen ‘nee’ op willen schreeuwen. Uit beleefdheid, om anderen te pleasen. Maar wordt het niet eens tijd om jezelf te pleasen? Constant aan jezelf voorbij lopen kan namelijk (gezondheids)problemen opleveren op de lange termijn.

 

Om je te helpen met beter nadenken over hoe je je tijd besteed, voordat je op elke uitnodiging en elke verzoek van anderen ‘ja’ zegt, zou je jezelf eens een paar vragen moeten stellen. Essentiële vragen die gaan over hoe jij je tijd eigenlijk zou willen besteden. En waarom je dat niet gewoon zou doen zoals jij het wil, in plaats van anderen pleasen en je tijd aan hun verzoeken en evenementen uitbesteden.

 

foto Unsplash: jose-aragones


Om precies te zijn bestaan er 3 essentiële vragen die je jezelf zou moeten stellen, de eerstvolgende keer dat je weer de neiging hebt om meteen ‘ja’ uit te spuwen – terwijl je ‘nee’ bedoelt. Om vervolgens je tijd aan de wensen van anderen te besteden, in plaats van hem waardevol op je eigen manier te besteden.

Bijvoorbeeld – je buurvrouw belt op een zaterdagmiddag aan, vraagt of je haar nog eens kan laten zien hoe ze dat taartrecept van jou moet maken. Je zou denken dat ze het na de eerste keer demonstreren wel weet. En bovendien was je van plan om vandaag in de tuin te werken en daarna lekker met een boek op de bank te kruipen. Je wil niet onbeleefd zijn en je buurvrouw zeker te vriend houden. Wat zeg je?

 

Of: een oud-studiegenoot wil een reünie opzetten en vraagt jou om haar te helpen met de organisatie. Eigenlijk heb je weinig behoefte om de mensen uit die tijd nog eens te zien, omdat je er nooit zo’n speciale band mee had en de herinneringen uit die tijd niet bepaald de mooiste zijn uit je leven. Bovendien heb je het te druk om er ook nog eens zo’n evenement bij te organiseren. Toch ben je wel nieuwsgierig naar zo’n reünie en is het misschien stom om te zeggen dat je niet meedoet. Wat doe je?


STEL JEZELF DEZE 3 VRAGEN, VOORDAT JE REAGEERT:

1. Waar moet ik ‘nee’ op zeggen wanneer ik hier ‘ja’ op zeg?

Je tijd kun je maar één keer spenderen. En als je het invult met het een, sluit je iets anders automatisch uit. Altijd. Bedenk bij de buurvrouw bijvoorbeeld hoe je je zaterdagmiddag eigenlijk wilde spenderen: lekker in de grond wroetend en lezend. Is het het waard om deze tijdsbesteding in te leveren voor een middag in haar keuken, taarten bakkend?

Of de tijd die je kwijt bent aan het organiseren van een reünie, waar kan je die nog meer aan besteden? Aan de remake van je woonkamer, die je al een tijd aan het uitstellen bent bijvoorbeeld. Of gewoon aan tijd met je gezin, waar je al zo weinig van hebt.

Bedenk je goed of het verzoek of het evenement de tijd waard is, ten opzichte van het alternatief. Of je achteraf geen spijt krijgt, omdat je tuin in een oerwoud is veranderd doordat je het gras niet hebt gemaaid. Of je zoontje opeens te groot is voor de speeltuin, terwijl je nog zoveel tijd met hem daar door had willen brengen – in plaats van je bezighouden met een reünie die je in eerste instantie al niet zoveel interesseerde.

Ga je iets missen? Ga je spijt krijgen als je het niet doet? Oftewel: is het de beste manier om op dat moment je tijd te besteden?

2. Kan en wil ik me hier 100% voor geven?

Vraag jezelf af hoeveel je kunt betekenen voor de ander, en hoeveel het betekent voor jezelf wanneer je ‘ja’ zegt. Wat heb je er aan? Wat heeft die ander aan jou?

 

Kun je er 100% voor gaan? Is het minder? Dan verdoe je niet alleen je eigen tijd, maar ook die van de ander. Je voldoet niet aan verwachtingen, stelt teleur en iedereen was dus beter af geweest wanneer je ‘nee’ had gezegd in plaats van ‘ja’.

 

cfoto Unsplash: laudio-schwarz

3. Staat het in lijn met mijn doelen en waarden in het algemeen?

Bij elke optie voor tijdsbesteding die van je gevraagd wordt, vraag je je af of het past in de doelen en waarden die je in het algemeen voor jezelf hebt? Pas jij in de omgeving waar je een uitnodiging voor hebt gekregen? Zijn dat de mensen met wie je je wil omringen? Kun jij er iets van leren wanneer je je buurvrouw helpt met taarten bakken? Kun jij er waarde uithalen wanneer je een avond met oud-studiegenoten doorbrengt? Past het bij jou? Kom jij er verder mee?

 

Natuurlijk, soms maak je een sociaal compromis. Je wil je buurvrouw te vriend houden, dus help je haar een handje uit. Maar ze moet niet elk weekend voor je deur staan. Deze laatste vraag geldt dan ook voornamelijk voor grotere dilemma’s tussen ‘ja’ en ‘nee’. Dilemma’s als: “Wil ik deze baan aannemen?”, “Is dit de juiste vriendengroep voor mij?” of “Wil ik me mengen in het lokale verenigingsleven?”.

 

Denk bij elk dilemma, groot of klein, even aan deze 3 vragen. En vraag jezelf vooral af welke waarde ‘ja’ zeggen voor jou met zich meebrengt. Maak de keuzes over de invulling van je tijd op basis van wat jij wil en wat jij belangrijk vindt, in plaats van alleen maar hier een handje uithelpen daar leuk en sociaal doen om anderen tevreden te houden. Help je buurvrouw alleen als het gazon en dat boek jou een worst kunnen wezen. En neem deel aan die studiereünie als jij denkt daar een waardevolle tijd te beleven, waardevoller dan alle andere dingen die je in die tijd kunt doen.

 

foto Unsplash: e-uuUpLtRkK0g


Dilemma groot of klein:

Bron:

vitaalgezond/tijdwinst
Toren C Standaardcontrole

TED talk: Why people pleasing is hurting you