· 

Zonder twinkel geen winkel

Mijn eerste seizoen op het Avonturenpark vergeet ik niet snel. Nu zijn de parken al blij als ze in mei ergens open mogen. #kak Corona.

Normaal gesproken is dat ergens rond Pasen. Op donderdagmiddag om 17:15 ben ik als leidinggevende nog druk bezig om het terras uit te zetten als Bert Bols, de bromsnor- inspirator- klein-boekje-mentor me aankijkt vanachter zijn kleine brilletje met kraaloogjes. 'Wat ben je aan het doen?' 'Nou Bert, het is nog niet af.' Waarom zijn Twentse uitspraak volgde.

'Het wark krieg’j nooit of!'

 

En dat is ook zo met het ondernemen….

Je hoeft niet te wachten met ondernemen totdat je ‘af’ bent.

Je kan wachten tot ‘later als ik groot ben’ word ik ondernemer. Eindelijk weg uit loondienst en gewoon voor jezelf beginnen? Heb jij het lef om er vol voor te gaan? Of meer last van wat sputterpoep?

 

 

foto Unsplash: radu-petroni

Perfectionisme is lang wachten...

Perfectionisme is de laagste levensstandaard

Sputterpoep omdat er altijd wel een excuus kan zijn. Eerst nog een stuk van de hypotheek af, kinderen die studeren, zelf nog aan de studie gaan, of ik ga het combineren naast mijn baan. Die gaan dus eerst in de Alibitherapie.

Het is nooit af, dat klopt. Het werk is nooit af dus begin nou maar gewoon met ondernemen. 

Hoe leren vogels vliegen?

In de natuur legt een moedervogel haar eitjes in een nest. Wanneer de jongen uitkomen zijn ze naakt en hulpeloos. Vader en moeder voeren hun jongen en ze groeien al snel uit tot bevederde jongen. Wanneer de jongen ook veren aan hun vleugels krijgen, is het tijd om te leren vliegen.

Aangezien het nest veel te klein is voor de  opgroeiende jongen, springen ze één voor één overboord om op de grond en in de struiken te leren vliegen.

Het kan enkele dagen duren vooraleer de jonge vogels kunnen vliegen, maar in tussentijd blijven de oudervogels hun jongen voederen en beschermen.  Dat is de normale gang van zaken in onze natuur.

En wij blijven maar ervaringen opdoen voordat we durven te vliegen als ondernemer.

Zo moddert de tijd voort en schuift je droom om voor jezelf te beginnen steeds verder naar de achtergrond. Dit is een onversneden vorm van perfectionisme. En ondanks dat dit woord ‘perfect’ in zich draagt, is het een allesbehalve handige aanpak. Sterker nog: perfectionisme is misschien de laagst mogelijke levensstandaard. Het wordt namelijk toch nooit perfect. Als je je verder ontwikkelt, schuift je lat namelijk mee omhoog. Nog hoger springen terwijl de vogeltjes juist met de poten in de klei beginnen. Dan heb je pas te maken met een slimme vogel!

 

foto Unsplash: zoran-borojevic

Waarom succes weinig van doen heeft met perfectie

  • Je hoeft niet de beste te zijn: kun jij een lekkerder hamburger bakken dan een grote burgerketen? Vast wel, of anders ken je wel iemand die dat kan. En toch is de keten met de grote gele M een wereldwijd miljardenbedrijf, en die lekkere-burger-bakker niet.

  • Kritiek krijg je sowieso: of je ervan houdt of niet, we kunnen veilig stellen dat Celine Dion een goede zangeres is. En toch krijgt zij bakken kritiek over zich heen. Goed zijn in wat je doet, biedt dus geen enkele bescherming tegen kritiek. Als je hoe dan ook kritiek gaat krijgen, kun je net zo goed beginnen voordat je supergoed bent.

  • Je opleiding doet er niet toe: Richard Branson heeft zijn middelbare school nooit afgemaakt. Alexander Bell, de uitvinder van de telefoon, heeft niet gestudeerd. Steve Jobs stopte in het tweede jaar van zijn studie en onnoemelijk veel acteurs en muzikanten hebben geen diploma.

  • Je hoeft niet de eerste te zijn: Als Mark Zuckerberg zich had laten imponeren door het bestaan van MySpace, hadden we nu geen Facebook.

Begin met ondernemen voordat je er klaar voor bent!

 

Je kunt dus net zo goed nu meteen van start. Het grote voordeel van beginnen voordat je er ‘klaar’ voor bent, is dat je door te starten de grootste kans hebt om goed te worden in wat je doet. Goed zijn in je werk is net als autorijden: je leert het pas écht in de praktijk.

Kijk dan ook een kritisch naar je tijdvreters en skippen maar! Ik heb geen tijd is een excuus van de jaren ’90. Stop met Netflix en social media en je hebt er per dag 3 uur extra bij om te gaan ondernemen.

Met 21 extra uren in de week kan je prima dat gaan doen wat nodig is om succesvol te worden. Wel even kijken wat succes voor jou betekent!

Verwijder je tijdvreters

We hebben allemaal momenten dat we het gevoel hebben dat de tijd voorbij vliegt. Voordat we het weten zijn we zo 1,5 uur verder. Dat is tijd die we niet meer kunnen inhalen. Als je van deadlines houdt is dat een mooie methode om de druk op jezelf te verhogen.

Houd je echter niet van deadlines, dan is het handig om te kijken naar jouw tijdvreters.

 

 

 

Analyse tijdvreters

Neem de volgende lijst van de belangrijkste 21 tijdvreters door en kruis de vijf aan die voor jou het belangrijkste zijn:

1. Onduidelijke doelstelling

2. Geen prioriteiten stellen

3. Pogingen teveel tegelijk te doen

4. Gebrekkig overzicht over lopende zaken

5. Slechte dagplanning

6. Persoonlijke desorganisatie/ overvol bureau

7. Papierwinkel en leesstof

8. Slecht aflegsysteem

9. Gezoek naar notities, adressen, telefoonnummers

10. Gebrek aan motivatie/ onverschilligheid t.o.v. het werk

11. Gebrekkige coördinatie, slecht teamwerk

12. Telefonische onderbrekingen

13. Onaangemelde bezoekers

14. Geen NEE kunnen zeggen

15. Onvolledige, te late informatie

16. Gebrek aan zelfdiscipline

17. Niet geheel uitvoeren van opdrachten

18. Afleidingslawaai

19. Langdurige besprekingen

20. Gebrekkige voorbereiding op gesprekken en besprekingen

21. Geen of gebrekkige informatie

22. Geklets over persoonlijke aangelegenheden

23. Teveel communicatie

24. Teveel aantekeningen bij stukken

25. Uitstelleritis

26. Alle feiten willen kennen

27. Wachttijden (bijvoorbeeld bij afspraken of besprekingen)

28. Haast, ongeduld

29. Te weinig kunnen delegeren

30. Gebrekkige controle over gedelegeerd werk

31. Sociale media

Als je er meer dan 5 tijdvreters hebt aangekruist omdat je niet kan kiezen, is dat een heel sterk signaal voor je. Wat ben je eigenlijk aan het doen de gehele dag? Lees de tips rondom timemanagement eens door en ervaar waar jij je vluchtgedrag toont 

Vervolgens ga je keuzes maken. Durf te kiezen en ga aan minstens 2 belangrijke tijdvreters werken. Vervang deze door iets dat een bijdrage levert aan je bedrijf of je doelen. Zorg er tevens voor dat het dingen zijn waar je energie van krijgt. Dan is het namelijk goed vol te houden. Doe dit minimaal 1,5 week (liefst 3 weken) lang. Daardoor ben je een nieuw patroon aan het aanmaken voor jezelf.

 

foto Unsplash: adam-kring

Tijd over...

Hieronder heb ik in totaal 10 dingen waardoor je tijd kan winnen. Uiteraard is er meer, maar het geeft je in ieder geval een goede start als je er een paar van overneemt.

Tijdsbeheersing: 10 tips

1. Plan de dag van morgen

2. Plan per dag iets om echt af te maken

3. Plan belangrijke niet-urgente taken op rustige tijdstippen en neem daar de tijd voor

4. Plan ‘blokuren in

5. Meld in een telefoongesprek direct de reden/ het doel waarvoor je belt

6. Handel papier en mailwerk in één keer af

7. Doe gelijksoortige taken achter elkaar

8. Denk in de ochtend, praat in de middag

9. Ga door met werken als iemand in de omgeving je stoort, terwijl het niet voor jou is

10. Gebruik je hoofd om te denken en niet om te onthouden 

 

divya-agrawa


Ondernemers uitdagingen

Kleine stapjes maken samen één reuzensprong uit het veilige nest!

 

En waar loop jij tegenaan. Voorkom de 7 meest voorkomende ondernemersproblemen te voorkomen:

• Hoe kies ik de juiste richting?

• Hoe zorg ik dat klanten mij kennen?

• Hoe zorg ik dat ik me niet alleen voel?

• Hoe houd ik focus?

• Hoe blijf ik doorzetten en genieten?

• Hoe kies ik de juiste prijs?

• Hoe verkoop ik meer?

Ontspannen ondernemen is een vaardigheid. Die kan ook jij dus ga eens in gesprek met een business coach. Eentje met pit, humor om jou te laten vliegen.

 

The sky is the limit!