· 

Ik voel me moe en lusteloos, hoe krijg ik meer energie?

Tja, dat klopt denk ik bij mezelf, haar hele houding roept maar 1 ding: ‘Moehoeoeoeoeoeoeo’ En toch mag ze nog even doordraven want haar werk als manager roept en trekt aan haar, het team levert door de afstand wat gedoe op.
Haar mantelzorg huppelt leuk mee op de bagagedrager en dan heeft ze ook nog een gezin.

 


Gelukkig vindt ze zichzelf een kanjer, not!

Dan kan het zijn dat het lontje korter wordt en het opladen onderweg wordt vergeten.

Een gemiste kans!

foto Unsplash: Mariola Grobelska

Candy Dulfer

In het kader van ’jezelf niet goed genoeg vinden’, wil ik graag een stukje citeren dat afkomstig is uit het tijdschrift ‘Haper’s Bazaar’ van mei 2019 met daarin een interview met Candy Dulfer.

Zij is een uitermate getalenteerde saxofonist en heeft met vele beroemdheden geweldige muziek gemaakt. Haar vader is ook muzikant.

Candy Dulfer: “Mijn vader staat bekend als een brutale man, maar zijn eigen positie in de muziek schat hij te nederig in. Ik vind hem soms te bescheiden. Het is een dun lijntje tussen bescheidenheid en jezelf naar beneden halen. Ik neigde vroeger naar dat laatste, uit onzekerheid. Nu niet meer. De zanger Prince is eens tegen me uitgevallen toen ik mezelf zat af te kammen. Toen zei hij: “Wil je daar eens gauw mee stoppen, want je haalt je vader naar beneden, je ouders, de naam Dulfer, de mensen die jou in staat hebben gesteld om te worden wie je bent.’ Zo had ik het nog nooit bekeken.” 

 

afbeelding magaine Paagman

Rust & Risico

Nu met al dat thuiswerken is het vooral een balans gaan vinden tussen rust zoeken en risico nemen. Stress en een burn-out kijken gretig met je mee.

Straks ben een een oud vel en kan je alleen maar denken 'had ik maar'

 

Dus om dan maar met wat rust te beginnen, de foto aan de kop is gemaakt op de Malediven, dat duurt nog wel een tijdje voordat we weer los mogen gaan op een all-in buffet. En al dat bunkeren en teveel zon is ook weer een slecht idee. Dus ontvang je wat RUST. De psychologie van ontspannen en bijkomen in de moderne wereld.

Claudia Hammond heeft er een goed boek (Rust) over geschreven

 

Hoe ontspannen we, kalmeren we onze geest en laden we ons lichaam op? Die vragen zijn in de moderne wereld relevanter dan ooit. In het boek rust brengt ze tien activiteiten in kaart die uit het onderzoek als meest rustgevend naar voren kwamen.

Dus op naar een betere balans in ons leven, de top 10:

 

10 Mindfulness 

9 Tv-kijken

8 Dagdromen

7 Een lekker warm bad

6 Een flinke wandeling

5 Niets bijzonders doen

4 Naar muziek luisteren

3 Ik wil alleen zijn

2 Tijd in de natuur doorbrengen

1 Lezen

 

Speel met bovenstaande punten en voeg ze toe in je agenda maar voorkom dat je zoektocht naar rust je rusteloos maakt.....Anders schiet je zowaar in een bore-out.

Risico

Op dit moment blijft het leven een soort van schijn veiligheid, we blijven zitten in onze baan en misschien verlangen we wel naar het ontslag, uitzingen voelt beter. Of Netflix kijken met je partner en het goede gesprek uit de weg gaan is makkelijker. Door al het stilstaan kom je blijkbaar ook niet meer in beweging.

En toch gun ik je elke dag meer risico.

 

Onderstaand gedicht is jaren met me mee gegaan, van werkplek naar werkplek. Puur om mij te inspireren om toch het risico te blijven aangaan. Dat gun ik de huidige bank zittende natie vandaag én morgen!

Als...

 

Als je denkt: Ik ben verslagen

Is de nederlaag een feit.

Als je denkt: Ik zal niet versagen.

Win je op den duur elke strijd.

Als je denkt: Ik kan’t niet halen.

Is de tegenslag op til.

Want het overslaan der schalen,

hangt voornamelijk af van wil

 

 

Moedelozen gaan ten onder,

door hun twijfel, door hun vrees.

Vechters winnen door een wonder

telkens weer de zwaarste strijd.

Denk: Ik kan het,

en dan gaat het.

Iedereen vindt bij wilskracht baat.

En in zaken wint de daad,

het van het nutteloos gepraat.

 

 

Als je jammert: Ik ben zwakker

dan mijn grootste concurrent.

Blijf je levenslang de stakker,

die je ongetwijfeld bent.

Niet de Goliaths en der rijken

tellen in het kamp voor zes.

Maar de fermen die niet wijken,

hebben vroeg of laat succes!!

 

Als je nooit risico neemt,

Weet je ook niet wat je

De volgende keer anders moet doen!

 

foto Unsplash Dylan Nolte