· 

Productiviteit Prutser

Zijn het nou handvatten of handvaten. Ik ben sinds het pannenkoekenpan of pannekoekenpan? Ben, net als mijn leeftijd en het tellen, gestopt met het zoeken naar het juiste antwoord. Vind ze lekker, met veel stroop en suiker, de pannenkoeken dus.

Deze week is het een beetje grenzeloos ondernemen, Hans is een boeiende ondernemer, hij wil groeien en meer bereiken alleen ontbreekt het hem aan focus. 

Nou ja, de opdracht naar sales is vrij duidelijk alleen door het vertrek van de salesmanager ligt nu het salesteam wat uit elkaar. Hij verliest onderweg zijn plezier en kijkt me aan. 'Wat vind jij dan, er zit toch geen puf in dit team?' 'Nou, ehm, je benoemt net naar je mensen dat ze vooral eerst wat moeten opbrengen en als er dan ook nog wat tevredenheid heerst onder het team dan vind jij het wel prima.'

 

 

Rebels kijk ik hem aan, een nieuw woord in deze is werkgeluk, een beetje betrokkenheid. En met zo’n opmerking van jou, lopen ze zo naar je concurrent.

Hans is enorm ondernemend zijn, maar niet altijd effectief. Hij wil alles zelf doen of kan niet loslaten. Dat kost vaak te veel tijd en het leidt af van waar hij als ondernemer mee bezig moet zijn: focus en groei.

 

foto Unsplash: minh pahm


Inzicht door overzicht

Het vertrouwen geven aan team sales en doelstellingen zo uitleggen dat ze er als team mee aan de slag kunnen gaan. Ze intern geen sukkels noemen want dat voelen ze. Het gaat erom wat communiceer jij? 

Wat Volgens Mehrabian is de communicatie regel 7%-38%-55%. Oftewel, 7% van de communicatie zijn woorden, 38% intonatie en 55% lichaamstaal. Elke zin waar je sukkel achter kan plaatsen gaat je vast inzicht geven, bij de ander ook.

Dat stroomt er door al je zweetklieren en andere vage gaten in je lichaam.

 

Wil je controle houden of loslaten?

Want als je wilt loslaten dan gun ik je dat je gaat investeren in je relatie met je teamtoppers. Kan zomaar een schot in de roos zijn. Maar het gaat toch over productiviteit. Juist, een organisatie betaald natuurlijk gewoon je salaris maar hoe gaaf mag het zijn dat medewerker én organisatie op elkaar aansluiten. Dat de bestaansreden van de organisatie klopt én dat de medewerker klopt binnen zijn of haar vel en in de organisatie. De oprichter van IKEA, Ingvar Kamprad was hierin vrij duidelijk. Wees je bewust van elke 10 minuten die je aan mijn organisatie geeft, want het zijn elke keer 10 minuten van jouw leven.

De 5 tips van opa Ingvar

Dit zijn de 5 leiderschapslessen van de Ikea-oprichter:

 

1. Leiderschap is het goede voorbeeld geven, naar je medewerkers luisteren en proberen hen te motiveren. Simpel is wel zo makkelijk.

2. Contact met medewerkers staat voorop. 'Voor mij is het belangrijk om contact te hebben met mijn medewerkers. Om dicht bij hen te staan. Er verscheen onlangs een onderzoek van een business school waaruit blijkt dat leiderschap niet alleen gaat over cijfers, maar over mensen. Het gaat over het hart van je medewerkers. Dat is waar de wereld nu op zit te wachten. Mensen zijn geen nummertjes. Zij willen zich gewaardeerd en belangrijk voelen.

3. Bij Ikea is de werkvloer de beste universiteit. Daar leer je alles over de business wat je moet weten. We staan op die manier dicht bij de realiteit en leren alles over klanten. Een fout op papier zegt niet zo veel, maar als je een tafel van slechte kwaliteit in handen hebt en een boze klant te woord moet staan, onderneem je onmiddellijk actie.'

4. En moedigt fouten aan. Alleen iemand die slaapt maakt geen fouten zeg ik altijd. Ik noem mezelf ook de fiascoman. Uiteindelijk is het natuurlijk best goed gekomen. Veel mensen maken fouten en proberen dat te verbergen of anderen de schuld te geven. Ik waardeer fouten en het toegeven ervan.

5. Ikea gaat boven alles. Niet alleen je tijd, maar ook je hart geven voor de zaak. Daar gaat het om.'

 

Tja, dat kan natuurlijk alleen als het kloppende hart past bij de organisatie maar ook andersom. Past de organisatie bij jou. Wat wil jij bereiken en durf je dit ook aan te geven. Hier met hart en ziel voor te gaan met een passende werk-privé balans want je hart geef je niet zomaar maar aan de eerste liefde die voorbij komt, toch?

En uit eigen ervaring bij Ikea kan ik melden dat ik het jammer vind dat opa er niet meer is. Zijn manier van ondernemen gaf niet alleen de letters op de gevel de glans maar ook de interne organisatie.

 

foto Unsplash: Semen Borisov


Het vaststellen van de productiviteit

Een handig hulpmiddel voor leidinggevenden voor het vaststellen van de productiviteit

In het prachtige boek van John Strelekey, the big five for life  zit een mooie productiviteit meter.

 

Vul bij elke vraag he antwoord in. Een 1 is de onderkant van de schaal en een 10 de bovenkant. Bij de eerste vraag, bijvoorbeeld, over dat mensen enthousiast zijn als ze op maandagochtend op hun werk verschijnen, zou een 1 betekenen dat ze helemaal niet enthousiast zijn. Als je alle vragen hebt ingevuld, neem dan het totaal en dat vermenigvuldig je met twee. Op die manier kun je gemakkelijk in kaart brengen hoe groot de productiviteit zal zijn op een schaal van 1 tot 100.

Productiviteit

Cijfer van 1-10

(1 is lage productiviteit, 10 is hoge productiviteit)1. Mensen zijn enthousiast als ze op maandagochtend op het werk verschijnen.

2. Mensen vervullen hun taak zonder dat iemand hen in de gaten houdt. Ze proberen niet onder de dingen die ze behoren te doen uit te komen (bijvoorbeeld door gezellig geklets, lange lunchpauzes, dwalen door de gangen etc.)

3. Mensen kennen de Reden van Bestaan van de organisatie (dat kan ook zijn: de afdeling, divisie e.d. afhankelijk van de functie van de leidinggevende die de mensen aanneemt).

4. Mensen beseffen dat wat zij doen voor de organisatie helpt haar Reden van Bestaan te vervullen.

5. Mensen vervullen hun eigen Reden van Bestaan met het werk waar ze voor betaald krijgen (als je denkt dat mensen hun eigen Reden van Bestaan niet kennen, vul je hier een 1 in).Totaal

Resultaat of winst moet altijd voorop staan in een bedrijf, aandachtspunt nummer één. Zonder winst of rendement kan een bedrijf niet functioneren, kan er niemand betaald worden. Je combineert getalenteerde mensen, die zich bezighouden met hun eigen Reden van Bestaan, met een organisatie met een gelijkluidende Reden van Bestaan. Je hebt dan te maken met mensen voor wie hun werk niet alleen betekent dat ze betaalt krijgen, maar die aan dat werk ook voldoening ontlenen.

Creëer een werkomgeving in de familiesfeer waar je goede mensen inhuurt en geef ze vervolgens de ruimte om zelf de beste weg naar succes te vinden.

 

Ieder mens, is zijn hele leven lang, tot het leiderschap geroepen, al is het alleen maar om zichzelf leiding te geven.

 

 

 

Foto: Unsplash Annie Spratt

Leiderschap

Dus leidinggevende/ ondernemer zoek naar je eigen talent om de juiste mensen te verbinden aan je organisatie. Als een mens succes kan hebben met dingen waar hij niets om geeft, dan moet hij wel heel veel succes hebben met iets wat echt iets voor hem betekent. En als zo iemand heel veel succes heeft, geldt dat succes ook voor het bedrijf, en dat betekent dus een hoog rendement en groot succes, voor iedereen.

ELK MOMENT IS EEN NIEUW BEGIN

Kies nu voor verandering. Vind jezelf opnieuw uit. Zet de volgende stap. Experimenteer. Ontdek.

Geloof in je dromen. Overwin het onbekende. Blijf vragen stellen en leef bewust. Zo is elk moment een nieuw begin. Er komt een moment waarop je je afvraagt of je bent waar je wilt zijn en of je doet wat je wilt doen.