· 

Het gedoe van de coach

Wat zegt de coach ervan?

 

‘Mijn baas is blij met me, ik heb een leuk contact met mijn collega’s en mij salaris is ook niet om over te klagen. Toch ben ik niet echt gelukkig in mijn werk. Vaak droom ik van een ander leven, niet meer elke dag in de auto naar kantoor, de stress of ik het wel red om de kinderen op tijd op te halen.

wordt het niet eens tijd dat ik iets ga doen waar ik echt blij van wordt?’ Ina Mennegat (46), leiderschap- en loopbaancoach krijgt deze vraag vaak. Aan haar vroegen we hoe je definitief het roer omgooit.


Veel mensen willen gewoon iets anders maar weten niet wat. Hoe kom je erachter wat je wilt?

‘Ik wil iets anders, maar wat?’ is de meest gestelde vraag die ik tegenkom in mijn werk als loopbaancoach. Veel mensen maken een weinig bewuste studie- en loopbaankeuze. Ze vinden wat ze doen best leuk maar op een gegeven moment vragen ze zich af: ‘is dit alles?’, ‘doe ik het hiervoor?’

 

Dan wordt het tijd uit te zoeken wat je nou echt wil met je leven en met je werk. Waar liggen je passies, what makes you tick? Dat zijn de wezenlijke vragen en hét moment om bijvoorbeeld met een loopbaancoach te gaan praten of een boek te kopen over het maken van (loopbaankeuzes. Je kunt ook gewoon beginnen om aan vrienden te vragen wat zij bij jou vinden passen.

 

Hoe kom jij erachter wat bij iemand past?

Vaak vraag ik aan mijn cliënten wat ze als kind wilden worden, dat geeft meestal al inzicht in wat iemand echt interesseert. Ook vraag ik naar hun dromen, of bespreek met ze wat ze willen zien als ze op hu sterfbed terugkijken op hun leven, wat willen ze dan bereikt hebben? En dan komt het maar zelden voor dat iemand miljonair wil zijn, meestal willen mensen iets betekend hebben voor anderen, of iets tastbaars nalaten. Heel belangrijk is ook om te kijken naar de keuzes die mensen al gemakt hebben in werk en leven, hoe gelukkig ze daarmee zijn en wat ze geleerd hebben van die keuzes die ze in het verleden hebben gemaakt. Een goede oefening is ook om te onderzoeken welke vacatures aanspreken en waarom. Dat is vaak heel verhelderend.

Sommige mensen dromen al langer van een ander beroep. Hoe krijgen ze dat laatste duwtje in de rug om echt iets anders te gaan doen?

 

Stop met dromen! En ga heel realistisch kijken naar wat het uitvoeren van je dromen betekent. Door veel te praten met anderen of met een loopbaancoach, krijg je meer kapstokken om je gedachten te ordenen en keuzes te maken.

 

 

Het gaat erom te onderzoeken, te voelen en te weten wat jou drijft. Pas als je wet waar je gelukkig van wordt, kun je keuzes maken en durf je de beslissingen te nemen om daadwerkelijk iets anders te gaan doen.


Welke drijfveren, interesse en vaardigheden spelen een rol?

Drijfveren en interesse zijn heel persoonlijk, die zijn zo individueel bepaald. De een wil belangrijk zijn voor anderen, de ander wil graag creatiever bezig zijn. Dan maak je andere keuzes in je werk en leven dan wanneer geld verdienen het meest belangrijke voor je is. Talenten en vaardigheden zijn een ander verhaal, die bouw je door de jaren heen op. Het mooist is natuurlijk als je vaardigheden aansluiten bij je interesse, maar vaak is dat niet het geval. Als je besluit een heel andere loopbaanrichting op te gaan betekent dat meestal dat je nieuwe vaardigheden moet aanleren, in praktijk komt dat neer op een opleiding. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om te onderzoeken welke beroepsrichtingen passen bij jouw vaardigheden

Hoe kun je afrekenen met belemmeringen en blokkades en zet je je planen om in daden?

Je bewust worden van aanwezige belegeringen en blokkades is de eerste en misschien wel de wezenlijke stap in het afrekenen ermee. Het is lastig om in een paar zinnen aan te geven wat je kan doen. Meestal probeer ik met concrete opdrachten bij een cliënt ander gedrag of andere gevoelens te stimuleren.

Is een concreet plan van aanpak voor de toekomst nodig?

Ja, want voor sommige mensen is het moeilijk veranderingen ook daadwerkelijk uit te voeren. Een plan van aanpak helpt je om die stappen te zetten die je je hebt voorgenomen in het gesprek met je coach of een vriend. Het is wel belangrijk dat het plan van aanpak reëel doelen heeft en dat je stap voor stap naar je nieuwe (loop)baan gaat.

Unsplash: deli de la rua


Hoe belangrijk is hulp van buitenaf?

 

Het voordeel van hulp van buitenaf is dat die objectiever is en dat de ander vanuit een ander perspectief naar je kijkt. Er worden kritische vragen gesteld en met je mee gedacht. En als er een beslissing is genomen kun je samen toewerken naar het doel dat je hebt gesteld, zoals bijvoorbeeld die baan of dat leven echt bij je past.

 

Kan onvrede over je werk, onvrede over je relatie betekenen?

 

Absoluut! Bij mensen die niet goed in hun werk functioneren zie je vaak dat er meer aan de hand is. Daarom neem ik m als loopbaancoach iemands werk als ingang maar kijk ik ook naar andere aspecten in zijn of haar leven/ En daarbij komt de relatie ook aan bod. Ik kom vaak mensen tegen die zich gevangen voelen in werk, relatie en gezin. Ze missen de vrijheid en ervaren het geld verdienen om het gezin te onderhouden als een last. Als dan ook nog eens de baan niet optimaal is, komt het vroeg of laat tot een uitbarsting.

Overigens hebben veel cliënten ene partner die ze stimuleren om uit te zoeken wat ze echt willen met hun leven en hun werk. Niemand is blij met een ongelukkige partner. Maar het komt ook voor dat de onvrede over de relatie geprojecteerd wordt in het werk.

 

Is werk belangrijk?

De vraag is: waarom is werk belangrijk? En in welke mate. Dat onderzoek ik altijd met cliënten. Waarom is werk voor jou belangrijk? Werk je om te leven of leef je om te werken? Moet er brood op de plank komen, is het de status, de vrijheid die het kan geven, de energie die je eruit haalt, de sociale contacten?
Je zal maar ongelukkig zijn op het werk! Zoek je de combinatie tussen werk en gezin? Het antwoord is voor iedereen anders maar wel essentieel voor je keuze.

 

unsplash danielle mascinnes