· 

Durf te leiden

👷‍♀‍🎇🎭Saskia belt me voor wat vragen over het GRATIS ontwikkeladvies. Ja, ze kent me wel, soort van: ‘Jij komt toch uit Enter en hebt een boek geschreven over Lef? Ja, je ouders wonen aan de Zwiksweg.

Dat krijg je met dorpsgenoten, die van die van die van die, had ooit eens…. En dan gaan ze los;-) de verhalen.

Saskia is boos, gefrustreerd en enorm teleurgesteld in haar directeur.

Er waren al wat ‘gekke’ dingen gaande in de organisatie. Maar ja, hoe leg je daar nou de vinger op? In prikken bij HR levert haar het antwoord op: ‘Je hoeft je geen zorgen te maken’ en toch voelt het niet goed.

foto Unsplash chuttersnap


Het moment is daar, Corona en de gevolgen een feit. Ze krijgt ontslag, punt. Na jaren trouwe dienst is haar baan komen te vervallen. Ze raast en tiert en ik laat haar gaan. Het kleine telefoongesprek duurde 1 uur waarin ze geen informatie heeft gekregen over het GRATIS ontwikkeladvies maar waarin ik alleen maar heb geluisterd.

 

Mijn verhaal komt weer naar boven. Mijn eigen ontslag, het onrecht, het was rouw. rauw, het enorme verdriet. Zo hard werken maar voor wie eigenlijk. Ik was enorm woest en teleurgesteld in mijn collega MT leden, mijn oud directeur. Tja, ik was te veel ondernemer werd er me uit de doeken gedaan. Hoe dan? Dat was de oprichter van de organisatie toch ook?! Vertel, leg me uit? De kernwaarden van dit bedrijf zijn toch:

‘Dare, to be different’ Dat ben ik, ben gewoon mezelf maar mag dat dan niet?'

 

Had er een half jaar van rouw voor over om gelukkig te ontdekken dat ik een oprechte ondernemer ben. Trots op dat woord. Kan me druk maken over falend leiderschap, ook als het gaat om ontslag. Soms kan het niet anders, dan is het beter voor mens of organisatie. Maar de weg er naar toe dat kan toch anders?!

 

Wanneer leiders falen

Leiders falen wanneer ze:

  • anderen niet inspireren;
  • zich niet bewust zijn van de impact die ze hebben op anderen;
  • relaties verwaarlozen in het meedogenloze najagen van doelen;
  • zichzelf en hun emoties niet onder controle hebben;

Zelfs een icoon als Steve Jobs faalde op een zeker moment in zijn carrière. Sterker nog, ik was geïrriteerd door het gedrag van ome Steve in zijn Netflix serie. Wat een L…
Walter Isaacson, schrijver van zijn biografie, vertelde een verhaal over het ontslag van Steve Jobs bij Appel. Boek recensent Lev Grossman vat het als volgt samen.

 

 

 

 

 

 

Negen jaar nadat Jobs Apple opgericht had, werd hij uit het bedrijf gezet en Isaacson maakt in zijn boek duidelijk dat hij zijn collega’s geen keuze gaf: zijn obsessie voor controle, zijn woede-uitbarstingen en huilpartijen, zijn inflexibiliteit ten tijde van een veranderende markt en zijn weigering om zich te wassen😉, maakten dat hij vergiftigende invloed had.

Op dit moment in zijn carrière was Steve Jobs zeer zeker geen ‘veilige’ leidinggevende. Maar Grossman gaat verder:

Maar hij keerde in 1996 groots terug als een ander mens, met voldoende controle over zijn demonen om Apple te redden en het te veranderen in ’s werelds meest waardevolle bedrijf.

foto Unspalsh AB


Het verhaal van Jobs laat zien waarom leiders zowel kunnen falen en tegelijkertijd een inspiratie kunnen zijn voor diegenen die moed nodig hebben om zelfbewust te worden en te veranderen in de zoektocht naar groots leiderschap.

 

Wanneer de ‘Saskia’s’ van deze wereld of andere volgers zich onveilig en onzeker voelen als gevolg van het gedrag van de leider, dan zullen ze geen risico meer nemen, niet meer op ontdekkingsreis gaan en niet meer leren.

Da’s pas een gemiste kans!

 

Jouw persoonlijke reis bepaalt wie je als leider bent. Bewustwording van welke mensen, gebeurtenissen en ervaringen jou beïnvloed hebben op weg naar goed leiderschap is zeer belangrijk.

Dus vertel eens….


Jouw successen en mislukkingen als leider

Men neme een pen en papier of de laptop, wat jij wilt! Even reflecteren op je leiderschapspatronen. Door drie succesverhalen en drie verhalen over mislukking uit je leven op te schrijven. Het kunnen verhalen uit je privé- leven of werkleven zijn, uit je jeugd, je puberteit of je volwassenheid. Schrijf, teken, droedel, ga los!

Lees de verhalen en bekijk welke aspecten in elk succesverhaal terugkomen en wat er in elk verhaal over mislukking ontbrak. Gingen al je succesverhalen bijvoorbeeld over samenwerken met anderen en beschrijven je verhalen over mislukking situaties waarin je alleen was? Of was er in je succesverhalen steeds een autoriteitsfiguur aanwezig? En was zo iemand afwezig bij je mislukking?


Door de factoren van je succes te onderzoeken en door te zien dat deze factoren ontbraken bij je mislukkingen, kun je patronen of thema’s vinden die belangrijk zijn voor succes, niet alleen in je werk maar ook in je persoonlijke leven.

Ben benieuwd of je ze durft te delen met je partner, je team of met mij.

Stoer van buiten en van binnen! Jouw kans als leider.