· 

Alle superkrachten verzamelen

Je teamleden en collega’s. Een bonte club mensen die verdacht veel op gewone mensen lijken. Een tijdje geleden mocht ik zo’n typisch team coachen. Het ontvangstcomité? Achteroverleunende sceptici, armen strak over elkaar. Klassiek. De aap was snel uit de mouw: deze training voelde voor hen als een motie van wantrouwen: “Het management denkt zeker dat wij niet kunnen samenwerken.”

 

Het was dus meteen een mooi voorbeeld voor het management zelf. 

 

Want al het gedoe en de irritaties in teams hebben vaak dezelfde oorzaak. Het is geen kwestie van niet willen, maar van niet praten. Althans, niet met degene waar het omgaat. En zo hopen de narigheden zich op. En ontstaat zelfs uitval. “Ja Ina, dat weten wij wel. Maar hoe voorkomen we dat dan? Mensen gaan echt niet vanuit zichzelf ineens wel communiceren.“ 

 

foto: yogi-purnama-en7G3hTSjBQ-unsplash

Steve Jobs

Dat klopt. Maar begin eens met te denken in ‘hokjes’. Zet je ‘disruptieve’ bril eens op en sta open voor verandering. Weg met de aannames, probeer eens om te denken en de zaak te ‘ontwrichten’ in de goede zin van het woord. Dat begint vaak met een verandering die misschien niet haalbaar lijkt, maar later – in een aangepaste vorm – groot succes heeft. Zo is Steve Jobs ook ooit begonnen toch?

Super(wo)man, opletten!

Even opnieuw: zeker weten dat je die collega goed inschat? Plaats mensen nooit in ‘hokjes’. Misschien zit die persoon wel complexer in elkaar dan een seizoensfinale van je favoriete serie. Als je snapt wat iemand drijft (of juist tegenhoudt), ben je al een flinke stap verder. Dan begrijp je waarom die 'overdreven' reactie op je opmerking misschien niet eens zo buitensporig is. Plus, je leert hoe je teamleden door jouw mentale hindernisbaan kunnen navigeren. En hé, misschien ontdek je ook waarom jij soms de vreemde eend in de bijt bent. Wie had dat gedacht? Zo ontwricht je niet alleen oude patronen, maar haal je ook het beste in elkaar naar boven. Het geheime ingrediënt voor een team dat loopt als een zonnetje!

 

Klinkt natuurlijk mooi, maar hoe dan? Dat diepere inzicht in elk team haal je naar boven met een drijfverentraining. Een wat? Tijdens deze dag ontdek je de superkrachten in jezelf en je teamgenoten. Tijd om ieders ‘capes’ af te gooien en elkaar echt te leren kennen. Vol inspiratie, confrontatie (op een goede manier) en natuurlijk met een flinke portie humor leer je hoe je effectiever kunt samenwerken. 

 

foto:  yulia-matvienko-kgz9vsP5JCU-unsplash

Over hokjes gesproken: ter inspiratie nog een link naar een filmpje


In veel (zorg)organisaties verdwijnt er energie en tijd in gebrekkige communicatie en strijdige belangen. Er is sprake van eilandjes en wij-zij-denken. Dat gaat direct ten koste van de klant en de te behalen resultaten. Bovendien heeft het een negatieve impact op ieders werkplezier en motivatie.

 

Goede samenwerking is daarom cruciaal. Ook al zijn ieders persoonlijke kwaliteiten nog zo goed, dat betekent nog niet dat het resultaat of de kwaliteit optimaal is. Inzicht in elkaars kwaliteiten en rollen is nodig. Net als goede communicatie, heldere taakverdeling en het managen van verwachtingen.

 

Met teamcoaching kan een groep professionals transformeren in een echt team. Een team dat in staat is om constructief om te gaan met conflicten en verschillende belangen. Een team dat elkaar op een positieve manier aanspreekt. Een team dat gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor het beoogde resultaat en daar met energie en bevlogenheid aan werkt.

 

Bent je op zoek naar een programma dat zich uitsluitend richt op individuele en samenwerkende medewerkers?

Ruim vijftien jaar begeleid ik specialisten en leiders op het gebied van persoonlijk leiderschap en samenwerking. Wat mij drijft is de overtuiging dat gezonde, gelukkige en goed functionerende medewerkers cruciaal zijn voor onze organisaties. En dat aandacht voor de mens daarom heel hard nodig is. 

 

Ben je als leider of specialist op zoek naar meer innerlijke rust, meer energie en werkplezier?

 

Meer info:

 

 

Dare! brengt graag mens én organisatie in beweging!


bron: you tube don't put people in boxes