· 

Ik heb een visitekaartje, dus ik besta!

Wie ben jij zonder je visitekaartje?

Stel dat iemand vraagt: "En, wie ben jij?".. Hoe snel spring je dan op je professionele identiteit als een hongerige kat op een muis? We besteden zo veel tijd aan ons werk dat het niet meer dan normaal lijkt dat het een groot deel van ons 'ik' opslokt. Maar is dit niet gewoon een smoesje om niet dieper na te denken over wie je echt bent? 

 

van-tay-media-chyT9XPAdcg-unsplashfoto

Existentiële crisis!

Volgens ome Steven Pont, systeemtherapeut en ontwikkelingspsycholoog, is het logisch dat ons werk een stukje van onze identiteitspuzzel vormt: "Je werk zegt iets over wie je bent, maar het moet niet het hele verhaal vertellen." Toch laten velen van ons dat professionele masker vastgroeien tot het bijna niet meer af te pellen valt. En wat als dat masker plots wegvalt door ontslag of pensionering? Welkom in de wereld van identiteitscrisis en existentiële nachtmerries!

Zo’n crisis staat je niet alleen te wachten wanneer je de deur van je kantoor voor de laatste keer achter je dichttrekt, maar ook terwijl je er nog middenin zit. Wat ben ik in vredesnaam aan het doen? Is dit het echt waard? Wil ik dit eigenlijk wel? Laat deze vragen niet zomaar een achtergrondkoortje in je hoofd zijn. Als je ze te lang negeert groeien ze uit tot een orkest van angst en onzekerheid. Met als grande finale misschien wel een burn-out of depressie.

Dus hey, wat ben je eigenlijk écht aan het doen?

Wat wil je nou echt?

 

Tijd dus om eens kritisch te kijken of je jouw echte talenten wel benut of dat je gewoon een slaaf bent geworden van je professionele identiteit. Geen flauw idee wat je ware talenten zijn? Zitten jouw talenten veilig opgeborgen in een kluis, terwijl je dagelijks met een lege gereedschapskist naar je werk gaat? Dan is het echt de hoogste tijd om je verborgen talenten te ontdekken.

 

Dat kan bijvoorbeeld met een Talent Motivatie Analyse (TMA). Zo graaf je pijlsnel je echte skills op uit de krochten van je vastgeroeste zelf. Lekker bezig? Misschien is het ook wel eens tijd voor 'servicebeurt' voor je leiderschap. Executive coaching is de perfecte pitstop om te checken of 'de banden' van je leiderschap nog op spanning zijn en of er misschien onderdelen aan vervanging toe zijn. Hét moment om de vonk terug te brengen in je leiderschap en al jouw talenten optimaal te benutten!

 foto juliette-g-bmBLu_oAEj8-unsplash

Wat wordt jouw identiteit, rat?

Ga voor een identiteit die niet alleen op kantoor leeft, maar die je ook kunt meenemen naar je yoga-klas, kookclub, of gewoon lekker thuis op de bank. Wel zo prettig. Leef je om te werken? Gooi dan als de brandweer het roer om en laat jouw werk werken voor jou! Stop met het laten bederven van jouw talenten door je functieomschrijving. Ontsnap aan die rottige ratrace, voordat je zelf de rat wordt! Dus….wat ga jij doen als je morgen jouw visitekaartje niet meer kunt laten zien? 

 

Veel lefs,

Ina

 

 


Inspiratie: https://mtsprout.nl/werk-leven/professionele-identiteit-carriere