· 

Calimero blijven? Het leven is te kort om klein te blijven

Wat is dan het nut van een coach als zelfs een coach een coach heeft?

 

Oké, ik beken, zelfs ik had iemand nodig op weg naar de marathon. Want een schema kan iedereen maken, schoenen bestel je online, je leest een boek en rent de marathon. Ehm, da's in het echte leven toch best een uitdaging op zich.

 

Die van mij is een knapperd, Frank Heldoorn. Op zijn website kan je het volgende lezen:

Maar alle complexe factoren – van kilometers maken, techniek, voeding, etc – die bij duursport horen tot één geheel smeden en kunnen bijsturen wanneer nodig? Daarvoor is veel proceskennis nodig. En inlevingsvermogen. En overzicht.

 

Overzicht. Daar komt de adelaar in beeld. Het uiteindelijke doel is dat u uw sport bedrijft met een ontspanning zoals de adelaar zweeft op thermiek. Met een overzicht over alle processen zodat u en ik kunnen bijsturen waar nodig. Met scherpe blik. En gericht op effectiviteit. Een adelaar vliegt bijna nooit uit zonder resultaat. Hij begrijpt de processen.

 

Daarom luidt mijn motto: 

 

                                                                                                                                                                                                         mathew-schwartz-dJb4w5hy0OA-unsplash

Ik ben mezelf niet of nooit geweest

In de zelfbewuste leider beschrijft Godfried IJseling de specifieke instelling die je nodig hebt om jezelf te ontwikkelen.

1. Je moet bereid zijn om echt aandacht aan jezelf te schenken, zonder oordeel of veroordeling. Hoe reageer je in interactie met mensen en dingen om je heen?

2. Je kunt je binnenwereld alleen leren kennen als je die niet probeert te controleren. Door te beheersen en controleren, dwing je jezelf in hokjes. Het gaat erom jezelf te onderzoeken, nieuwsgierig te zijn naar wat er is. Jezelf ontwikkelen gaat er allereerst om jezelf te volgen en te accepteren zoals je bent.

3. Je hebt moed nodig om je binnenwereld te leren kennen en nieuwsgierig te blijven naar al die onbekende werelden diep in jou.

4. Je bent open en ontvankelijk naar jezelf, naar wat je zelf hebt ontdekt en naar wat anderen je als feedback geven. Je hoeft er niks mee, alleen maar accepteren dat het is zoals het is – al is dat misschien wel het moeilijkste wat er is.

 

Als we onszelf allemaal op deze manier zouden leren kennen, zouden we dan milder over onszelf kunnen denken, en daardoor veroordeling van anderen kunnen achterlaten?

Klaar met Calimero?

Drie manieren om je niet langer achter je verstand te verschuilen

1. Onderschat nooit je eigen verstand. Let op je positieve eigenschappen, je bekwaamheden, in welk opzicht ben je meer dan anderen. Gebruik je verstand.

2. Zeg dagelijks verschillende keren tegen jezelf. Mijn geesteshouding is belangrijker dan mijn verstand. Zorg thuis en op het werk voor een positieve houding.

3. Het vermogen om te denken van veel grotere waarde is dan het vermogen om feiten te onthouden.

 

De uitvlucht: daar ben ik te oud (of te jong) voor Het maakt niet uit hoe oud je bent, het hangt af van de houding die je tegenover je leeftijd aanneemt of het een zegen of een handicap is:

 

1. Beschouw je leeftijd positief

2. Reken uit hoeveel productieve jaren je nog resten

3. Ga doen wat je altijd hebt willen doen

 

 

                                                                                                                                                                                                      foto:  sarah-wolfe-iBIsMgh77vk-unsplash

Denk na over je mijlpalen of medailles

Onderstaand een prachtfilmpje van Jackie Chan terwijl hij zijn iconische stunts opnieuw bezocht, bekijk hem eens, het deed me denken aan een cruciale levensles:

 

Erkennen hoe ver je bent gekomen is essentieel in de reis van succes en groei. 

 

In Jackie's ontzagwekkende carrière ging elke adembenemende stunt waarmee hij beroemd werd ook gepaard met pijn, gebroken botten en enorme uitdagingen. 

 

Maar zijn toewijding, harde werk en passie voor zijn vak wankelden nooit. Zijn tranen toonden de dankbaarheid die hij voelde voor het pad dat hij heeft afgelegd, de lessen die hij heeft geleerd en de persoon die hij is geworden. 

 

Hier twee waardevolle tips om je te helpen nadenken over jouw mijlpalen/ medailles:

 

  • Omarm de reis: vier elke mijlpaal, hoe klein ook, en erken de vooruitgang die je hebt geboekt. 
    Je zou een dagboek kunnen gebruiken om te schrijven en na te denken en ook om met mensen te praten. Het leven is een reeks uitdagingen en overwinningen, en het erkennen van je groei voedt de motivatie om vooruit te blijven gaan.


  • Omarm dankbaarheid: wees dankbaar voor zowel de triomfen als de worstelingen. 

 

Bedank jezelf en vergeet niet om degenen die je hebben gesteund te bedanken door ze te bellen. Dankbaarheid geeft een gevoel van tevredenheid en waardering voor het heden, terwijl het ook de drive geeft om grotere prestaties na te streven.

 

Laat het verhaal van Jackie ons inspireren om hard te werken, uitdagingen aan te gaan en dankbaar te blijven voor de hoogte- en dieptepunten van onze eigen reizen.

 

Succes gaat niet alleen over de bestemming; het gaat over de veerkracht, toewijding en de lessen die we gaandeweg leren. Da's al een marathon op zich!

 

Coaching is een persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige relatie. Dit kan zowel één-op-één, als met meerdere mensen (bv bij conflicten) of met een team.

 

Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaald. Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee.

 

Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals TMA coaching, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.

Voor iedereen een passende coaching

Wij werken met verschillende vormen van coaching, afhankelijk van de vraag en het doel. Op onderliggende pagina’s omschrijven we zo goed mogelijk de verschillende coachingsvormen. Neem vooral persoonlijk contact met ons op om de mogelijkheden en vormen van coaching te bespreken.

bron: 

Jackie Chan crying while watching his old stunts with his daughter

Godfried IJsseling, de zelfbewuste leider: Naar het hart van persoonlijk leiderschap. Schiedam: Scriptum, 2019