· 

Geef meer dan je neemt!

Psssssst. Ik vertel je een geheimpje!

Het geheim van een goed leven?

 

Na het onverwachte overlijden van mijn vader, denk ik er steeds vaker over na.

Wat is dan een goed leven?

Als coach stel ik de hele dag door vragen, #lekker makkelijk, hoef ik zelf ook niet na te denken.

 

Een pracht boek is, De vijf geheimen van een goed leven, John Izzo.

Hij stelde deze gelukkige mensen aan het einde van hun leven vragen als: ‘wat moet je over het leven weten voor je sterft’, ‘wat deed er uiteindelijk echt toe en wat niet’, ‘wat bracht je de grootste vreugde in je leven’ en ‘wat had je liever eerder willen weten’. Prachtige vragen aan de juiste personen en ik deel ze graag in het kort, zelf gaan lezen is altijd beter dan Netflixen met chips....

 

FOTO: katt-yukawa-K0E6E0a0R3A-unsplash


De vijf geheimen van een goed leven

1. Wees trouw aan jezelf

Weet wat belangrijk voor je is. Volg je hart. Kies ervoor om bewust te leven. Ben jij de persoon die je wil zijn? Maak je de keuzes die goed voor je zijn?

 

 

2. Heb nergens spijt van

Aan het einde van je leven heb je geen spijt van de risico’s die je hebt genomen. Aan het einde van je leven heb je alleen maar spijt van de kansen die je niet gepakt hebt. Kies de weg die het beste verhaal oplevert en leef alsof je maar weinig tijd hebt.

 

3. Word een liefdevol mens

We bezitten het vermogen om op ieder moment een liefdevol persoon te worden. Houd van jezelf. Houd van de mensen om je heen. En wees liefdevol voor iedereen die je ontmoet.

 

4. Leef in het nu

Als het leven zo snel voorbijgaat, is een van de geheimen van geluk dat we meer moeten halen uit de tijd die we hier hebben. Leef je leven nu. In plaats van je leven alleen maar te plannen. Pluk de dag.

 

5. Geef meer dan je neemt

Gelukkige mensen zeggen dat wat je achterlaat het belangrijkste van het leven is. Dat er iets is veranderd omdat je op aarde bent geweest. Als we meer geven dan we nemen, verbinden we ons aan een verhaal dat groter is dan onszelf.

 

Stop ermee het leven dat je hebt geleefd te veroordelen

en ga verder met het leven dat je misschien nog te leven hebt.

 

Welke fouten je ook hebt gemaakt en hoeveel spijt je verleden mag vertroebelen,

plant vandaag een nieuwe boom. Pak er één geheim uit vandaag

en breng het in de praktijk of beleef ze gewoon intenser.

 


Het vijfde geheim is dus:                              Geef meer dan je neemt

 

Een mens is niet begonnen met het leven voordat hij boven de benauwende grensgebieden van zijn individualistische toestand kan uitstijgen naar de bredere toestand van de hele mensheid.

       -Martin Luther King

Het leven is voor mij niet als een korte kaars. Het is als een schitterende fakkel die ik een ogenblik lang te pakken heb gekregen, en ik wil zorgen dat hij zo helder mogelijk brandt voordat ik hem aan de volgende generatie overgeef.

    - George Bernard Shaw

Vraag wat het leven van je verwacht! Viktor Frankl was een Joodse psychotherapeut, die van 1942 tot 1945 een gevangene in Nazi- concentratiekampen was geweest. In zijn boek ( Men's search for ultimate meaning) schrijft dokter Frankl over zijn ervaringen. Eén van de belangrijkste delen van het boek gaat over het onderwerp zelfmoord.

Frankl behandelt het feit dat veel gevangenen in de kampen zelfmoord overwogen, wat niet verbazingwekkend is gezien het feit dat hen allemaal heel veel geweld werd aangedaan: hun vrijheid, middelen van bestaan, huis, familie en waardigheid was hen ontnomen. Frankl zag dat je iemand er niet van kon overtuigen dat hij moest blijven leven door hem te vertellen dat hij iets van de wereld zou krijgen en dat hij in de toekomst gelukkig zou worden.

Als je iemand echt kon helpen in te zien dat de wereld iets van hem verwachtte, dat hij tijdens zijn leven nog iets goeds kon doen, zou hij bijna altijd voor het leven kiezen. Frankl concluderen dat mensen die wisten ‘wat de wereld van hen verwachtte', hun leven nooit zouden vergooien.

Een van de redenen dat meer geven dan we nemen een van de vijf geheimen voor geluk en zingeving is, omdat we heel veel controle hebben over wat we geven (maar bijna geen controle hebben over wat we krijgen). Iedere dag hebben we de mogelijkheid om onbegrensd te geven. We kunnen ervoor kiezen vriendelijk te zijn, te dienen, lief te hebben, geduldig te zijn en om de wereld op de een of andere manier beter achter te Laten.

Ik ben gaan geloven dat er iets in de mens is dat een bijdrage wil leveren zolang we hier op aarde zijn.

Voor alle mensen die op zoek zijn naar geluk, Michael Pilarczyk luisteren en denken dat zij ook het leven zo kunnen organiseren. Misschien kun je niet echt geluk najagen. Misschien is het wel een bijproduct van iets diepers. Juana (64) zei:

 

‘Als je ongelukkig bent, moet je iets voor iemand anders gaan doen.

Als je je op jezelf concentreert, word je ongelukkig, maar als je je richt op het helpen van anderen, zul je geluk vinden. Geluk komt voort uit dienen en liefhebben.’

 

FOTO: claudio-schwarz-k39RGHmLoV8-unsplash

Dit is niet het leven dat ik heb besteld

Maar heeft ieder van ons werkelijk de capaciteit om de wereld te veranderen?
Een van de dingen die we van de wereld van de natuurwetenschappen leren, is dat de dingen veel meer met elkaar in verband staan dat we ooit hebben gedacht.

Atoom deeltjes, gescheiden door fysieke ruimtes werken op elkaar in en beïnvloeden de beweging.  Hetzelfde geldt voor de wereld van menselijke zaken. Ieder van ons verandert de’ beweging’ van de wereld door de manier waarop we erop in werken. Alles bij elkaar genomen vormen deze subtiele bewegingen de toekomst.

Robert Kennedy schreef ooit:

’Er zullen maar weinig mensen zijn die de geschiedenis kunnen ombuigen,

maar ieder van ons kan zijn best doen om een paar gebeurtenissen te veranderen; het totaal van al die handelingen zal worden opgetekend als de geschiedenis van een generatie….'

 

Uit ontelbare verschillende daden van moed en geloof wordt de menselijke geschiedenis op die manier gevormd. Iedere keer dat er iemand op de bres klimt voor een ideaal of iets doet om het levenslot van anderen te veranderen, of uithaalt naar onrecht,  zendt hij een kleine golf van hoop uit, en als die golfjes elkaar uit verschillende centra van energie en moed kruising, vormen ze een stroom die de machtigste muur van onderdrukking en weerstand omver kan werpen.’

Dus geluk zoeken is niet zo ingewikkeld

👉Opdracht: Geef meer dan je neemt

 

 

Hier volgt een aantal vragen waar je iedere week over na kunt denken om je te helpen dit geheim In de praktijk te brengen:

  • Heb ik de wereld op de een of andere manier deze week verbeterd?

  • Heb ik mezelf heb ik deze week aan herinnerd dat ik verschil maak, ook al zie ik dat zelf niet?

  • Ben ik deze week vriendelijk en vrijgevig geweest en heb ik iets gegeven? Op welke manier kan ik dan morgen/ volgende week meer aan het doen?

  • Ben ik deze week gefocust op het ‘kleine ik’ (het najagen van dingen, status of macht) in plaats van het grotere zelf (dat is: mijn bijdrage om de wereld om me heen beter te maken)?

  • Hoe kan ik volgende week dit geheim dieper beleven?

FOTO: stephan-valentin-W6ukZyCANG0-unsplash

Activeer en benut het talent in jezelf!

 

 

Coaching, weer zo'n coach die iets doet met klankschalen;-)
De mooiste beeldspraak die ik hierin leerde was die van Jean Paul Rességuier. Hij verwoordde dat de steunpaal die naast een boom staat niet voor hoeft te zeggen waarheen de boom moet groeien. Dat de appelboom al weet dat er appels aan gaan groeien. Het er zijn met de steunband is voldoende.

Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaald. Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee.

 

Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals TMA coaching, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.

 

Voor iedereen een passende coaching.

 

Wij werken met verschillende vormen van coaching, afhankelijk van de vraag en het doel. Op onderliggende pagina’s omschrijven we zo goed mogelijk de verschillende coachingsvormen.

 

Neem vooral persoonlijk contact met ons op om de mogelijkheden en vormen van coaching te bespreken.

 

FOTO: welkoop

bron you tube de bestemming marco borsato