· 

Wat je over het leven moet weten voor je sterft!

Psssssst. Ik vertel je een geheimpje!

Het geheim van een goed leven?

 

Na het onverwachte overlijden van mijn vader, denk ik er steeds vaker over na.

Wat is dan een goed leven?

Als coach stel ik de hele dag door vragen, #lekker makkelijk, hoef ik zelf ook niet na te denken.

 

Een pracht boek is, De vijf geheimen van een goed leven, John Izzo.

 

Hij stelde deze gelukkige mensen aan het einde van hun leven vragen als:

Wat moet je over het leven weten voor je sterft?
Wat deed er uiteindelijk echt toe en wat niet?
Wat bracht je de grootste vreugde in je leven?

Wat had je liever eerder willen weten?

 

Prachtige vragen aan de juiste personen en ik deel ze graag in het kort, zelf gaan lezen is altijd beter dan Netflixen met chips....

 

foto: jon-tyson-kwwb0ZKgecg-unsplash

De vijf geheimen van een goed leven

1. Wees trouw aan jezelf

Weet wat belangrijk voor je is. Volg je hart. Kies ervoor om bewust te leven. Ben jij de persoon die je wil zijn? Maak je de keuzes die goed voor je zijn?

 

2. Heb nergens spijt van

Aan het einde van je leven heb je geen spijt van de risico’s die je hebt genomen. Aan het einde van je leven heb je alleen maar spijt van de kansen die je niet gepakt hebt. Kies de weg die het beste verhaal oplevert en leef alsof je maar weinig tijd hebt.

 

3. Word een liefdevol mens

We bezitten het vermogen om op ieder moment een liefdevol persoon te worden. Houd van jezelf. Houd van de mensen om je heen. En wees liefdevol voor iedereen die je ontmoet.

 

4. Leef in het nu

Als het leven zo snel voorbijgaat, is een van de geheimen van geluk dat we meer moeten halen uit de tijd die we hier hebben. Leef je leven nu. In plaats van je leven alleen maar te plannen. Pluk de dag.

 

5. Geef meer dan je neemt

Gelukkige mensen zeggen dat wat je achterlaat het belangrijkste van het leven is. Dat er iets is veranderd omdat je op aarde bent geweest. Als we meer geven dan we nemen, verbinden we ons aan een verhaal dat groter is dan onszelf.

 

 

Stop ermee het leven dat je hebt geleefd te veroordelen en
ga verder met het leven dat je misschien nog te leven hebt.

Welke fouten je ook hebt gemaakt en hoeveel spijt je verleden mag vertroebelen,
plant vandaag een nieuwe boom.
Pak er één geheim uit vandaag en breng het in de praktijk of beleef ze gewoon intenser.

👉Het vierde geheimen: Leef in het nu

 

Het leven dat je morgen wilt leven, is maar een dag verwijderd van de realisatie ervan.

-Leo Buscaglia

 

Soms is uw blijdschap de bron van uw glimlach, 

maar soms kan uw glimlach de bron van uw vreugde zijn.

- Thich Nhat Hahn

 

 

Na het hardlopen met goede vriend Chiel, vertelde hij mij het verhaal of eigenlijk het advies dat hij gaf aan zijn zoon voor het stappen gaan. Luister goed zoon, je hebt maar 200 weekenden, Hugo is 18 jaar.
Dus voordat je 22 wordt heb je 200 weekenden om vol gas te gaan. Doet dat dan ook!

Het gaat allemaal zo snel voorbij. Als je jong bent, lijkt 60 jaar wel een eeuwigheid te duren. Maar als je al zo lang leeft, besef je dat het maar een ogenblik is. We denken dat we de eeuwigheid hebben, maar beseffen al snel dat dat niet zo is. Als het leven zo snel voorbij gaat, is een van de geheimen voor geluk dat we meer moeten halen uit de tijd die we hebben; dan moet er een manier vinden waarop ieder ogenblik en iedere dag prachtige geschenken worden.

Er steeds weer voor kiezen om In het nu te leven.

Max, een man van in de 60, vertelde me over een man die hij iedere dag tegenkomt als hij zijn hond uit laat. ‘Ik kom iedere keer als ik mijn hond uitlaat, een man tegen. Hij is ver over de 80 en heeft nog steeds heel veel te doen. Als ik hem tegenkom en vraag hoe het nu met hem gaat, geeft hij altijd hetzelfde antwoord - een onmiskenbaar enthousiast “Ik ben er nog!” Ik weet dat hij eigenlijk bedoelt:


‘Ik ben dankbaar dat ik leef en weet wat voor een prachtig geschenk dat is!

 

 

foto: samuel-austin-0tTA6cewPr8-unsplash

Er zijn

 

 

Toen hij me over die man vertelde, dacht ik aan al die mensen die ik in de loop der jaren heb ontmoet en die op de vraag hoe het met hem ging, antwoorden: 'nou ja, ik ben er nog. Ze zeiden dat vaak met een soort berustende droefheid, en wat ze eigenlijk bedoelde was: ik zou eigenlijk liever ergens anders zijn, maar ik ben hier.’

 

Wat ik van deze gesprekken leerde, is dat gelukkig mensen er helemaal bij zijn, waar ze ook zijn en wat ze ook doen.

 

Max was tientallen jaren theater criticus geweest en had 100 en voorstellingen gezien. Hij vertelde dat hij veel voorstellingen waren waarbij het moeilijk was er helemaal buiten zijn. ‘Soms recenseerde ik een stuk dat zo slecht was dat ik dacht: Dit is een ongelooflijke verspilling van mijn tijd. Maar daarna besefte ik dat ik die twee uur van mijn leven toch niet terug zou krijgen, en dus zocht ik iets In het stuk dat interessant was.
Gelukkige mensen zeggen dat wat je achterlaat het belangrijkste van het leven is. Dat er iets is veranderd omdat je op aarde bent geweest.

Als we meer geven dan we nemen, verbinden we ons aan een verhaal dat groter is dan onszelf.

Kappen met saai zijn

 

Als we er helemaal bij willen zijn, moeten we het woord saai uit onze woordenboek schrappen; we moeten er iedere moment gewoon helemaal bij zijn en uit dat moment halen wat het te bieden heeft.

Seneca, de Romeinse filosoof, zei dat:
‘we iedere dag als een apart leven zouden moeten zien.’ Iedere dag is geen stap op weg naar onze bestemming, het is de bestemming.'

We beginnen In het nu te leven als we het als een prachtig geschenk beschouwen dat we nog een dag mogen leven en ervoor kiezen die ene dag niet te verspillen en hem niet te bederven door in het verleden of de toekomst te leven. Allereerst moeten we ervoor zorgen dat we ons leven leven in plaats van ons leven alleen maar te plannen. Als we niet oppassen, zullen we de dingen die we doen alleen maar gewoon doen omdat ons geluk naar ons idee in de toekomst ligt. Dan zeggen we voortdurend tegen onszelf dat we gelukkig zullen zijn als of wanneer.........

Dat betekent natuurlijk niet dat we niets moeten plannen, of moeten verlangen naar dingen die we nog niet hebben bereikt of ervaren, maar wel dat we altijd geluk vinden als we In het huidige moment kunnen leven.

 

Wat dat betreft heb ik het meest van mijn hond geleerd. Als ik niet op reis of aan het werk ben, wandel ik graag met mijn hond Noa. Iedere dag de zandpaden op waar we wonen. We lopen 40 minuten langs prachtige waterpartijen en weilanden. Toen ik die wandelingen een aantal jaren had gemaakt kom maar besefte ik iets interessants. Mijn hond vond de wandelingen veel leuker dan ik!

Mijn doel was alleen maar veertig minuten wandelen. Genieten was niet het belangrijkste, maar volhouden. Ik wandelde om beweging te krijgen en misschien langer te leven, in plaats van de wandelingen op zich al iets belangrijks te zien. Noa genoot enorm van onze wandelingen. Als we een andere hond tegenkwamen, stond ze stil om hem te begroeten. Het grootste deel van de wandelingen ‘rook ze aan het gras',  terwijl ik steeds maar aandrong:  'Kom op, we moeten verder’ op mijn plichtmatige mars richting doelpunt zij leeft in het nu,ik wilde alleen mijn bestemming bereiken.

‘Toen ik dit eenmaal besefte, liet ik haar in het vervolg bepalen hoe onze wandelingen eruit gingen zien. En geloof me dat is met Noa echt een uitdaging. Als we nu een buurman tegenkomen, stoppen we vaak en hebben we een goed gesprek, als ik een mooi uitzicht of een mooie bloem zie, stop ik om er zo goed mogelijk van te genieten, en als ik geluk heb om een vriend tegen te komen, neem ik de tijd om een praatje te maken in plaats van alleen maar te zorgen dat ik op mijn bestemming kom.

Het is een metafoor geworden voor de manier waarop ik leven.

  

foto: nathalie-spehner-VouUERkgtzM-unsplash


Leven alsof het je laatste dag is

 

 

In het nu leven, betekent dat we erkennen dat we geen macht hebben over het verleden of de toekomst, absoluut niet want het verleden is al geweest en ligt achter ons. Wat er ook is gebeurd, We kunnen het niet veranderen.

 

Eventuele spijt en eventueel geluk ligt voor eeuwig bevroren on de tijd. Als we ons op het verleden richten, en dan speciaal op spijt, kan dat er alleen maar voor zorgen dat de tegenwoordige moment niet meer gelukkig is.

Als we merken dat we spijt hebben over het verleden moeten we tegen onszelf zeggen dat we er echt niets aan kunnen veranderen.

 

 

👉Mini oefening

 

Zeg de volgende keer als je spijt over het verleden heeft gewoon tegen je geest:
Je kunt niets aan het verleden doen, kom maar terug naar het heden. Als je 10 minuten later merkt dat je het weer doet, vertel je je geest hetzelfde.

Doe dit ook als je merkt dat je je zorgen maakt over de toekomst. Zeg tegen jezelf: Je kunt de toekomst niet veranderen, je kunt alleen maar volledig in het heden aanwezig zijn. Kom terug naar het heden.
Op den duur zul je steeds vaker merken dat je geest volledig aanwezig is in het moment.in dat moment heb je macht, in dat moment kun je iets ondernemen.

 

Tegen jezelf praten, is een serieuze zaak, die de meeste mensen lang niet genoeg serieus nemen. We hebben iedere dag 40.000 tot 60.000 gedachten, en de gedachten waaraan we toegeven, vormen ons uiteindelijk.

Als we toestaan dat onze gedachten continu In het verleden of de toekomst zijn, ofwel doordat we spijt hebben van dingen of denken aan waar we naartoe gaan in plaats van waar we zijn, trainen we onze geest niet om in het huidige moment te zijn.

 

Noodzaak om je kop onder controle te krijgen

 

LEEF volgens twee principes:

Het ene is: Als het de moeite waard is om iets te doen, is het het ook waard om het met je hele hart te doen  - zoals goed in gesprek gaan met de ander, of de afwas doen - doe niets alleen maar om er maar vanaf te zijn.

het tweede is: je hebt de macht om je eigen gedachten te vormen. Het zit allemaal in je hoofd

iedere dag kunnen we wakker worden en ervoor kiezen om ons leven te zien als een geschenk en die dag volledig aanwezig te zijn

  

foto: AYA KARPUR yx54hhlwg

👉Opdracht: Leef in het nu

 

 

Misschien moet in ieder geval ons de dag maar eens anders gaan beginnen. Als we wakker worden, danken we voor deze dag en vragen we of we hem niet zullen verspillen.

 

Hier volgt een aantal vragen waar je iedere week over na kunt denken om je te helpen dit geheim In de praktijk te brengen:

  • Heb ik echt genoten van wat ik vandaag/ deze week heb gedaan? Was ik echt ‘hier’, of kom ik nu pas kijken?

  • Heb ik ieder pleziertje dat ik vandaag/ deze dag heb kunnen krijgen kom maar ook gepakt (de bloemen echt ruiken) en ben ik bewust door mijn leven gelopen, of heb ik alleen maar gerend?

  • Waarvoor ben ik vandaag/ deze week dankbaar? Heb ik gemerkt dat ik zei: ‘ik zou gelukkig zijn als…? Heb ik deze week voor tevredenheid en gelukkig gekozen?

  • Heb ik vandaag/ deze week helemaal doorleeft, of heb ik morgen en gisteren het geluk van de huidige dag laten stelen?

 

 

Activeer en benut het talent in jezelf!

 

 

Coaching is een persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige relatie. Dit kan zowel éen-op-één, als met meerdere mensen (bv bij conflicten) of met een team. Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaald. Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee. Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals TMA coaching, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.

 

Voor iedereen een passende coaching

Wij werken met verschillende vormen van coaching, afhankelijk van de vraag en het doel. Neem vooral persoonlijk contact met ons op om de mogelijkheden en vormen van coaching te bespreken.

 

 

 

Meer informatie nodig of kennismaken?

 

Coaching bij Dare! is geen easy ride.

 

In een vrijblijvende afspraak onderzoek je of mijn aanpak bij je past, en welke vorm van coaching aansluit bij jouw situatie.

Bron: het geheim van een goed leven/ John Izzo / 

André Hazes - Leef (Officiële Video)