· 

Alles kan kapot

"Cutting your tennis balls in half allows you to store two more balls in each can, saving space."

 

 

Steeds sneller…

Doordat ik zo'n illegale Netflix kijker ben, dus zonder account op het account van een lieve vriendin. Heeft Netflix besloten om deze familiebanden door te snijden. Voor mij een reden tot zelfonderzoek. Kan ik zonder Netflix. Nou, ik DOE het al twee weken zonder en ik leef nog;-)
Dus kijk ik op tv naar oude films, datdanweerwel...

Wanneer je een film van vijftien jaar geleden bekijkt, valt je op hoe vlug het tijdsbesef verandert. Van een camera die lang blijft stilstaan bij één oogopslag of het bewegen van een gordijn in de wind naar flitsende actie die je geen moment loslaat. Dan word je ervan bewust dat we gaandeweg gewend zijn geraakt aan deze hogere snelheid, want we ervaren de films van vroeger als traag.

 

Wat geldt voor het tempo in films is net zo van toepassing op ons werk en veel van onze tijdsbesteding.

 

Ook hier heeft alles een hoger tempo aangenomen en ook hier hebben we ons de verandering geleidelijk aan eigen gemaakt en zijn wij deze snelheid als normaal, als de norm gaan beschouwen.

Vroeger moest je moeite doen om bepaalde informatie te vinden die je nodig had en ging je daarvoor een middagje naar de bibliotheek. Nu is het de meeste informatie in een paar muisklikken te vinden.

Het is zelfs andersom: vaak ben je keuzes aan het maken welke informatie je niet tot je wilt nemen, omdat het anders te veel wordt. Tussen het onmiddellijke nu.nl, de dagelijkse krant en het informatieve weekblad ga je selectief te werk.

Mijn vader las na een vakantie een voor een de stapel achterstallige kranten weg tot ergernis van mijn moeder: 'Moet je dat nu echt allemaal weten, Jan?'

 

Help, ik ben de vrije tijd kwijt!

Ik weet niet hoe het jou vergaat komen maar mij gebeurt het nogal eens dat ik alleen de koppen van de voorpagina zie, en vooruit, de strippagina of de column.

In het algemeen verloopt communicatie nerveuzer dan vroeger. Een app behoor je toch onmiddellijk te beantwoorden. Een e-mail de dag zelf nog. Het zijn ongeschreven codes. Je voelt je bijna verplicht je hier aan te houden. Wat een complete onzin. Het er ooit een meningsverschil over gehad in een bestuur. Iedereen MOET binnen 24uur de app beantwoorden. Ehm, dat kan, maar daar mogen we eerst afspraken over maken.

Je e-mailverkeer beheren zonder achter te lopen of je inbox te laten dichtslibben is een ware kunst.

Internet maakt het mogelijk dat we zelf op gekozen tijden werken. Daardoor ontstaat de verleiding ook nog 's avonds iets voor het werk te doen, of zelfs tijdens de vakantie, zoals ik nu doe in de julivakantie ergens in Italië.

 

Zijn we niet de laatste stukjes vrije en beschikbare tijd aan het invullen, net als een stad die de wilde speelplekken en braakliggende stukken grond opoffert om plaats te maken voor nuttige gebouwen?

 

Kunnen we nog wel functioneren vanuit rust? Vallen de ballen die we met zoveel moeite in de lucht proberen te houden dan niet op de grond?

 

In mijn praktijk ontmoet ik regelmatig mensen die last hebben van de versnelling. Mensen die in de zorg werken bijvoorbeeld hebben steeds minder tijd per cliënt.

 

Bovendien moeten ze elke 5 minuten die ze besteden, invoeren in een computerprogramma. De combinatie van die twee zorgt voor spanning en het gevoel tekort te schieten. Of ondernemers, die in hun pauze LinkedIn moeten voorzien van duimpjes en 's avonds hun bedrijfspagina van Facebook bijwerken.

 

Zij dragen de tijdsdruk als hete adem in de nek.

 

Die mens die stilstaat wordt ingehaald en loopt achterstand op!

 

 

  magnus-olin-nblp_UAmh5Q-unsplash

Elke keer als je een berg beklimt, 

Moet je onderaan beginnen. 

Hoe goed je bent en hoe hoog de berg is, 

Maakt niet uit. 

Je moet onderaan beginnen

 

Dus wat wil je nou echt?

Pak eens een glas ranja met een rietje en een pen/ papier. Heerlijk zoals toen wat pen werk verzetten en slurpen aan je ranja.

 

Je start met een zelfanalyse door middel van een serie vragen en opdrachten. Die zijn niet eenvoudig. Neem hier de tijd voor en beantwoord alle vragen met aandacht.

 

Het denkproces en de antwoorden zullen je inzichten geven waardoor je beter gaat begrijpen wie je bent en waar je nu staat.

 

Die analyse is cruciaal want voordat je een bestemming kunt bereiken, moet je eerst weten waar je staat, waar je naartoe wilt en wat je op dit moment tegenhoudt, of wat je nodig hebt, om je doel te behalen. Jij bent altijd het startpunt, vanaf daar kun je stap voor stap verder.


👉Dit zijn de drie kernvragen

 

1. Waar wil je naartoe? (doel)

2. Waar sta je nu? (Startpunt)

3. Wat staat er tussen jou en je doel in?

Dus wat houd je tegen en wat heb je nodig om daar te komen waar je echt wilt zijn? (Obstakels)

 

Ik heb een aantal opdrachten voor je zodat je deze vragen goed kunt beantwoorden. Die opdrachten zijn het meest effectief als je de antwoorden opschrijft, op papier.

 

Alleen erover nadenken is niet voldoende ik weet dat veel lezers geneigd zijn om dit soort opdrachten over te slaan. 

 

Lezen is één. Bestuderen maakt al een levensgroot verschil. Maar doen, dus er met aandacht over nadenken en daarna opschrijven, zal de koers van de rest van je leven kunnen veranderen.

 

Neem de tijd, luister in je gedachten goed naar de vraag en kom tot het antwoord niet zozeer met je verstand, maar probeer het in jezelf te voelen.

 

Beantwoord de vragen eerlijk op basis van je gevoel, je emoties en je gedachten van de afgelopen vier weken. Luister naar wat er in je opkomt. Het is geen proefwerk. Het is een zelfanalyse om inzicht te verkrijgen. Het gaat over jou: privé en met betrekking tot je werk, alles wat je elke dag doet en beleeft. Beantwoord de vragen zo specifiek mogelijk en schrijf de antwoorden op.

foto: carla-oliveira-21FqSKZQGzI-unsplash


Durf jij te kiezen voor de dingen die er écht toe doen?

Of blijf je spelen met lekke ballen?

Stress verminderen gaat niet vanzelf

 

Veel, leiders, professionals & ondernemers die stress ervaren, ze blijven in rondjes lopen als het gaat om onderstaande situaties:

 

 

  1. Stekelvarken, ik voel niks.  Je staat er niet bij stil dat je (chronische) stress hebt, het voelt alsof je wordt geleefd, en je negeert de vage lichamelijke klachten waar je al wat langer last van hebt. Voelen = goed, negeren is makkelijker.

  2. Giraffe lastig lijf. Je voelt wel wat maar kan er net als de giraffe lastig bij. Stress verminderen, hoe dan? 
  3. Het Gewoonte dier Wel weten wat je zou moeten veranderen, je gaat wel over tot actie, maar het lukt je niet om gezonde gewoontes vast te houden, de waan van de dag/ de gewoontes zijn makkelijker. 

 

Vrijblijvende afspraak inplannen

Geen rust om met je stress aan de slag te gaan? Of dat het gewoon niet zo makkelijk is om stress te verminderen in je ramvolle agenda?
In een kort en effectief (soms provocatief) traject kom je tot meer ontspanning, voldoening en resultaat.
Zin in meer energie en minder stress?

 

NEE zeggen en FLOW zoeken

  

Neem je voor om morgen 1 x ‘nee’ te zeggen

Kom terug op een ‘ja’ die je met tegenzin gegeven hebt

Oefen in je privésituatie met iemand een fictieve situatie

Kijk de kunst af van iemand die goed kan ‘nee’ zeggen, observeer mensen bijvoorbeeld in een vergadering

Doe een training assertiviteit

 

Neem je tijd serieus!

 

 

Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen.

Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg, óf te laat.

 

~Johan Cruijff

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                              foto Michael Martinelli-unsplash

FLOW zoeken

 

 

Soms heb je het gevoel dat wat je doet vanzelf gaat. Je werkt lekker zonder dat het inspanning kost. Je zit er helemaal in en geniet er van. Als je dat gevoel hebt dan zit je in een flow. 

 

Csikszentmihalyi (in vond Mennegat al een bijzondere naam;-))deed tientallen jaren onderzoek naar flow*  en kwam tot verschillende conclusies:

 - Flow en stress gaan niet samen. 

- Bij flow doe je een activiteit omdat de activiteit zelf bevredigend is. We groeien vaak op met het idee dat belangrijke dingen in de toekomst liggen. Bij flow is wat je doet op dít moment belangrijk omdat het fijn is om te doen.

 - De betrokkenheid bij wat je doet is tijdens flow zó groot, dat je niet bezig bent met gisteren of morgen, maar alleen maar geconcentreerd bent op waar je mee bezig bent. Je vergeet de tijd omdat je geniet van wat je doet.

 - Je vergeet niet alleen de tijd, maar ook alles om je heen. Je wordt niet afgeleid door dingen die niet van belang zijn voor dat waar je mee bezig bent. 

- Flow kan alleen maar ontstaan wanneer je taak voldoende uitdagend is om je niet te vervelen en tegelijkertijd niet zoveel van je eist dat je er gespannen van wordt.

 - Flow ontstaat wanneer je aandacht en activiteit gericht zijn op realistische doelen. Je hebt de vaardigheden en de mogelijkheden om ze te bereiken of je bent in staat om ze te ontwikkelen. - Door flow-ervaringen groeit je zelfbewustzijn. 

 

- Typische flow-activiteiten zijn: sport en spel, muziek maken, dansen, scheppend bezig zijn, een goed gesprek voeren. Maar ook in je werk kunt je flow-ervaringen hebben. Hoe meer je werkt vanuit een gevoel van flow hoe efficiënter je werkt en hoe minder energie het kost. 

 


Vrijblijvende afspraak inplannen

 

 

Merk je dat stress verminderen je niet zelf lukt, of heb je er simpelweg de rust niet voor? In een kort & effectief traject kom je tot meer ontspanning, voldoening en resultaat.

Zin in meer energie en minder stress?

 


* ontleend aan boek van Mihaly Csikszentmihalyi: ‘Flow’, 199