· 

Het HOOFD-kantoor aan de wandel

‘Tijdens de maanden dat ik in een stoel bij het raam zat, met min of meer nutteloze ledenmaten en een breintje groot als een walnoot, en terugkeer op wat me hier gebracht had, bedacht ik dat mijn lichaam misschien meer was dan een scorebord dat registreerde wat er in mijn geest was misgelopen.

 

 

Hoe had ik het zo bont kunnen maken Als ik van meet af aan anders met mijn lichaam was omgegaan?’

 

- Uit De herontdekking van mijn lichaam

 

 joshua-woroniecki--5nwt_aN2E0-unsplash

Balanceren door grip op stress!

Ontspannen

 

Onder invloed van stresshormonen trekken spiergroepen samen zodat je fysieke prestaties kunt leveren. Als je dit vaak hebt, wordt deze reactie disfunctioneel en verkrampen spieren zich, bijvoorbeeld je nek-, borst-, of rugspieren. Dat kan zich ook vastzetten in je lichaam, waardoor je klachten krijgt zoals nekpijn, rugpijn, of maagklachten of benauwdheid. Het komt ook regelmatig voor dat gestrestste mensen tijdens een periode van stress gewend raken aan een te hoge en oppervlakkige ademhaling, wat op zichzelf de inspanning weer (onbewust) gaande houdt, of aanwakkert.

 

Door stress kun je ook sterkere gevoelens of emoties krijgen, zoals frustratie, angst, of boosheid. Maar daar blijft het niet bij, zo ontdekte de Amerikaanse neuro biologen Candace Pert in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Emoties en gedachten hebben direct effect op het lichaam. In feite zijn lichaam en geest zo nauw verbonden, dat Pert sprak van een ‘bodymind- complex’.

 

Dat zie je terugkomen in uitdrukkingen zoals ‘het ligt me zwaar op de maag’ of ‘ik krijg er buikpijn van’‘Hij heeft hartzeer’ 

Ontspanning 'AAN'

‘Ontspannen’ is het tegenovergestelde van ‘inspannen’ of stress. Het betekent dat je mentaal en lichamelijk stopt met doen. Dat heeft een kalmerende uitwerking op je spieren en op je mentale welzijn. Dankzij de ontspannings respons krijg je een gevoel van welbevinden, komt er meer zuurstof beschikbaar voor de hersenen en is er meer ruimte voor herstel en opbouw. 

 

Er zijn veel manieren om te ontspannen

een avondje tv kijken of gamen is niet hetzelfde als ontspannen, Het is meer een vorm van afleiding. Je richt je aandacht op iets anders, maar je hoofd is nog volop actief.

Ontspannen betekent dat je tot rust komt en je hoofd leeg maakt.

 

Er zijn veel technieken die je kunnen helpen te ontspannen. Je hebt die technieken die zich vooral op je lichaam richten en technieken die zich meer op je brein richten. Bij de een werkt dit, bij de ander werkt dat punt bespreek je voorkeuren met je coach en probeer het vooral zelf uit.

 

Welke technieken je uiteindelijk ook kiest om je te ontspannen, zorg ervoor dat de omstandigheden optimaal zijn: ga in een rustige omgeving zitten of liggen (in een lekkere stoel of op bed) zorg ervoor dat je het lekker warm hebt en dat mensen of berichten op je telefoon je niet kunnen storen.

 

FOTO: madison-lavern-4gcqRf3-f2I-unsplash (2)

Even tot Inzicht & Rust komen

Of kijk naar deze leuke documentaire! Maak de tijd, vooral als je het druk hebt.

Of druk doet.


Ken uzelf, maar vergeet uw lichaam niet!

‘Ken uzelf!’- deze inscriptie stond ooit op de tempel van Apollo In het Griekse Delphi. Het is een klassieke filosofisch ideaal, de eerste stap naar zelfcontrole en zelfverbetering.

 

Nu zou je denken dat het lichaam daar ook deel van zou moeten vormen. Immers, hoe beter ons lichaam functioneert, hoe effectiever we kunnen handelen en denken.

 

Wat er gebeurt als je gaat stilzitten.

De cursus die ik volgde, duurde een aantal maanden. Elke week mediteerden we samen en besprak de lerares onze vragen of legde iets uit. Thuis moesten we twee keer per dag 20 minuten stil zitten, ademen en voelen wat er gebeurde.

Eitje, dacht ik, want als verstopte blogschrijver krijg ik elke dag wel even bij mezelf naar binnen. Maar dat viel tegen.

Ik had een blinde vlek van 1.70 meter.

Natuurlijk wist ik dat ergens wel, maar nu werd ik heb tweemaal daags mee geconfronteerd. 

 

 

FOTO: daiga-ellaby-KMF6axpyriE-unsplash

bron: bregje hofstede de herontdekking van het lichaam