· 

Tijd surfen of suf met je tijd omgaan?

Handleiding in tijdsurfen...

Ik ben gestopt. Heel slecht, gewoon onderweg op de snelweg, heb ik Facebook verwijderd van mijn telefoon. En ik leef nog. Ik wil beginnen met tijdsurfen. Want wie heeft er nog tijd? De laatste niet ingevulde momenten worden immers opgeslokt door de smartphone, social media en doorwerken In de avonduren.

 

 

De telefoon is een speen voor volwassenen geworden.

Maar stress komt ook van binnenuit. Hoe leer je nou surfen over de golven van de tijd. Een beetje meer vertrouwen op jezelf bij de keuze in wat je gaat doen. Efficiënt worden. 

Minder stress en meer energie. Ik heb zin in de tijd!  

 

                                                                                                                                                                        foto: jeremy-bishop-_CFv3bntQlQ-unsplash

Knagende ratten en witte schapen

Maak jezelf bewust van knagende ratten en transformeert ze in witte schapen. Knagende ratten moet je ontzenuwen, iets wat je voor je uitschuift, zoals het opruimen van een schuur of het invullen van de belastingaangifte, ga je opzoeken en bekijken.

Liefst letterlijk, of als dat niet kan, in je gedachte. Je spreekt met jezelf af dat je het niet onmiddellijk hoeft uit te voeren. Het gaat alleen om het verkennen. Hier stelt vervolgens de reden vast van de gespannen relatie die je met deze taak onderhoudt.

👉Op je werk is er een project dat je voor je uit schuift. Het is een belangrijk project en toch begin je er niet aan. Je weet niet goed waarom.

Het ontzenuwen kent ook hier verschillende stappen van je toe wenden naar het probleem. Je vraagt een collega om coach te willen zijn en vertelt over het project. Je vertelt hem over hoe je het wilt aanpakken. Je verzoekt de collega jouw vragen te stellen over de verschillende stappen en benodigdheden.

Door zo te onderzoeken ontdek je tegelijk waar de weerstand in schuilt. benodigdheden. 

Van knagen naar doorpakken!

Je stelt vast dat je voor dit project moet samenwerken met een persoon waar je moeite mee hebt. Deze persoon heeft jou een aantal keren openlijk bekritiseerd en gezegd dat je te dwingend bent. Jij zelf vindt dat deze persoon telkens al in het begin fouten maakt en je ergert je eraan. Je hebt de oorzaak aan de oppervlakte gebracht.

Nu ga je ook deze nader bekijken. Je zoekt de persoon in kwestie op en vraagt om zijn of haar visie op het project en ook ongezouten feedback op jouw aanpak. Het gesprek werkt voor beide partijen verhelderend en het vertrouwen herstelt zichzelf.

 

Beantwoord daarbij de volgende vragen:

👉Wat weet je wel, wat kun je wel? Hoe zou je beginnen? 

👉Wat weet je niet? Wat ontbreekt er?

 

                                                                                                                                                                                                                                                                 foto: alexas_fotos-gSYeFmQamuo-unsplash

Van wasmachine naar rat

Je kunt een innerlijke film afspelen, waarbij je je voorstelt dat je de handeling uitvoert, terwijl je daarbij ook de spanning voelt waarmee dit voor jou gepaard gaat.

Door vast te stellen waar het probleem ligt of door de voor jou lastige stap te visualiseren, schep je een band met het onderwerp. Het is misschien nog geen vriendschap geworden, Maar het leeft in je en zal daarom naar een oplossing zoeken. Het is tijdstip van het daadwerkelijk uitvoeren van de handelingen laat je over aan je gevoel.

Je hoeft niet alles te weten, even blijf

Je moet je wel realiseren dàt je het niet weet! 

 

Sinds een week staat er telkens wat water onder de wasmachine.

Dweilen is een tijdelijke oplossing, het wordt al snel een knagende rat. Ontzenuwen dus. Je zult bij dit voorbeeld zien dat er verschillende stappen zijn die om nieuwe overwegingen en daarna om initiatief vragen.

Kleine stappen, groot verschil

👉 STAP 1: Eerst kijk je of je kunt zien waar het water vandaan komt. Ook heb je de gebruiksaanwijzing van de machine nodig

die bevindt zich, als je georganiseerd bent, in een aparte map waarin je alle gebruiksaanwijzingen bewaart. Zo niet, dan kun je haar waarschijnlijk downloaden van het internet.

👉 STAP 2: Bij ‘probleemoplossing’ vind je de suggestie dat de filter verstopt zou kunnen zijn punt je maakt de filter schoon. Blijft de machine lekker, dan moet je dieper gaan. Voel je je capabel, dan haal je de machine van de muur en maak je haar open op om het lek te vinden. Er is wellicht een slang die door slijtage poreus is geworden.

👉 STAP 3: Vind je het defecte onderdeel, dan demonteer je het. waar kun je een nieuwe slang vinden?

Je  typt het serienummer in en op de site van het merk. Daar vind je het vervangende onderdeel. Je bestelt en vervangt de slang.

Een andere optie is om monteur te bellen. maar welke is goed en niet te duur? Je kunt hiervoor vrienden vragen om hun ervaringen of zelf internet op zoek gaan naar een monteur In de buurt met een goede beoordeling. 

                                                                                                                                                                                                          foto: averie-woodard-axTG1hSQ6W4-unsplash

Ontzenuwen...

Methodisch ontzenuwen.

Een goede methode om knagende ratten van het soort ‘hoe pak ik dit aan’ te ontzenuwen is er over praten. Al pratende leg je vanzelf de vinger op de zere plek. Maar ook in je eentje kun je de situatie analyseren en het probleem achterhalen.

De volgende werkwijze kun je toepassen bij een knagende rat!

Je kunt deze aanpak eveneens gebruiken bij een nieuwe taak of opdracht, op het moment dat je deze aangeboden krijgt.

De 4 vragen om met je knagende rat in gesprek te gaan.

 Stel jezelf bij je analyse de volgende 4 vragen:

1. Wat weet je al wel? Wat kun je wel? Hoe kun je beginnen?

- Bij het schuurtje: wat kan waar naartoe?

- Bij een probleem: wat weet je al van de oplossing?

- Bij een nieuwe taak: wat weet je al wel dat je wilt gaan doen?

2. Wat weet je niet? Welke kennis ontbreekt je? Welk hulpmiddel heb je niet?

3. Waar heb je hulp bij nodig?

4. Waar ze je tegenop?


 

                                                                                                                                                                                                          foto:  absolutvision-82TpEld0_e4-unsplash (1)

Aan de slag!

Maak een inventarisatie van jouw knagende ratten. Kies er één uit en analyseert deze behulp van de 4 vragen of bespreekt de kwestie met je partner of een coach. Je vraagt deze persoon niet met eigen oplossing te komen, maar zich vragend op te stellen. Neem de nabije toekomst de tijd om één voor één al je knagende ratten te ontzenuwen.

Van een knagende rat naar het witte schaap!

Witte schapen

Het kan vooral zo klinken dat duidt ons zenuwen of neutraliseren van wat je aan je knaagt, niet van je gevraagd wordt dat je het onmiddellijk gaat uitvoeren. De opdracht is alleen er een relatie mee aan te gaan. Je laat de verschillende facetten op je inwerken en vervolgens laat je het weer los.

 

De rat knaagt nu niet meer aan je. Hij is kalm rustig worden.

Hij trekt niet meer jouw aandacht, maar loopt volgzaam achter je aan. Hij heeft witte poten en mooie krulletjes gekregen. Hij is een wit schaap geworden.

 

Van een knagende rat heb je geen last. Hij houdt je uit de slaap.

 

Een wit schaap is heel anders. Hij maakt deel uit van de kudde en deze loopt gedwee achter de herder aan. De schapen symboliseren jouw taken die in de toekomst te gebeuren staan. Wanneer je bevriend met ze bent, volgens je getrouw zonder je voor de voeten te lopen.

Zo geef je ze daarmee de kans zich op het juiste moment aan te dienen. Dit is het moment dat je er voor in de stemming bent; wanneer je bijvoorbeeld in een gemoedsgesteldheid bent om een tekstschrijver, iets te repareren, een verzoek te doen of je administratieve taken te vervullen.

 

 

Aparte aandacht geven aan het positieve en aangename!

 

                                                                                                                                                                                                foto:  mahyar-motebassem-AMKiHixpqgM-unsplash

Klaar met uitstelgedrag en hoppa de wei in!


Wat van toepassing is op wat we voor ons uitschuiven, geldt in zekere zin ook voor het leuke en aangename waar we jammer genoeg niet meer aan toekomen.

Bij het eerste gaat het om dingen waar we geen zin in hebben. Bij het tweede om dingen waar we juist wel zin in hebben, maar die ongemerkt wegvallen in de hectiek van de dag.

Hoe drukken we het hebben, hoe meer we de neiging hebben aangename dingen op te offeren. Ze hebben in mijn schedel echte dringende reden en komen achter in de rij te staan. Hoe langer de rij is komen hoe langer
hetgeen dat achteraan staat moeten wachten, totdat misschien wel helemaal niet aan de beurt komt.
Je kunt bij jezelf waarnemen dat je in drukke periodes steeds meer leuke momenten opoffert.


Beter voor jezelf & de ander zorgen

Als je ondernemer, leidinggevende bent of intensief werkt voor een bedrijf of instelling, dan is die drukke periode de normale kost voor je geworden. Dan ga je na het avondeten nog even aan het werk. Op zaterdag handel je de administratie af waar je door de week niet aan toegekomen bent. Je ziet je gezin wel, maar je bent niet beschikbaar. 

 

Wanneer je vrije tijd dichtslibt, kun je erop reageren door ervoor te kiezen bewust minder te gaan werken en zo meer lucht te scheppen. Je levert in op je  én je krijgt er leven voor terug maar vooral van belang is dat je de kostbare van tijd voor je vrienden, je gezin en voor jezelf inziet en je aandacht ook deze kant opricht.

 

Daarom raad ik je aan je diepe verlangens actief te mengen onder de kudde witte schapen. De manier om dit te doen is hetzelfde als bij aan kloppende en knagende ratten. We kunnen de band die we hebben met het aangename onderhouden door ons voor te stellen dat we het gaan doen en ook hoe we het gaan doen.

 

 

                                                                                                                                                                                                foto:  anna-dziubinska-mVhd5QVlDWw-unsplash

De wei in opdracht:

Bedenk welke leuke dingen je zou willen doen maar waar je niet aan toe komt.
Kies er één uit en stel jezelf in gedachten voordat je dit doet.
Voel je jezelf er blij van worden?
Laat het dan weer los.
Doe dit met al je wensen maak er een gewoonte van!


Coaching is een persoonlijke begeleiding in een gelijkwaardige relatie. Dit kan zowel éen-op-één, als met meerdere mensen (bv bij conflicten) of met een team. Onze ervaren coaches ondersteunen en begeleiden jouw leerproces en zorgen dat je je ontwikkeldoelen behaald. Het doel van coaching is het vergroten van de mentale vitaliteit en daarmee de persoonlijke effectiviteit van de coachee.

Dare! biedt verschillende vormen van coaching aan zoals Profile Dynamics coaching, Personal coaching, Interventie coaching en Teamcoaching.

 

Voor iedereen een passende coaching

Wij werken met verschillende vormen van coaching, afhankelijk van de vraag en het doel. Op onderliggende pagina’s omschrijven we zo goed mogelijk de verschillende coaching vormen. Neem vooral persoonlijk contact met ons op om de mogelijkheden en vormen van coaching te bespreken.

 

 

Meer informatie nodig of kennismaken?

Neem gerust contact met ons op  of telefonisch 06- 23 92 09 84.

BRON: ik heb de tijd, paul loomans zenmonnik