· 

Deurdonderen

Merijn loopt even helemaal vast. Er komen teveel dingen op hem af en hij is het helemaal zat. ‘Is dit nu het leven dat ik voor ogen had? Is dit nu waar ik zo gelukkig van wordt?’ Ik ben constant bezig en gun mezelf geen rust, hoe breng ik daar verandering in?

'Nou, Merijn, volgens mij had je dan gewoon in bed moeten blijven liggen i.p.v. hiernaar toe te rijden. Want wanneer ben je nou in balans?!'


Lees meer hierover aan het einde van deze blog.. Je kan maar beter Deurdonderen, of zoals de mannen van Normaal dat zingen…

Hee'j word es wakker zootje tuig

Wi-j doet 't niet sloom, wi-j doet ’t ruig

Verwacht van ons gin wonderen

Gewoon deurdonderen

Nee dus. Jij bent het waard om een beter leven te hebben! Maar wat dan wél, en vooral hoe nu verder? Alles wat je nu doet en jou overkomt is even teveel. Je hebt er geen grip meer op en je bent nu niet in staat om het allemaal duidelijk op een rijtje te krijgen.


Je kan vandaag dit boek over rust eens bij Bol in je mandje droppen!

 

                                                                                                                    foto: marcin-skalij-lfCm8yyTGIo-unsplash

Dit is een veel gehoorde opmerking van veel mensen. Luister maar eens goed in je omgeving. Op het werk, tijdens feesten(het mag weer), binnen je familie of vriendenkring. Je hoort het zelfs in het openbaarvervoer of in de supermarkt. Veel mensen lopen met dezelfde issues, maar weten niet hoe daaruit te komen. En helaas geeft men (te) vaak de schuld aan de omgeving, aan anderen.

Wat nu als daar niet de sleutel tot verandering ligt, maar juist in jezelf? Stel je nu eens voor dat jij zelf de oplossing bent om dit om te draaien? Zou dat niet mooi zijn? Want zolang je de ander de schuld geeft, geef jij ook de macht om iets te veranderen aan die ander. Want hij/zij moet anders reageren, dan voel ik mij pas beter. Als jij bereid bent om naar jezelf te kijken, om naar oplossingen te zoeken, krijg jij je eigen macht weer terug. Jij hebt dan de sleutel in handen om de situatie zo te veranderen dat jij in je kracht blijft.

Maar dan komt natuurlijk de vraag: ‘Hoe doe ik dat dan?’

In het kort een paar ingrediënten voor een goede rust:

  • Een pauze nemen van andere mensen
  • Zowel je geest als lichaam als rust bieden
  • Je lichamelijk inspannen om je geest tot rust te laten komen
  • Afleiding zoeken van je zorgen
  • Je geest toestaan af te dwalen
  • Jezelf toestemming geven niets bijzonders te presteren

Meer rust in je hoofd!

Heb je dat ook wel eens?

Steeds komen er weer gedachten in je op wat je allemaal moet doen. Zoals boodschappen, afspraken, klussen in huis, taken op je werk.

Aan het einde van je werkdag heb je wel veel gedaan, maar dan komen er weer gedachten over andere zaken die je nog moet doen.

Onrust maakt je ongelukkiger en chronische onrust in je hoofd kan zelfs leiden tot slecht slapen, hoge bloeddruk of nog erger tot burn-outNadenken kost veel energie

 

Je merkt dat je dat je na een dag fysieke arbeid energie over hebt om te denken. Maar andersom meestal niet. Na een dag veel nadenken heb je moeite om ‘s-avonds nog eens fysiek bezig te zijn met sport, hobby’s of klussen in en rond huis.

 

Oorzaak van geen rust in je hoofd!!!

De blik op de volle agenda vermoeit je en geeft geen rust. Het blijft maar druk in je hoofd met actielijstjes, boodschappen, beloftes en afspraken. Je ervaart een soort mentale mist.

Hoe vaker je aan iets denkt, is het gevolg van hoe weinig daarvan af is. Zo veel te doen. En dan die dagelijkse verplichtingen. Soms doe je zelfs dingen tegelijkertijd, multitasken. Maar dat kost nog meer energie omdat je brein steeds aan het schakelen is tussen verschillende taken.

 

                                                                                                                                                                    foto: ethan-hoover-RhZ-Tl0QVqo-unsplash

Blijf je doen wat je altijd gedaan hebt en verwacht je dat dit vanzelf wel oplost? Dan houd je jezelf voor de gek.

Dus verander iets zodat je minder onrust voelt in je hoofd.

Veranderen van gewoontes is moeilijk. Start daarom klein met een van de tips die ik hieronder benoem.


1. Stop met multitasken

Multitasken bestaat niet, je bent steeds aan het schakelen. Bijvoorbeeld je berichten op je mobiel checken tijdens het lezen van een artikel. Je bent aan het taskswitchen.

Dit schakelen kost tijd en mentale energie. Doe dingen daarom na elkaar. Eerst het artikel uitlezen en dan pas je berichten checken. Niet je mail lezen tijdens een telefoongesprek of een vergadering.

2. Beperk de hoeveelheid informatie

Al die nieuwe, dagelijkse, over je hoofd stortende informatie, moet je brein verwerken en betekenis aan geven.

Informatieoverload bestaat niet. Betekenisoverload wel.

Want als je het internet op gaat, bepaal jij wat je met die informatie doet en welke betekenis je eraan geeft.

Je hoofd vult zich met alles waar jij betekenis en aandacht aan geeft.

Bewust nieuwe informatie negeren vermindert dit. Bijvoorbeeld door sociale media, je smartphone of internet tijdelijk uit te zetten.

3. Plan rustmomenten in voor je hoofd

Deze video al bekeken?

Gun je brein even een rustmomentje door enkele korte pauzes per dag in te lassen. 

Bekijk dan niet als ontspanning iets leuks op Youtube of Netflix. Maar beweeg door een rondje te lopen of ga naar buiten.

 

4. Doe een breindump

Schrijf alles op wat in je hoofd zit, waar je aan zit te denken. Nog beter is om structureel notities bij te houden van alles wat je bezighoudt. Deze bekijk je dan op een rustig moment en beoordeel je wat je hiermee doet.

Want alles proberen te onthouden, is niet efficiënt. Je denkt er steeds aan of je vergeet het.

 

5. Start de dag met een plan

Bepaal eerst zelf 1, 2 of 3 meest belangrijke taken, voordat je de dagelijkse tsunami van informatie en e-mail toelaat.

Met deze zelf bepaalde en meest belangrijke taken start je de ochtend. Je zet pas je mail aan, als je halverwege de ochtend deze af hebt.

Dan heb je aan het einde van de dag een beter gevoel door deze afgehandelde en zelfgekozen taken. Meer informatie over plannen en organiseren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto Annie Spratt unsplash

6. Ruim op in huis

Opruimen helpt. Je bent fysiek bezig, je neemt beslissingen zoals: “Houd ik dit of maak ik er iemand anders blij mee?” Ontspullen geeft ruimte in je hoofd thuis en op je werk. Marktplaats en de lokale kringloopwinkel zijn hier blij mee.

7. Ga sporten

Sporten verlaagt de mentale stress en geeft weer rust in je hoofd. Ben je niet zo’n sporttype. Dan is misschien mindfulness of yoga iets voor jou.

 

 

 

 

 

 

 

 

foto boxed-water-is-better-zuj2m7qxDA0-unsplash

8. Leer plannen en organiseren

Er zijn maar weinig opleidingen die naast een vak je leert hoe je alles managet wat op je bord komt.

Op school deed je waarschijnlijk 1 of 2 projecten gelijktijdig. Maar in je werk heb je wel tientallen projecten, dossiers of grote klussen die aandacht vragen.

Hoe houd je daar overzicht over, zonder een vol hoofd of onrust in je hoofd te ervaren?

 


Grip op de zaak!

Coach-sessies van Dare! helpen jou om je weer sterk te voelen. Jij krijgt inzicht in hoe deze patronen werken, waarom doe je wat je doet, en hoe je uit de vervelende situaties kunt blijven. Jij bent na de sessies weer sterk genoeg om meer duidelijkheid aan jezelf en de omgeving te verschaffen. Jij voelt je krachtiger dan voorheen en je weet beter en eerder de momenten te herkennen die je uit je kracht halen. Je weet nu ook hoe je hier anders mee om gaat en wat je moet doen om je weer krachtig te voelen.

Door middel van diverse modellen en methodes krijg je de tools om het stuur weer in eigen handen te nemen. Daarnaast krijg je de door ons zelf ontwikkelde LEF-methode mee om je sterker te maken en een helder stappenplan te realiseren.

 

foto: emmanuel-phaeton-8igJSsoDVvs-unsplash


🚀Voor de blog uitlees die-hards


In balans...

Tegenwoordig moet alles in balans zijn. Vooral het uit balans gegroeide legioen aan hulpverleners in ons land predikt deze gedachte. Natuurlijk het idee van evenwichtigheid is aansprekend. Want wie zijn evenwicht bewaart, valt niet om. En wie niet omvalt, kan gewoon verder met zijn leven.

 

Toch raak ik zelf geestelijk uit balans door de onevenredige grote hoeveelheid zaken die in balans moeten zijn. Denk alleen maar aan de balans tussen gevoel en verstand, tussen werk en privé, of tussen activiteiten én rust. En Dat is nog maar het topje van de ijsberg aan dingen die volgens de experts in balans moeten zijn.

Nee, als je het om een alles omvattende balans gaat, dan ben je daar niet zomaar mee klaar. 

 

foto: gustavo-torres-JwYsUx7JyuA-unsplash


Zo moet je leren een balans te vinden tussen het zorgen voor anderen én het bewaken van je eigen grenzen. Ook is er een balans nodig tussen het uiten van je emoties én het beheersen van je frustraties. En alsof dat niet genoeg is, moet je ook een balans zien te vinden tussen je ambities n wat realistisch haalbaar is. Maar er is nog meer.

 

Er moet ook balans zijn in je eetgewoontes, in je slaap streepje en waakritme, in je drankgebruik, in je geldbesteding én in je liefdesleven. Heb je kinderen, dan moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat zij in balans blijven. Want alleen het in de gaten houden van je eigen balans is niet iets wat getuigt van een gevoel voor balans;-)
Balans moet tevens gezocht worden In de huishoudelijke taakverdeling tussen jou en je partner. En als je zelf aan de beurt bent om inkopen te doen of het huis aan kant te maken, dan is het belangrijk om een balans te vinden tussen wat moet én wat niet echt hoeft. Ik bedoel, vastzitten in plichtplegingen moet wel in verhouding zijn met je gevoel van persoonlijke vrijheid.

Chaos of balans?!

Je begrijpt het al. Het hele idee van balans is absurd, al was het alleen maar omdat alles in de wereld neigt naar chaos. En het is een arrogante opvatting dat een enkel individu greep zou kunnen krijgen op die chaos. 

 

Juist in deze moderne samenleving word je heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees, tussen wat moet en zou kunnen, en tussen al die andere mensen die met van alles en nog wat, op elk willekeurig moment, een appel op u doen.

 

Blijf daarom rechtop fietsen en evenveel geld binnenhalen als eruit gaat. Want meer balans dan dat, zit er niet in. 

 

 

                                                                                                                                                                      foto: darwin-vegher-W_ZYCEUapF0-unsplash


Bron:

8 tips eric van den heuvel/ Jeffrey wijnberg Beter van wel

Normaal - deurdonderen - YouTube
Jeffrey Wijnberg, beter van wel

Rust Claudia Hammond

Reactie schrijven

Commentaren: 0