· 

Muziek als therapie

We kennen allemaal het moment dat een liedje precies weerspiegelt hoe je je voelt, zoals vrolijk, verliefd of verdrietig. Maar ook dat het een liedje je dag weer goed kan maken of je ondersteund in moeilijke tijden..

 

Muziek is dus ontzettend belangrijk in ons dagelijks leven, maar verdient de laatste jaren ook meer en meer een basisplek in de geneeskunde!

 

Door aanmaak van dopamine en oxytocine kan muziek zorgen voor minder angst, pijnreductie en terugdringen van medicatiegebruik.

Zo luisteren patiënten pre-operatief hun favoriete muziek en hebben zo minder sedatie/ pijnmedicatie nodig, premature baby’s ontspannen bij gitaarmuziek of nabootsing van baarmoedergeluiden. Maar ook de chirurg luistert steeds vaker zijn favoriete muziek tijdens het uitvoeren van een operatie.

 

Kijk deze aflevering “Muziek als therapie” voor inspiratie, waar jij zelf muziek (nog meer) kan gaan toepassen!

 

foto Unsplash: marcela-laskoski