· 

Verbeeldingsvrees

 

Organisaties die in de toekomst van toegevoegde waarde willen blijven, moeten vernieuwingen oppakken. Maar dan moeten ze die wel zien aankomen! Ergens in de tijd, terwijl je nog met je bestaande product of dienst werkt, dient zich iets nieuws aan. De vraag: neem je dit nieuwe waar of ben je zo gefocust op je huidige product of dienst dat je de vernieuwingen nauwelijks opmerkt?

 

 

Afgelopen zondag mocht ik het ervaren met onze Noa, draak en Duitse staande hond van 8 maanden. Ze was mega wendbaar en te snel voor de andere honden. Alle takken kon ze uit het water opvissen en de andere honden, zonder stok, achterlaten in het vieze water.

 

 

In welke vijver zwemt jouw team? 

 

 

 

 

 foto Unsplash: julian-schultz

Gevoel van angst

Het is wat in deze nieuwe wereld, zit je veilig in je team en in je baan. Gaat de wereld ineens veranderen. Paniek, peeuw en sputtermomenten. Dan ontstaat er zowaar bedreiging van buiten. Als mens heb je dan de gave om onderstaande angstprocessen te doorlopen.

 

De innerlijke angstprocessen zijn:

1. Mens als prooidier

2. Verbeeldingsvrees

3. Verbeelding Angst Vermijding

4. Bloedsuiker en beheersing

5. Probleem-dividend

Fase 1 Mens als prooidier

Angst = overlevingsfactor – dat heeft weer te maken met de 3 hersenlagen 

Fase 2 Verbeeldingvrees

Want je kan ook spontaan bevriezen als je nog maar denkt aan de verbeelding en creativiteit. Mega angstwekkend en afgelopen week ervaren tijdens een teamsessie ‘Samen naar de Top’. 

 

Het samenwerken aan de verbeterpunten ging goed. Tot we wat concrete verwachtingen hadden, wie gaat welke taak op zich nemen. Alle ijskonijnen verzamelen en kurk in de kont. Gaan i.p.v. doorslaan naar de volgende fase én als team in beweging blijven.

Fase 3 Verbeelding Angst Vermijding

Daar zaten ze dan, angst helpt namelijk enorm bij vermijding. En zo mag je blijven dromen over hoe het ook kan zijn.

 

 

Fase 4 Bloedsuiker en beheersing

Angst verbruikt enorm veel energie en dan is beheersing weer zo’n keuze op zich. Het mini snicker moment i.p.v. het doorvoelen van de actie in de taxi ervaring. Makkelijk vet noem ik dat.

 

Fase 5 Probleem-dividend

Kijk je vastklampen aan een probleem levert natuurlijk ook netto iets op. Na de klaagzang en de sputterpoep kan je heerlijk aandacht besteden aan dingen die niet hoeven.

 

Hoe krijg je dan toch een goede start in je team op het gebied van teamontwikkeling?

 

Stimuleer zelf initiatief,

creëer wendbaar gedrag met je professionals en je team!

 

foto Unsplash: michael-dziedzicHoe komt het toch dat jouw collega soms meer voor elkaar krijgt dan jij? Jij bent toch minstens zo betrokken bij de organisatie? 

 

Er zijn veel dingen die ons bezig kunnen houden. Onze gezondheid bijvoorbeeld, of ons gezin, werk of inkomen. Dat zijn belangrijke zaken, dus voelen we ons betrokken. Maar je ergens bij betrokken voelen, of ergens bij betrokken zijn, betekent niet altijd dat je ook invloed op de situatie hebt. Zo kun je je bijvoorbeeld ergeren aan slecht weer tijdens je vakantie, maar er invloed op uitoefenen? Dat kan helaas niet. 

Er is een model dat je meer inzicht geeft in hoe je effectief kunt omgaan met je betrokkenheid. Dit is het model van Stephen Covey. Deze zakenman onderscheidt twee cirkels die iedereen heeft: een cirkel van betrokkenheid en een cirkel van invloed.

 

Als je de aanpak van problemen aan anderen overlaat,

beperk je je invloed 

Cirkel van betrokkenheid

Veel mensen richten zich vooral op hun ‘cirkel van betrokkenheid’. Stel dat je je bijvoorbeeld erg betrokken voelt bij je werk, maar dat die betrokkenheid niet leidt tot invloed op de dingen die je aan het hart gaan. Dat roept frustratie op! Je begint te klagen over de toegenomen werkdruk of het tekortschietende management en hebt overal een mening over. Dit noemt Covey een reactieve houding: je gaat uit van de situatie zoals die is, wat anderen doen, en daar reageer je op.

 

Hoe meer je jezelf richt op je cirkel van betrokkenheid, hoe minder invloed je hebt. Als je klaagt over anderen, laat je namelijk de aanpak van problemen ook aan anderen over. Daarmee beperk je je eigen invloed! 

 

Cirkel van invloed

Het viel Covey op dat het succesvolle mensen wel lukt om invloed uit te oefenen. Zij zijn net zo betrokken als hun minder succesvolle medemens, maar gaan bovendien op zoek naar dat wat ze kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld door uit te zoeken hoe ze een probleem op kunnen lossen. Kortom: ze nemen initiatief. 

 

Wat doe je bijvoorbeeld als je in de file staat, denkend vanuit de Cirkel van invloed? Niet klagen in ieder geval, want dat bevestigt je machteloosheid en vreet energie. In plaats daarvan kijk je naar waar je wel invloed op hebt: je eigen gedrag. Door bijvoorbeeld te bedenken wat je vanavond eens wilt eten of hoe je de vergadering morgen op een creatieve manier opent, krijg je weer invloed op de situatie, en dat geeft je energie. 

 

Als jij je focust op zaken waar je zelf invloed op hebt, werk je effectiever. Je concentreert je op de kansen in je leven en laat oplossingen niet over aan anderen. Doordat je je je cirkel van invloed vergroot, word je minder afhankelijk van anderen. Laat je dus niet leiden door je cirkel van betrokkenheid, maar vergroot je eigen cirkel van invloed.

Positief kijken!

Deze manier van handelen vraagt om een positieve kijk: wat kan ik wel zelf doen? Wat ligt wel binnen mijn mogelijkheden? Je zult ontdekken dat je vaak veel meer invloed hebt dan je denkt. Lees het verhaal van de reiziger en de monnik maar eens. 


De reiziger en de monnik

Er was een monnik aan het werk in de berm langs een grote weg. Vanuit de bergen, waar de grote weg vandaan kwam, naderde een reiziger die onderweg was naar een dorp onder in het dal. ‘Broeder, kunt u me vertellen hoe de mensen zijn in het dorp beneden?’ vroeg de reiziger. 

 

‘Dat kan ik wel’, antwoordde de monnik, ‘maar vertel me eerst eens hoe de mensen waren in het dorp waar je vandaan komt.’ 

De reiziger zei: ‘Nou, dat viel me niet mee. Ik vond de mensen onvriendelijk en gehaast, niemand nodigde me uit en volgens mij hadden ze liever dat ik snel weer vertrok.’ ‘Ik ben bang’, zei de monnik toen, ‘dat het in het dorp beneden niet anders zal zijn.’ 

 

Even later liep er een andere reiziger langs de monnik. Ook hij was onderweg van een dorp hoog in de bergen naar een dorp beneden in het dal. Ook deze reiziger vroeg de monnik hoe de mensen in het dorp beneden waren. Toen de monnik hem vroeg hoe de mensen waren in het dorp waar hij vandaan kwam, antwoordde de reiziger: ‘Oh, die waren zo vriendelijk, ze hadden alle tijd voor me en wilden helemaal niet dat ik wegging.’ ‘Dan denk ik’, zei de monnik, ‘dat de mensen in het dorp beneden ook zo zullen zijn.’ 

 

Je ziet het: de reizigers uit het verhaal hebben een verschillend beeld van de mensen uit de dorpen waar zij vandaan komen. De monnik vraagt bewust naar deze ervaringen, omdat de beleving van de reizigers volgens hem wordt bepaald door de manier waarop ze hun omgeving waarnemen. 

 

foto Unsplash: pablo-deckis


Als het je lukt om een positieve kijk op het leven te behouden, dan benader je situaties op een positieve wijze. Heb je negatieve ervaringen uit het verleden? Wees je er dan van bewust dat dit je toekomstige ervaringen niet negatief hoeft te kleuren. 

 

Er is slechts één weg naar geluk

en dat is ophouden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt

(Epictetus, Filosoof, 130 v.Chr).

 

Hoe wij u helpen deze doelen te bereiken?

 

Organisatiecoaching Teamcoaching Training & opleiding

 

Wij coachen organisaties om zich te ontwikkelen tot wendbare, doelgerichte samenwerkingsverbanden. Daartoe ondersteunen en adviseren we bij organisatie- en leiderschapsontwikkeling. Onze focus is een gezamenlijke blik op zowel waarde creatie als op menselijke interactie en de samenhang daartussen.

 

Onze team coaching richt zich op het teams helpen optimaal bij te dragen aan de klantwaarde waar de organisatie voor (be)staat.

 

Wij bieden een palet aan trainingen en opleidingen met een voorkeur voor maatwerk. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar versterking van samenwerkingscompetentie of leiderschap? Zou u uw organisatie willen leren om Agile, Scrum of Lean toe te passen? 

 

Wij bespreken graag de mogelijkheden.

 

Dare! brengt graag mens én organisatie in beweging!

Relaxxxxx

Provocatief coachen, 5 pijlers

you tube: Sire kort lontje

CMI