· 

Leidinggeven zonder ruggengraat

Zo, dag 3 van de eerste werkweek na de vakantie zit erop. Marijke moet er wel wat van bijkomen want ze is best wat teleurgesteld in het werk maar vooral in zichzelf.

 

Werkzaam binnen de zorg en opgeklommen tot het MT van de organisatie.  En dat teleurgesteld zijn, zit hem vooral in het feit dat ze geen ruggengraat meer kan vinden bij zichzelf.

Ze zit ook wat onderuitgezakt op de stoel, tja dat krijg je als de ruggengraad ontbreekt. Gelijk gedoe op het lijf.

 

De afspraken die waren gemaakt voor de zomer zijn ze, zij van het MT, niet nagekomen. We zouden de mens niet meer door de schutting jagen qua uren en inzet. Maar ze inzetten op de benodigde uren en dan klaar. Nee zeggen om ook goed voor onze eigen mensen te zorgen. Toch?!

Witheet ziet ze de eerste ziekmelding binnenkomen, woest. Ze hebben toch geen rekening gehouden met haar team. Ze, de collega's MT vinden dat die Hbo’ers wat afklagen, de Mbo’ers werken gewoon.

 

Ja, ja, hier zit een boze dame aan de andere kant van de tafel. Maar als ik de positie inneem van de ambitieuze officemanager, mét oog voor de organisatiedoelen. Dan blablablablaaaaaaaat Marijke vooral.

Er komt geen zinnig woord uit, al denkt ze zelf dat ze duidelijk is. Ze kan aan mij niet ‘verkopen’ waar het nou omgaat. Hoe kan je met je sociale antenne de taal gaan spreken van de sales rakker aan de andere kant van de tafel?

 

Gelukkig wil Marijke er voor blijven vechten, omdat het werk nog niet klaar is. Ach zeg ik, ik gun je ook een lekkere burn-out, niks mis met wat extra tijd voor jezelf.

 

foto Unsplash: casper-nichols

Conflicten doen we samen

Dagelijks zie ik dat men het lastig vindt om te zien dat een conflict mogelijk een collectief probleem is en dat een conflict tussen teamleden effect kan hebben op het hele team; een conflict kan zelfs voorkomen uit de ontwikkeling van het team. Met die laatste onderkenning lijkt het probleem ineens wel heel groot. Iets wat eerder beperkt kon blijven tot twee teamleden, raakt nu misschien het hele team. Wordt het daar beter van? Het geeft in ieder geval veel meer dynamiek en kleur aan de dag, maar energie?! Dat is de vraag…

 

Hieronder zie je een paar voorbeelden van vragen die naar ons toe komen:

 

  • Er is (onverklaarbare) weerstand in onze organisatie
  • Ik ben manager/leidinggevende en zou graag willen weten wat mijn plek is
  • Er heerst bij ons een angstcultuur. Waar komt dat vandaan?
  • Mijn baas snapt dat niet
  • Onze klanten zeuren alleen maar
  • Ik heb duidelijk gezegd dat het nu klaar moest zijn met dat gezeur. op zich heeft het team hier goed op gereageerd,  Ik hoor geen klachten meer
  • Ach, ik ga hem en zijn mening uit de weg, wel zo makkelijk
  • Dat getrut bij de koffie of in Teams, moet echt klaar zijn, we werken nu met een agenda, maar het blijft maar vertragen
  • Onze afdeling/bedrijf gaat fuseren. Kunnen jullie een systemische bijdrage leveren in dit proces?
  • We lopen tegen gedrag of patronen aan die we niet (meer) willen

 


Ziek zijn is gezond

Iedere dag blijven mensen thuis (ziek, geschorst, gepest, ontslagen) die de dupe zijn van de ontkenning van het bestaan van een groter probleem in het team. Individuen, vaak kritische, betrokken mensen, krijgen bijvoorbeeld de zwartepiet toegespeeld en daarmee lijkt de lucht binnen het team ogenschijnlijk geklaard.

 

Totdat het volgende teamlid probeert het probleem op tafel te krijgen en hetzelfde lot ondergaan. En zo heeft een conflict waarin de rest van het team niet betrokken wilde raken, juist een groot effect op het voortbestaan van het team.*

 

Ja zegt Marijke, we houden het graag gezellig!

 

Blijven doen, waarom zou je stoppen met aardig zijn?

 

 

 foto Unsplash: Alexander Kaunas

Hij doet het niet meer

Een dominante eigenaar-directeur van een groot bedrijf heeft last van zijn rug. Hij kom bij de dokter. De eerste zin van de man luidt: ‘Ik heb last van mijn rug. Hij doet het niet meer.’ De dokter onderzoekt de rug en kan totaal niets vinden.

 

Eén ding weet hij wel: deze man werkt gewoon te hard. Tijdens het consult blijkt dat hij zes dagen per week, twaalf uur per dag werkt. De arts beseft dat dit de oorzaak is van zijn rugproblemen en dat het enige zinvolle advies dat hij kan geven is om minder te werken.

 

Maar ja, de dokter snapt dat de man nogal eigenwijs is. Het advies rustiger aan te gaan doen heeft de man waarschijnlijk al honderden keren gehoord. En dus pakt de dokter het radicaal anders aan. 

 

‘Meneer,’ zegt de dokter, ‘u werkt zes dagen per week en houdt de zevende dag plotseling rust. Uw lichaam kan zo’n plotselinge klap niet verdragen. Als het lichaam eraan gewend is actief te zijn, is het niet goed als het zondag ineens niets meer hoeft te doen. Ik adviseer u dan ook om ’s zondags ook te werken. U zult zien, de klachten zullen vanzelf verdwijnen.’ ‘Hmmmm,’ antwoordt de man. En hij vertrekt. Twee maanden later komt de man terug. ‘En,’ vraagt de dokter, ‘hoe gaat het met u, zijn de klachten verdwenen?’ ‘Wel,’ antwoordt de man, ‘de klachten zijn inderdaad over, maar niet door uw advies. Ik heb er nog eens over nagedacht, maar ik ben wat meer rust gaan houden. Volgens mij was dat toch de beste aanpak.’*

 

Kortom, je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.

Met of zonder ruggengraat kom je er wel.

 

 

 foto Unsplash: neonbrand

Wilt u uw organisatie versterken op het gebied van wendbaarheid, waarde gedrevenheid of het realiseren van continu verbeterde teams, dan bent u bij ons aan het juiste adres

Organisatiecoaching Teamcoaching Training en opleiding

 

Wij coachen organisaties om zich te ontwikkelen tot wendbare, doelgerichte samenwerkingsverbanden. Daartoe ondersteunen en adviseren we bij organisatie- en leiderschapsontwikkeling. Onze focus is een gezamenlijke blik op zowel waarde creatie als op menselijke interactie en de samenhang daartussen.

 

Onze team coaching richt zich op het teams helpen optimaal bij te dragen aan de klantwaarde waar de organisatie voor (be)staat.

 

Wij bieden een palet aan trainingen en opleidingen met een voorkeur voor maatwerk. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar versterking van samenwerkingscompetentie of leiderschap? Zou u uw organisatie willen leren om Agile, Scrum of Lean toe te passen? 

 

Wij bespreken graag de mogelijkheden.

 

Dare! brengt graag mens én organisatie in beweging!

 

*bron Hoera een conflict, Jaco van der Schoor/ Omdenken communicatie