· 

Geen spatader veranderd

Vrijdag even heerlijk inchecken met een lieve vriendin in de sauna en uitchecken van alle verwachtingen en de agenda. Niksss is dan het grote goed en natuurlijk leren! Tijdens het omkleden hoorde ik 'Free the poop'.
2 andere dames waren in gesprek. Op mijn vraag: ‘Ehm, free the poop?’ Kreeg ik het antwoord: ‘Nee, ‘Free the boob’, het is in om nu de Boobs( je borsten) de vrijheid te geven, geen bh gewoon los op de huid en achter het shirt.

Mijn blik ging naar haar boobs en ik dacht soms is het ook beter voor de ander om ze geen vrijheid te geven. Hang in there!

Maar dat woordje vrijheid zo voor deze a.s. vakantie is toch wel een ding. We moeten nog zoveel regelen, de kinderen zijn hyper, dan al die kleurcodes en het doorreizen vanwege dat gedoe met tante Corona. Maar het kan ook zijn dat je er altijd last van hebt.

 

foto Unsplash: osh-durham

Ik ervaar een structureel tijdgebrek, hoe kan ik mijn prioriteiten beter stellen?

Ik zou meer in balans willen zijn is vaak de wens, maar een concrete invulling is vervolgens moeilijk te geven. Bam, kom je weer uit bij nieuwe vragen. Hoe zorg ik voor meer evenwicht zodat ik gelukkiger in het leven sta? Wat kan ik doen om een betere verdeling te creëren tussen mijn werk, mijn gezin, mijn vrienden en mezelf?

Balans ontstaat als je duidelijk weet wat je wilt en bewust weet waar je mee bezig bent.

 

Appeltje-eitje dat je je eigen koers vaart en je niet laat afleiden door allerlei meningen en oordelen die voor je voeten worden uitgestrooid. Zit je nét op te wachten😉

In een gesprek met Lisa vertelde ze me dat een een beetje uit balans was geraakt door meningen van mensen uit haar omgeving. Gedurende het gesprek werd me vooral duidelijk dat ze structuur en overzicht miste. Daardoor werd ze een stresskip, liep te kakelen met een onrustig gevoel en haar veren en lijf vol adrenaline en cortisol. Ze kreeg stress, spanning in haar onderbuik en schouders en een onregelmatige ademhaling.

“Wat bedoel je met ‘ik wil meer in balans zijn”?  vroeg ik aan Lisa. Ze tuurde wat naar buiten. ‘Nou ja, gewoon,’ mompelde ze. En toen licht geïrriteerd: ‘Dat zou jij toch moeten weten.’

‘Ik denk dat ik het weet,’ antwoordde ik. ‘Maar het gaat erom wat jij ermee bedoelt.’

Lisa zuchtte. ‘Ik vind het een teken van zwakheid en dat is dus helemaal niet hoe ik ben.’ Deze kanjer runde een bedrijf en was moeder. Welke betekenis gaf Lisa aan haar gedachten? ‘Weet je,’ zei ze met een dromerige blik: ‘Ik heb er soms gewoon genoeg van om me tegenover iedereen te moeten verdedigen dat ik succesvol ben, dat we alweer op vakantie gaan, dat ik alweer in een nieuwe outfit rondhobbel, dat ik mijn kinderen niet verwaarloos en dat ik wel heel veel mazzel heb met mijn figuur. Tja, alsof dat allemaal vanzelf


‘Zo, dat lucht op, hé?’ Ik zei dat rust en balans vooral te maken hebben met denkhouding: of zij controle heeft over haar gedachten of dat haar gedachten met haar aan de haal gaan. ‘Maak je niet druk over wat andere van je vinden, want dát brengt jou uit evenwicht.

Je kunt alleen in evenwicht zijn als je in het middelpunt van je eigen leven staat. Zie je leven als een cirkel. Om je in balans te voelen, moet jij precies in het midden van die cirkel staan. Het leven speelt zich om jou heen af.

Dat is niet egoïstisch, dat is de juiste positionering om overzicht te kunnen houden, en je tijd gelijkmatig te kunnen verdelen over je gezin, werk, vrienden en jezelf.


Wanneer je jezelf te veel wegcijfert, zet je jezelf buitenspel en voel je direct de onbalans.

De Dodo of de giraffe

Dan maar over een andere boeg… Lisa kijkt me moeilijk aan na de vraag die ik haar heb gesteld: ben jij een dodo of een giraffe?

'Sinds wanneer zit jij zo in de dieren', probeert ze nog geestig uit de hoek te komen. Maar ik ben serieus. Dit is een vrij fundamentele ondernemersvraag.


Bestaat jouw onderneming nog over 10 of 20 jaar?

Nee, ik ben zeker geen specialist in de evolutie, maar kort door de bocht is er in het verleden dit gebeurd. De dodo leefde op Mauritius, had geen natuurlijke vijanden en is daardoor zijn vermogen om te vliegen verloren. Totdat er een gevaar kwam waar hij niet op was voorbereid: de Nederlandse kolonisten kwamen aan. En korte tijd later was hij uitgestorven. Hij heeft zich letterlijke laten opeten.

 

De giraffe deed dat slimmer. Om altijd van de lekkerste, verse groene blaadjes van de Acaciaboom te kunnen blijven eten en de ‘concurrenten’ planteneters te slim af te zijn, moest hij opzoek naar manieren om zich te onderscheiden. De manier die hij vond was zijn nek verlengen.

 

foto Unsplash  slawek

Lisa is klaar om haar nek te gaan uitsteken!!

Dit legde ik haar uit tijdens haar coachsessies. In haar rol als power woman stond ze in de schijnwerpers, zowel in haar bedrijf als in het gezin. Maar door die droeftoeters, de kritiek van anderen was ze zich steeds meer naar de achtergrond gaan bewegen. 

‘Nobody puts Baby in the corner zei  Johnny (Patrick Swayze)  zwoel voordat ie aan z'n dans begon tegen zijn schoonvader, in mijn favo film Dirty Dancing,  zucht....

 

Lisa presteerde op haar best op het centrale middenveld maar ze speelde nu steeds vaker in de verdediging en in die positie voelde ze zich ongemakkelijk.

Uit de vele gesprekken die ik voerde werd me duidelijk dat de wens om meer in balans te zijn voor de meeste mensen inhoudt dat hun huidige levensstijl uit evenwicht is. Ze hebben geen duidelijk overzicht van wat ze aan het doen zijn, geen controle over hun agenda en ze worden onzeker door onrustige gedachten.

Structuur aanbrengen is dan een oplossing.

Helderheid en overzicht, dus gewoon wat bewustzijn. Dat geeft inzicht. Het levert meer zelfvertrouwen op en daar is ie dan, meer rust. Vooral in het koppie.

Lisa liet me haar agenda zien. ‘Jij denkt dat je veel te veel moet doen in te weinig tijd, dat je alles voor iedereen moet regelen,’ zei ik tegen haar. ‘En je maakt je druk over wat anderen van je vinden. Dat komt voort uit je gedachten. Dat is jouw zelfbeeld en dat gekke beeld is niet meer dan een gedachte. Maar doordat jij die gedachte lang genoeg met je hebt meegedragen, ben je ernaar gaan handelen. En dat is nu je werkelijkheid. 

Verander je gedachten en je leven zal veranderen..’

Strepen maar! Ondertussen streepte ik een aantal – mijns inziens – minder belangrijke zaken door in haar agenda en ik voegde drie keer per week een uur Lisa-tijd toe.

Afspraken maken met jezelf en je daaraan houden.

‘Ja, maar…,’onderbrak ze mij bazig terwijl ik haar agenda teruggaf.

Met mijn meest woeste blik, voorzien van een glimlach liet ik haar in verwarring achter. 


Wat wordt er opgelost?

Wat iedereen schijnt te vergeten, is dat het leven zelf maar één oplossing kent en dat is de dood. En zeg nou eerlijk: daar ben je toch ook niet blij mee? Natuurlijk.

Als honger mijn probleem is, dan lijkt eten de enige logische oplossing. Hoewel. Ook een tijdje vasten kan louterend werken. Hoewel.

Ook dan moet ik uitkijken dat ik geen eetstoornis oploop. Oftewel: wie alleen denkt in oplossingen, lost ook zijn denkvermogen op.

Moeite hebben met iets zit ergens tussen het probleem en de oplossing in.

 

 

foto unsplash: karla-hernandez-