· 

Mensen breken niet omdat ze zwak zijn, maar omdat ze veel te lang sterk waren.

Oorzaken burn-out

 

Of iemand een burn-out krijgt, hangt af van de persoon en van de situatie. De situatie alleen is in ieder geval niet doorslaggevend. Zeker zo belangrijk is de vraag hoe iemand tegen die situatie aankijkt en ermee omgaat. Dit heeft alles te maken met persoonlijkheid: iedereen reageert anders op stress.

 

Een reorganisatie op het werk kan de ene persoon bijvoorbeeld veel spanningsklachten geven, terwijl een ander zich er niet druk om maakt.

 

Risicofactoren voor het krijgen van een burn-out zijn de volgende persoonlijkheidskenmerken: 

• Je gevoelens niet uiten

• Moeilijk om hulp kunnen vragen

• Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen

• Negatief zijn over je eigen prestaties

Perfectionistisch zijn

• Je (te) sterk betrokken voelen bij werk

• Erg gemotiveerd zijn en hoge eisen stellen aan jezelf 

Unsplash: luis villasmilml

Stappelen maar...

Een andere risicofactor voor het krijgen van een burn-out is als omstandigheden zich opstapelen. Bijvoorbeeld: op je werk is een reorganisatie aan de gang waar je veel spanning van hebt. Dan wordt thuis je kind erg ziek. En dan gaat ook nog het dak lekken. Zo’n combinatie van spanningen kan je dan te veel worden. Of deze situatie werkelijk voor overbelasting zorgt, ligt ook aan de invloed die je zelf op de situatie kan hebben. Of het gevoel invloed te kunnen hebben op de situatie.

 

We stelden een flyer samen met tips bij burn-out. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mail.

 

Vraag de flyer aan


Meer lezen over burn-out

• Burn-out

• Klachten burn-out

• Behandeling burn-out

• Ervaringsverhaal burn-out

• Tips bij werkstress

 

Heb jij of heeft iemand in je omgeving te maken met een burn-out en behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem contact op met ons.  Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen.

Mensen breken niet omdat ze zwak zijn, maar omdat ze veel te lang sterk waren.

En hoe gaat het met jou?  Heb jij zelf een betere balans gevonden?

Misschien heb je je bevindingen zelfs wel met mensen in je omgeving gedeeld. We horen vaak terug dat mensen in de naaste omgeving het begrip ‘burn-out’ niet kennen of begrijpen wat het precies inhoudt. 

 

Misvattingen die wij in onze coaching trajecten vaak krijgen teruggekoppeld zijn dat een burn-out ‘alleen zwakke mensen overkomt’. Of dat een burn-out ‘vanzelf wel weer over gaat’. Maar niets is minder waar! Juist dit soort misvattingen zorgen ervoor dat mensen zich niet begrepen voelen en daardoor langer met hun klachten blijven rondlopen. Net zolang totdat het écht fout gaat.

 

Direct ingrijpen bij stress en burn-out klachten is cruciaal.

Dare! kan je helpen om jouw klachten inzichtelijk te maken. Bijvoorbeeld met onze individuele coaching, waarin we samen in de buitenlucht aan de slag gaan om je snel weer fit, gelukkig en vitaal te krijgen. 

 

Mocht je hier nog eens over willen sparren, neem dan gerust contact met ons op voor een gratis telefonisch gesprek op  een door jou zelfgekozen moment. 

 

 

Stress & burn-out coaching

#Stress #omgaanmetstress #scoaching #minderstress #meerenergie

 

Unsplash, shutterslab