· 

Bij problemen drink je toch samen oploskoffie?

Ruzie maken met de Technisch manager, ik ben er een kei in. Heb er in mijn loopbaan 3 ‘gesleten’ en bij alle drie was er wel wat.

Toen Jan H. me het advies gaf om chips zakken te sparen en daar m’n voeten in op te warmen knalde ik uit m’n voegen. Ik vroeg alleen maar om het probleem van de kachel op te lossen.

Een andere technisch manager, ene F. vond invalide toiletten minder belangrijk dan een bak water voor de dieren. En m'n laatste Jeroen (wederom de technische held & collega), ach, daar was ik zelf al wat wijzer geworden in communicatie.

Mijn drijfveren, altijd het beste doen voor de gast, de drijfveren van de techniek helden, procedures, de waarom vraag stellen en dan taken wegzetten in tijd.

 

Maar hoe creëer je nu een opengesprekscultuur, het pesten voorkomen door wel in dialoog te gaan. Het verschil erkennen en herkennen. Om samen die puist met werk te verzetten.

Dat je zelfs oprecht de ander een compliment kan geven omdat je het verschil kan waarderen.

 

foto Unsplash: andrew-wulfBij

Iedereen heeft talenten, maar hoe creëer je van deze talenten een goed presterend team?

Het is belangrijk dat teams goed samenwerken. Het werk van een team moet goed worden verdeeld, zodat elk teamlid de taken goed kan uitvoeren. Met behulp van TMA Teambuilding krijg je direct inzicht in de

gedragsvoorkeuren en talenten van alle teamleden.

 

Met TMA for Teams krijg je direct inzicht in de gedragsvoorkeuren, competenties, talenten en pijnpunten van je team.

Verbeter je team

Wil je op een talentgerichte manier met je team aan de slag? Wil je inzicht krijgen in de talenten van je team om het beter te laten performen? Met TMA voor teams krijg je direct inzicht in de talenten en gedragsvoorkeuren van de teamleden. De teamanalyse maakt inzichtelijk wat een team motiveert en hoe de talenten van de teamleden zich daartoe verhouden.

Gebruikt met TMA Talenten Analyse
TMA Talenten Analyse rapporteert over persoonlijkheid en onthult 22 motieven, 53 competenties en 44 TMA-talenten op een positieve en niet-oordelende manier.

 

En wat is dan wijsheid?

En wat is wijsheid? Toen het orakel de wijste raadgever (Socrates) van zijn tijd had aangewezen zei deze:

'Ben ik de wijste man die er is? Ik weet één ding, en dat is dat ik niets weet. Misschien noemt men mij wijs omdat ik vragen blijf stellen in mijn onwetendheid.'

Even inchecken bij Socrates zit er nu niet in, al dat Elon Musk nog zo z’n best met die maanreizen, een terug in de tijd machine ontwerpen staat nog niet op de agenda.

Wijsheid is jezelf kennen om tot de juiste beslissing te komen. Het is een persoonlijke innerlijke weg. Een weg van openstaan, observeren, prutsen en reflecteren.

 

foto Unsplash: cliff-johnson

Jij & ik

En wat had ik dan kunnen doen met die technische manager, hoe kan jij de samenwerking met mijn collega’s verbeteren?

 

Ooit kocht ik voor 28,- het boek van ome Stephen, in ieder geval iemand met ‘nen wies verstand’ zeggen we dan als Tukkers. Hij heeft er 7, eigenschappen die je als leidinggevende of mens helpen. Maar soms deze in je achterhoofd houden als je met de ander in gesprek gaat kan geen kwaad.

Eigenschap 5: Eerst begrijpen… dan begrepen worden

Normaal gesproken proberen we altijd eerst begrepen te worden. De meeste mensen luisteren niet om te begrijpen, maar om een antwoord te kunnen geven. Ze zijn zelf aan het woord of bereiden zich daarop voor. Ze filteren alles door hun eigen paradigma’s en lezen in het verhaal van een ander hun autobiografie. 

 

Met empathisch luisteren doelt Covey niet op actief of reflectief luisteren. Hij schrijft hierover: ‘Dat komt in de praktijk neer op nazeggen. Dergelijke manieren van luisteren zijn technieken en hebben niets te maken met je eigen persoonlijkheid en met de onderlinge verstandhouding. Voor mensen naar wie op deze manier wordt ‘geluisterd’ is dat beledigend’. 

 

Met empathisch luisteren bedoelt hij het luisteren met de intentie om de ander te begrijpen. Je zoekt naar mogelijkheden om de ander écht te begrijpen. Empathisch luisteren houdt in dat je je verplaatst in de ander. Je bekijkt de wereld zoals hij hem bekijkt. Je begrijpt wat hij voelt.

 

foto Unsplash: alireza-attari

 

 Van een schouderklopje heeft nog nooit iemand een blessure opgelopen

Inspiratie en motivatie voor teams

Meer bevlogenheid in je team!

Inspiratie is de bezieling en motivatie is de bereidheid waarmee je je werk doet. En het team waarin je werkt heeft daar een behoorlijke invloed op. Hoe kun je als team zorgen voor de juist spirit? En hoe kun je ervoor zorgen dat je als team dingen niet alleen graag wil, maar dingen ook echt doet? Hoe kun je ervoor zorgen dat de teamleden elkaar inspireren en motiveren? En dat dat van blijvende aard is?  Leer hoe je als team kunt werken aan meer inspiratie en motivatie. Met betere resultaten als gevolg.

 

Be the reason someone smiles today

- Stephen R. Covey

 


En als dan alles klopt dan kan je samen prachtige zaken organiseren, samenwerken begint met oprecht kijken naar jezelf in de spiegel!

Bron:
Covey, 7 habits, De vorstenspiegel/ Gabriël; Anthonio, you tube 

 

The Main Squeeze - "Man In The Mirror" (Michael Jackson) - YouTube