· 

Ik ben heel perfectionistisch, hoe kan ik dit verbeteren?

Even naar de HEMA, de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, voor intimi. Op naar het witte
t-shirt schap en de lampjes. Natuurlijk in zo'n kek tasje want we gaan nog verder shoppen nu het mag.

En in dat witte tasje, daar zit het gedoe.

Dat wordt dan gedropt op de tafel in de kamer en ik ga eens aan de slag met mijn irritante perfectionist.

Want die shirts moeten volgens mijn ‘norm’ uit de tas, uit de verpakking, in de kast en lampje in het gapende open gat van de lamp.

 

De eeuwige perfectionist in mij….

foto Unsplash oksana-taran

Perfectionisme

Voor de chaoten en mensen die altijd te laat komen. Dit is het dus, dat gedrag, je blinde vlek, gelukkig maar?!

Perfectionisme houdt in dat je je best doet om iets zo accuraat, zo goed mogelijk te doen. Een bepaalde mate van perfectionisme is zeker niet verkeerd. Het helpt je om het beste uit jezelf te halen. Het wordt pas een probleem als je bij alles wat je doet continu streeft naar het hoogst haalbare, falen in jouw ogen een absolute doodzonde is en je hierdoor eigenlijk nooit tevreden bent over jezelf. Dit kost ontzettend veel energie en kan uiteindelijk leiden tot overspannenheid en burn-out.

Het vervolg...

Dus ik laat het tasje liggen tot zondag en zet het op de trap, in de avond op de overloop, na Pinsteren in de badkamer….

Op dinsdagavond in bed, vol irritatie kriebel open ik het gesprek. ‘Wanneer ga je die T-shirts eens opruimen?’ Voel me dan schooljuf met knot en scheve bril op een grote gok neus.’ Manwezen antwoordt: ‘dat doe ik elke dag, ik draag ze en gooi ze dan bij de was.’ De niet aanwezige bril valt van mijn minder gok neus van verbazing. Oh, dus, ehm en dat lampje dan?’

‘Zit er een lampje in dan?’

 

Moraal van dit verhaal, het moeten mag wat minder!

 

Eenvoud voor gevorderden!

 

Ben Meijering schreef het boek ‘Eenvoud voor gevorderden’, waarin hij het tips en inzichten deelt over leidinggeven. En ook als je geen CEO bent kun je hier wat van leren. Want of het nu binnen een gezin is of op je werk, we zijn allemaal wel ergens de kapitein op het schip.

 

 

Maar bij veel verantwoordelijkheid horen vaak hoge verwachtingen – van anderen en van onszelf. We worden in zo’n positie al snel perfectionistisch, en daar gaat het volgens Meijering mis.*

 

 

 

foto Unsplash: javardh

Iedereen mag fouten maken, behalve ik zelf

We weten heus wel dat niemand perfect is. Maar wanneer het om onszelf gaat zijn we veel strenger: ‘Als perfectionist ben je hard voor jezelf. Je denkt dat je altijd perfect moet zijn om de waardering te krijgen waar je zo naar snakt, ongeacht wat het kost’, aldus Meijering.

Maar het probleem met perfectie is dat het per definitie onhaalbaar is. En als we hiernaar streven gaan we vaak persoonlijke grenzen over: ‘je gezondheid en sociale leven kunnen er flink onder lijden’.

‘Het kan altijd beter’

Herkenbaar? Dan is er volgens Meijering maar één remedie, en dat is mildheid naar jezelf. Want ook bij jou mogen er heus weleens dingen mislukken.

Maar zelfs wanneer je durft te falen kan een mislukt project of een grote flater voor een hoop frustratie en verdriet zorgen. Merk je dat je vaak in deze gevoelens blijft hangen? Dan kan het helpen om jezelf deze twee vragen te stellen.

Heb ik mijn best gedaan?

Heb ik er plezier aan beleefd?

Je zult zien dat je deze vragen opvallend vaak met ‘ja’ beantwoord. De focus op de positieve kanten van je mislukking werkt direct verzachtend en helpt je om liever te zijn voor jezelf, met al je goede en slechte kanten.

Omarm je innerlijke mislukkeling

Mildheid naar jezelf geeft een boost aan positieve energie en wanneer je dit doet verdwijnt die verlammende druk bijna direct: ‘Moeten wordt mogen, stress verdwijnt en je relativeert veel gemakkelijker.’ Leve de mislukking, dus.

 

Ik wil niet beter worden dan een ander. Ik wil beter worden dan mezelf

                                                                                                        -Susan Smit

foto Unsplash rob-wicks


Ontdek de kracht van je perfectionist

Doorbreek jouw patronen!

- Kijk anders naar je overtuigingen. 

- Goed is goed genoeg en fouten maken mag

- Ervaar hoe je verantwoordelijkheid delegeert en loslaat

- Maak keuzes in wat je wel en niet wilt doen

- Zet jouw tijd, talenten en kwaliteiten effectiever in

Kan de lat nog hoger?

Je wilt het allemaal voor elkaar hebben, met de touwtjes in handen. ‘Gewoon goed’ is voor jou niet goed genoeg. Je legt de lat hoog voor jou en jouw omgeving. Je vindt het maar wat irritant als anderen het niet zo nauw nemen met die hoogte. Maar hoge eisen zorgen ook voor problemen en daar wil je vanaf. Waar is de balans? Toewijding is je kracht, maar ook je valkuil.

 

Met 'De kracht van je perfectionist' vind jij de juiste balans!

 

*Deze training bestaat uit 4 dagen in 4 modules + 3 coachingsgesprekken.

 


Waarom perfectionisme je succes in de weg kan staan

De wereld lijkt wel geobsedeerd door perfectie en dat moet volgens topvrouw Charly Haversat dringend veranderen. Ze probeert met haar Ted Talk ‘Perfectionism holds us back. Here’s why’ mensen te overtuigen dat soms dingen ‘goed genoeg’ zijn. Niet alles hoeft perfect te zijn, dat belemmert je juist alleen maar.

 

‘Het is belangrijk dat we in de toekomst de manier van denken en ons gedrag gaan veranderen. Want na driehonderd jaar heeft filosoof Voltaire nog steeds gelijk:

 

‘Perfectie is de vijand van al het goede.’

 

Bij sommige dingen moeten we gewoon tevreden zijn goed genoeg.’

bron:

Ted Talk Charly Haversat

Happinez, Ben Meierink